Soha nem látott még senki olyan vihart a Pécstől 15 kilométerre fekvő baranyai Ellenden, mint amilyen lecsapott a 230 fős településre keddre virradóra. A helyiek hurrikánról, hollywood-i filmekben látott képsorokról beszéltek. Merthogy gyakorlatilag katasztrófasújtotta területté vált a falu, majdnem minden házban keletkezett kár. Cikkünk szerkesztett verziója a szerdai Magyar Nemzetben olvasható.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fiatalok már hajnalban talpon voltak, és elkezdték a helyreállítást, az azonban még jó ideig el fog tartani.
Talán éppen Ellenden tartott a legrövidebb ideig a vihar, de mintha az országon hétfő délutántól kedd hajnalig átvonuló ciklon epicentruma éppen ott alakult volna ki.
Húsz percig volt vihar, de mintha hurrikán söpört volna végig a falun. Hallották a fák recsegését, a villámlások alatt látták is a fák és a szél küzdelmét, amiből most utóbbi került ki győztesen. Több tíz lombos megadta magát, és még rengeteget ki kell vágni.
Kedden délelőtt a faluba alig lehetett bejutni autóval, de ez is a fiatalok hajnali munkája eredménye, és a közeli Romonya lakóinak segítségéé. Ott Mihályné, Ellend független polgármestere délután öt körül azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a játszóteret sikerült már nagyjából megtisztítaniuk, de áramot az E.ON munkatársai este hat körülre ígérték. Rengeteg vezeték leszakadt, ami miatt a település áram nélkül maradt, ahogyan egyébként számos város és község az országban – csak Baranyában 17 település.
A polgármester azt mondta, Romonya mellett bejelentkezett Pereked, Szilágy is, szintén közeli települések, közmunkásokat küldenek szerdán Ellendre. A helyi önkormányzat is mindent megtesz, de a vis maior-helyzet miatta kormányhoz fordulnak majd.
A rendkívüli elektromos tevékenységet egy meteorológus elmondása szerint a párás, meleg levegő, majd a nyomában járó hideg levegő hirtelen találkozása okozta. A rendszer kisült, helyreállította önmagát a ciklon miatt, most azonban talán voltak olyan helyek, ahol egy kicsit tovább tartott a szokottnál, másutt pedig intenzívebb volt annál.

KategóriákPOP