Pécs több évezredes történetében több időszakban is meghatározó volt a bányászat, az elmúlt száz évben pedig kiemelkedő jelentőségűnek mondható. A bányásznap ezért még most is, jó néhány évvel az utolsó működő bánya bezárása után is fontos esemény Pécsett. A hétvége programjában a bányászok mellett Pécsez is ünnepeljük.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs a hétvégén emlékezik a bányász múltra és a bányász örökségre. A város vezetői mellett a Szabad Pécs információi szerint az ellenzéki szövetség polgármesterjelöltje,  Péterffy Attila is készül. Az 1969-ben született mérnök végzettségű tüke pécsi polgármesterjelöltnek ráadásul személyes, családi kötődése is van, mivel édesapja a szénbányánál, a trösztnél volt villamos tervező.

Holnap, azaz vasárnap egész napos családi programokkal várják az érdeklődőket Uránvárosban a bányásznapi programokon. A Szilárd Leó park, az Uránbányász tér, az Ybl Miklós utca, és a 17 emeletes előtti tér is benépesül szeptember elsején. A programok 13 órakor kezdődnek.

Decsi István, a városrész önkormányzati képviselője, Pécs alpolgármestere nyitja meg az eseményt, majd koncertek kezdődnek az Uránbányász téren felállított színpadon. A Szilárd Leó parkban ringatóval, pónilovaglással, óriástársasjátékkal és kézműves foglalkozással várják a családokat. Az Ybl Miklós utcában pedig a BIOKOM, a Katasztrófavédelem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara járműparkjával és az elektromos buszokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A programra kitelepül a Magyar Honvédség toborzó irodája, a Rendőrség és Vöröskereszt is. Este nyolc órakor az is kiderül, melyek a legvirágosabb kertek és balkonok Uránvárosban, ugyanis kihirdetésre kerül a „Virágos Uránváros” környezetszépítő verseny eredménye. Az ingyenes programok az Irigy Hónaljmirigy élő koncertjével zárulnak.

Az ellenzéki polgármesterjelölt is koszorúzik

Tudomásunk szerint Péterffy Attila, a több ellenzéki párt támogatását is élvező független pécsi polgármesterjelölt több helyszínen hivatalos városi és városérszi megemlékezéseken is részt vesz, és koszorúzni is fog, szombaton, a Hősök terén 10 órakor, Pécs-Vasason, a kultúrháznál, a Bányász emlékparknál, 16.30-kor, Szabolcsfaluban, Csertetőn pedig 18 órakor. Vasárnap Pécsbányán 14 órakor, az Ágoston téren pedig 16 órakor. Utóbbin a hivatalos program szerint az eseményen részt vesz Páva Zsolt, Pécs polgármestere is.

A város napja

Szeptember elsején, vasárnapPécs Város Napját is ünnepeljük.  Vasárnap reggel 9 órakor a Lyceum templomban Ünnepi Szentmise lesz, az eseményen részt vesz: Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.  

Délelőtt tíz órakor a Pécsi Nemzeti Színházban tartják a Pécs Város Napja alkalmából hagyományosan megtartandó Ünnepi Közgyűlést.

A városnapi rendezvények az este héttől kezdődő, a Kodály Központban tartandó Ünnepi Hangversennyel végződnek. Az eseményen részt vesz: Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Őri László, Pécs alpolgármestere is.

KategóriákPOP