PÉCS – Azoknak, akik fizettek is volna azért, hogy levelezőn tanulhassanak szociológiát a Pécsi Tudományegyetemen, komoly teljesítményt kellett nyújtaniuk. A PTE-n egyébként várhatóan több mint hatezer új hallgató kezdi meg tanulmányait ősszel.

A cikk a hirdetés után folytatódikTegnap este nyolc órakor kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A felvi.hu tájékoztatása szerint a ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozták meg.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolta, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepelt az adott szak az első helyen, annál magasabb lett ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhatott, hogy egy adott szakon az intézmény nem használta ki a teljes kapacitását.

A PTE ponthatárait ITT lehet megnézni. Egy érdekesség: idén a PTE-n szociológia szakra volt a legnehezebb bekerülni, méghozzá költségtérítéses, levelező képzésre. Ide ugyanis 474 pont kellett. Ennyit még a jogásznak, orvosnak vagy közgazdásznak jelentkezőknek sem kellett teljesíteniük.  

Talán csak a mi figyelmünket kerülte el, de nem találtunk ennél magasabb ponthatárt a PTE-n.

 

Idén is lesz pótfelvételi

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan már a hét második felében megjelennek a Felvin. Jelentkezni továbbra is az E-felvételi rendszerében lehet, ám az általános eljárástól eltérően – részben a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt – speciális szabályok lesznek érvényesek. Csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, illetve a felvételi során csupán egyetlen képzést lehet megjelölni. Via: felvi.hu

 

Frissítés!

 

A legtöbb hallgató az ápolás és betegellátás területén lesz

A PTE csütörtök reggel sajtóközleményt adott ki, amelyből kiderült, hány főt vettek fel idén a Pécsi Tudományegyetemre. 

“A közel ötezer (4.870 fő) felvett új hallgató több mint fele a PTE valamely alapképzésén kezdheti meg tanulmányait, az osztatlan és mesterképzéseken a felvettek 33%-a fog tanulni. Továbbra is a nappali munkarendet és az állami ösztöndíjas finanszírozási formát preferálták a jelentkezők, a felvettek 70%-a teljes idős képzésen, 80%-a állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait a 2017/2018-as tanév őszi félévében.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődnek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szakok iránt is. A felvettek számát vizsgálva is hasonló a sorrend, a legtöbb hallgató, több mint 500 fő az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos és a jogász szakon közel 200-200 fő, míg a mérnökinformatikus, a pszichológia szakokon 160, a gazdálkodási és menedzsment szakon 130 hallgató kezdheti meg tanulmányait. A legmagasabb ponthatárok az osztatlan tanári szakpárokon, valamint a szociológia, a jogász, és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak.”

A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit várhatóan tovább javítják az érkező külföldi hallgatók, és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók. Mindezeket figyelembe véve 2017 őszén több mint 6000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait egyetemen.

A pótfelvételizőknek augusztus 7-ig van lehetőségük beadni a jelentkezést a felvi.hu elektronikus felületén, a felvételi vizsgák – ahol van ilyen – augusztus 14-e és 23-a között lesznek, a döntés várhatóan augusztus 25-én megszületik.

 

KategóriákPOP