Terepszint alá süllyesztett medencéket és műtermet is álmodott a Balokányba egy hallgató a diplomadolgozatában.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy, az Építészfórumon megjelent cikk szerint a pécsi Zsolnay-negyed és a Kodály központ közötti parkos terület a hajdani Népfürdő pusztuló épületeivel már régóta fájó, kihagyott lehetőséget jelent a városban. Kovács Gábor diplomamunkájában egy múltat tisztelő, de ma is érvényes megoldást vázolt fel a helyszínre.

A cikk feleleveníti, hogy a Balokány liget Pécs belvárosának egyik legnagyobb összefüggő zöldterülete, amely magába foglal egy mesterségesen kialakított tavat, illetve az évtizedek óta használaton kívül álló fürdőt. A terület a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed között fekszik, melyeket az Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretén belül egy új gyalogos sétánnyal kötöttek össze.

A strandfürdő építését még Engel Adolf nagyvállalkozó rendelte el. A pécsi fürdőt a harmincas évek elején Dulánszky Jenő tervei alapján teljesen átalakították a mai formájára. Az 1933-as ünnepélyes átadás keretében a Népfürdő, hat évvel később pedig a Városi Fürdő nevet kapta. A hatalmas népszerűségnek örvendő strand a hatvanas – hetvenes években élte aranykorát, a nyolcvanas évek elején viszont a megfelelő egészségügyi engedélyek hiányában végleg bezárt. A fürdő épületeit később műemlékké nyilvánították.

A diplomadolgozat fő célja éppen ezért a Balokány ligetben található fürdő kortárs felfogásban való újjáélesztése volt, valamint javaslattétel a liget építészeti rendezésére – írja az építészeti portál.

A dolgozatot készítő hallgató egy rekreációs létesítmény alakítana ki, amelyben a felszíni és terepszint alá helyezett medencék mellett műterem, időszakos kiállítások befogadására alkalmas épületrész, és kávézó is helyet kapna. Ezeket egy, a Balokány tavon átvezetett gyalogos úttal kötné össze, amely egészen a Zsolnay Kulturális Negyedig elérne. (További részletek ITT és ITT).

A dolgozatot bíráló opponens szerint a” terv olyan jövőképet vázol fel a fürdő épületére és környékére, amit érdemes lenne komolyabban megfontolni.”

 

KategóriákMETÁL