Nagyon alapos, hosszú oknyomozó cikk jelent meg New York Times-ban. Donald Trumpról, az USA elnökéről írnak, arról pontosabban, hogy miközben Trump arról beszélt, hogy a vagyonát nem iparmágnás milliárdos apja segítségével és pénzével alapozta meg, a NY Times kiderítette, hogy a mai értékre átszámolva legalább mintegy 413 millió amerikai dollárt kapott a jelenlegi elnök az apja ingatlanpiaci birodalmától. Ennél is súlyosabb, hogy a tranzakciók oka a lap állítása szerint adóelkerülés volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Susanne Craig, David Barstow és Russ Buettner által jegyzett cikkben azt írták, hogy munkájuk során rengeteg adóbevallást és pénzügyi nyilvántartást néztek át és dolgoztak fel. Ez alapján állítják, hogy Donald Trump apja, a legendás New York-i építőipari cézár, Fred C. Trump mai értéken legalább 413 millió dollárt juttatott a fiának az ingatlanpiaci birodalmától, Donald Trump kisgyerekkorától kezdve napjainkig. Mint írják, Donald Trump segített a szüleinek az adóelkerülésben. A mai amerikai elnöknek és több testvérének a nevére bejegyeztek ugyanis egy társaságot, ami arra szolgált, hogy azon keresztül, színlelt ajándékozási szerződésekkel minél több pénzt tudjanak adózatlanul megtartani.

A dokumentumok szerint Donald Trump nem csak a nevét adta a céghez, hanem tevékenyen segített is az apjának azzal a céllal, hogy még több pénzt tudjanak így megspórolni. Segíthetett egy olyan stratégia kidolgozásában is, amellyel, külünböző módszerekkel végülis a szülei ingatlanvagyonát a valós értéküknél jóval, akár több százmillió dollárral alulbecsülhették, ezzel megint csak jelentősen lehetett csökkenti a megfizetendő adó mértékét.

Arról is ír a NY Times, hogy az ügyleteket annak idején vizsgálták hatóságok, de érdekes módon ezeket a visszásságokat nem tárták fel, miközben az összesen nagyjából egymilliárd dollár volt az az összeg, amely után nem fizették meg az 55 százalékos, azaz 550 millió dollár adót, helyette összesen csupán 52,2 millió dollárt fizetett a család, vagyis körülbelül 5 százalékot.

A NY Times többször is kereste Donald Trumpot, de újra és újra megtagadta, hogy válaszoljon a kérdéseikre.

Végül Trump ügyvédje, Charles J. Harder adott írásbeli nyilatkozatot, miszerint ?A New York Times csalással és adóelkerüléssel kapcsolatos állításai rágalmak, 100 százalékban hamisak. Nem történt csalás vagy adóelkerülés, a tények, amelyekre a NY Times az állításait alapozza, rendkívül pontatlanok és tévesek.?

Majd úgy folytatta, hogy a cikkben megnevezett ügyletek a Trump család más tagjaira tartoztak, akik viszont maguk nem voltak szakértői az adózásnak, ezért teljes mértékben adózási és könyvelési szakemberekre támaszkodtak, éppen azért, hogy teljes mértékben törvényesen járjanak el.?

Az elnök testvére, Robert Trump nyilatkozatát a Trump család nevében jegyzi.

Ebben azt írja, hogy az apjuk 1999 júniusában, édesanyjuk 2000 augusztusában halt meg. A család mindent megfelelően tett, mind az ajándékozásokkal, mind az ingatlanadó-bevallásokkal kapcsolatban, a szükséges adókat pedig megfizetették. Az apja, majd az anyja utáni örökséget is lezárták, hivatalosan, jogszerűen. A húsz évvel ezelőtti ügyekhez a család ezeken túl többet nem kíván hozzáfűzni, és kérik, hogy az elhunyt szüleik magánéletét tartsák tiszteletben.

A NY Times megjegyzi, hogy az elévülési idő miatt Trumpnak már nem kell tartania attól, hogy büntetőeljárás indulna ellene, ha bűnös is volt, ám az esetleges adócsalásra vonatkozó polgári bírósági eljárásnak már nincsen elévülési határideje, egy ilyen per akár elindítható lenne.

A lap Fred Trump korábbi munkatársaival és tanácsadóival folytatott beszélgetések ezt és több mint 100 ezer oldalnyi dokumentumot vizsgált át, amelyek együttesen bemutatják a Trump-birodalom működését, és azt, hogyan lehetett hatalmas nyereséget elérni. Ezek közé tartoznak állami hivatalokból származó dokumentumok, jelzálogpapírok, nyomozati nyilvántartások, pénzügyi jelentések, szabályozási nyilvántartások és polgári bírósági iratok.

Az amerikai napilap nyomozása több tízezer oldalnyi titkos nyilvántartásra is támaszkodott, bankszámlakivonatokra, pénzügyi auditokra, számviteli nyilvántartásokra, készpénz kifizetési jelentésekra, számlákra és ellenőrzésekre. A dokumentumok közt több, mint 200 adóbevallás is volt, amelyeket Fred Trump, a vállalatai és a különböző Trump-érdekeltségek és velük megbízásos viszonyban álló cégek állítottak ki.

A teljes cikk, angol nyelven ITT olvasható.

KategóriákMETÁL