IGAZGATÓVÁLTÁS Tizennégy év után távozik a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) éléről Frank Ildikó. A pécsi származású, sokáig Szekszárdon, most újra Pécsett élő igazgató megbízatása november 30-án jár le, december 1-től már nem ő vezeti az ország egyetlen német nyelvű színházát. Az sem biztos, hogy színészként – az ország egyetlen felső fokú végzettségű német nyelvű színjátszójaként – marad az intézménynél. Az új igazgató a szekszárdi Lotz Katalin lesz, aki tíz éve dolgozik a szekszárdi teátrumban.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrank Ildikó ötéves megbízatásának november végi lejárta miatt írt ki pályázatot a fenntartó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. A két beérkező pályamunkát, Frank Ildikóét és Lotz Katalinét először egy szakmai bizottság, aztán a német önkormányzat egyik bizottsága véleményezte, mindkettő tagjai szavaztak a pályázatokról, majd a közgyűlés is meghallgatta a két pályázót és döntött: egyhangúlag Lotz Katalint támogatta. A két bizottság szavazati arányaiból is egyértelmű volt: Frank Ildikó vetélytársát szeretnék az igazgatói székben látni.

Egy ilyen szavazati arány mögött nyilvánvalóan nem csak az áll, hogy az egyik pályázatot jobbnak ítélték, mint a másikat. Kérdéseket küldtünk a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata mohácsi születésű, iskoláit Pécsen végző elnökének, Heinek Ottónak, akinek válaszaiból kiderül, az igazgató színházi koncepciójával nem voltak elégedettek, bár, mondja Frank Ildikó, az évek során pozitív visszajelzéseket kapott, kritikát elvétve.

?Megfogalmazódtak részünkről olyan fenntartói elvárások, amelyek nem igazán, vagy csak részben teljesültek. Ilyen a színházlátogató idősebb generáció jobb kiszolgálása, az előrelátóbb és gondosabb tervezés és a jobb belső és külső kommunikáció? – fogalmazott a Szabad Pécs kérdésére Heinek Ottó. Egy másik kérdésre adott válaszában erre rá is erősített: ?Mint korábban már említettem, nagyobb igény van évadonként egy-egy olyan előadásra, amely jobban meg tudja szólítani az idősebb generációt: Vígjáték, zenés darab, ami színvonalasan szórakoztat. Változatlanul tájolni is kell, hiszen a DBU az egyetlen állandó német nyelvű színház az országban.?

Heinek Ottó, az országos német önkormányzat elnöke                Forrás: Youtube, Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen

 

Frank Ildikó művészeti koncepciójának egyik alap eleme volt a magyar kortárs szerzők darabjainak német nyelvű bemutatása, 2018 végéig kész műsorterve volt, többek között a pécsi származású, Budapesten élő, az elmúlt években sok izgalmas előadást létre hozó Bagossy László is érkezett volna a szekszárdi színházba rendezni.

Heinek Ottó egyébként Lotz Katalin pályázatát is jobbnak tartja.

?Mások nevében nem tudok nyilatkozni, én a személyes álláspontomat elmondtam a közgyűlési ülésen, csak megismételni tudom: Nehezen hoztam meg a saját döntésemet, mert Frank Ildikóval hosszú évekig együtt dolgoztunk és személyesen is jó volt a kapcsolatunk. Lotz Katalin pályázatát azonban sokkal jobbnak tartottam és emellett olyan pályázóról van szó, aki 10 éve a színházban dolgozik, tehát ugyanúgy belülről ismeri azt, mint Frank Ildikó. Döntésemet erősen befolyásolta a szakmai bizottság és a saját szakbizottságunk egyhangú és egybehangzó álláspontja is. Lotz Katalin pályázata az elképzeléseiről szólt, végiggondolt, jól strukturált, az egyes közönségcsoportokra lebontott pályázat és nem utolsó sorban számonkérhető módon írta le, mikor meddig szeretne eljutni?

– írta az önkormányzati vezető a Szabad Pécsnek.

Frank Ildikó másként látja. ?Munkámat tizennégy éven keresztül annak szellemében végeztem, hogy egy közpénzből finanszírozott színháznak – legyen az akár nemzetiségi színház is – a szórakoztatáson túl magasabb rendű feladata is van. Mindeddig nem derült ki, hogy a színház fenntartója ezzel ne értene egyet. Ezen felül meggyőződésem, hogy lélek nélkül, pusztán racionális szempontok alapján nem lehet sem színházat csinálni, sem színházat vezetni. Jót legalábbis nem. Amennyiben a fenntartó számára minden belső tartalmat meghaladóan a pályázati folyamat során többször is előkerült ?számonkérhetőség? egy színházigazgatóval szemben támasztott legmagasabb rendű követelmény, akkor tulajdonképpen megtisztelő számomra, hogy nem engem tartottak az erre a funkcióra alkalmas személynek.?

Próbáltuk Lotz Katalint is megszólaltatni, küldtünk neki kérdéseket, de azzal hárította el érdeklődésünket, hogy majd igazgatói kinevezése után kíván nyilatkozni.

KategóriákMETÁL