Panel 18,5 millióért. Másfél szobás új lakásért havi 180-200 ezer forint albérleti díj. Csúcsra járnak az árak a pécsi ingatlanpiacon. Egyelőre nem látni a folyamat végét.

A cikk a hirdetés után folytatódikMindenhol uborkaszezon van, kivéve a Soros ?A hibás? György elleni folyamatos nemzetmentő háborúban és az albérletpiacon, közeledik ugyanis az egyetemi tanév.

A lapunk által megkérdezett ingatlanpiaci szakember arról számolt be, hogy Pécsen 50-60 ezer forintért szinte azonnal ki lehet adni garzonokat, a belvárosban és az egyetemi campusok környékén ennyiért persze nem adnak bérbe egyszobás kéglit, ott 70-80 ezerre kúszik fel az ár.

Azt már alig merem megemlíteni, hogy abban a megyében, ahol a nettó átlagkereset 153.000 forint, új építésű másfél szobás kecókért 180-200 ezer forintot is elkérnek. Nem évente, Mari néni, sajnálom. Utóbbiakat nyilván 90 (vagy 99) százalékban külföldi egyetemistáknak szánják, és adják is ki.

Érdekesség szakértőnk szerint, hogy egyre több új építésű lakást ?bérbeadási garanciával? kínálnak megvételre azoknak, akik ingatlanba fektetnék pénzüket. Ez nagyon jól hangzik, de nyilván csak marketing szöveg, hiszen garantálni ilyesmit csak illegális eszközökkel lehetne, de a norvég diáklányok radiátorhoz való hozzáerősítését a törvény jelenleg még elég szigorúan bünteti. Nincs értelme kockáztatni, vékonyak a falak.

Sokan egyébként csak a bérbeadás után hónapokkal döbbennek rá arra, hogy a jó drágán vett új lakás a vártnál később fogja behozni az árát, ugyanis csak kevesen számolnak utána azoknak a költségeknek, amiket a tulajdonosnak kell viselnie az évek során. Gyakori például, hogy az albérlők pár év alatt durván lerúgják a lakást, és lehet újra felújítani százezrekért. Ettől függetlenül ingatlanban még mindig sokkal jobb helyen van a pénz, mint a bankban.

?Eszement módon mennek fel az árak az új lakásoknál, rövid idő alatt 30 százalékkal emelkedtek az építkezés költségei, és ez a használtak árát is némileg feljebb húzza? – fogalmazott szakértőnk. Ezt részben Orbán Viktor kormányzó úr 2015-ös ígérete generálja, ami 2500 új külföldi, sok elköltendő pénzzel érkező hallgatóról szólt, részben pedig az, hogy továbbra is alig van építőipari szakember a megyében. Utóbbi miatt már elkezdtek a cégek és vállalkozók olyanokat is alkalmazni, akik ugyan nem szakmabeliek, de mutatnak némi hozzáértést az építőipari munkákhoz.

Az ingatlanpiaci piramis alját jelentő panelok ára is felment, a korábban 5-6 millióért gazdát cserélő lakásokért most akár 8 milliót is elkérnek, ami egy dolog, de kapnak is. Kertvárosban már 10 millió fölötti összegekért hirdetik a 2,5 szobás otthonokat. Az alkalmanként már irreálisba váltó piaci helyzetet jól szemlélteti, hogy szakértőnk látott egyetem közeli panelt 18,5 millióért hirdetni az interneten, ami még akkor is túl magas ár, ha tényleg igényesen van felújítva.

Sok lakás épül a városban az idén. Nagy kérdés, tényleg jön-e annyi külföldi diák az elkövetkező években az egyetemre, amennyit ígértek. Könnyen kialakulhat egy túlkínálat a piacon, ami majd csökkentheti az árakat idővel.

Érdekes fejlemény még, hogy továbbra is nagyon kevés a csokos vevő. Általános tapasztalat, amit korábban már megírtunk, hogy családi házra szinte lehetetlen normális kivitelezőt találni normális pénzért. A kivitelezőknek nem éri meg családi házakkal bíbelődni, amikor társasházakon jóval többet kereshetnek.

KategóriákMETÁL