VÉLEMÉNY – Kiszámoltuk, mennyi CT-t és MR-t lehetett volna venni a nagyon nagy sikerűnek beállított, hiperdrága, jobb helyeken az országot égető, gyűlöletet gerjesztő, majd pár hét után visszavont (értsd: totálisan felesleges) Soros plakátkampány, illetve egy olyan beruházás árán, amely biztosan szép és jó, de amiről még annak árát (értsd: rengeteg pénzt) elköltők is azt mondták, talán mégsem volt arra szükség.

A cikk a hirdetés után folytatódikUtóbbi a vizes világbajnokságra felújítandó margitszigeti volt Casino, avagy ismertebb nevén Holdudvar (Nomen est omen) épülete. Ugyan nem készült el, de 1,2 milliárdot azért elköltöttek rá. Eredetileg ez lett volna a szervezőbizottság központja, majd azt mondták, igazából nem is volt jó ötlet, nincs olyan nagy szükség rá.

A két “beruházás” együtt 6,6 milliárd forintot kóstál. Ez sok pénz, rengeteg, persze az is igaz, hogy a nagyon modern egészségügyi képalkotó vizsgálatokra alkalmas berendezéseket sem olcsójánosok árulják.
Mivel mostanában éppen a CT-k és MR-k kapcsán szóltak szomorú hírek – bár a tragédiáknak nem feltétlenül volt közük a CT-berendezések hiányához – úgy döntöttünk, lélegeztetőgépek helyett most inkább ezekkel matekozunk.

Fotó: Pixabay.com/GR_Image

 

Igyekeztünk piaci szereplőktől megtudni, mik is a valós árak jelenleg, mint belemenni bizonytalan számokba. Miután olyanokkal beszéltünk, akik ebben nagyon profik, bátran írjuk, hogy jelenleg ezek az összegek reális, piaci beszerzési árak.

Egy belépő kategóriás CT (16 szeletes) durván 110 millió forint. Baranyában ilyet használnak például Mohácson, Szigetváron.
A 124 szeletes CT-k már középkategóriának számítanak, ezek ára egyenként bruttó 150-200 millió forint körül van.
A felső kategória ára 300-400 millió forint között mozog, a pécsi Radiológiai Klinikán is ez az úgynevezett ?nagy CT?.
A belépő kategóriásnak mondható 1.5T MR-készülék bruttó 200 millió, a dél-dunántúli régióban is működik ilyen, például Szekszárdon. A magasabb kategóriájú kb. 300-350 millió (ilyen van a pécsi klinikán és a PDK-ban).
A képalkotásban csúcskategóriának számító 3T MR-készülék pedig 600-800 millióba kerül, a felszereltségtől függően.

Ha kedvük van, ezek után már önök is kiszámolhatják, mennyiből hány darabot lehet megvenni a 6,6 milliárdból. És azzal ne is számoljanak. hogy ha valaki többet rendel, biztosan van kedvezmény is, mert ez bár lehetséges, annak mértékét nem tudjuk.

De mi is segítünk azért: 6,6 milliárdból 6-7 csúcskategóriás 3T MR-készüléket, avagy kb. harmincöt kórházat lehetne felszerelni vadonatúj középkategóriás CT-berendezéssel.

KategóriákMETÁL