Európai uniós pályázati forrásból újíttatta fel Pécs-Hird óvodáját a pécsi önkormányzat. A Keleti Városrészi Óvoda Hirdi Tagóvodája felújításának elkészültéről a pécsi önkormányzat kedden adott ki sajtóközleményt. Nem csak a meglévő, korábbi helyiségek újultak meg: az óvodai részen ugyanis korábban nem volt tornaszoba, mostantól viszont van, mert egy 70 négyzetméteres helyiség éppen erre a célra lett kialakítva, szertárral együtt az épület déli részén.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt a Szabad Pécs hangsúlyozza ki, hogy a mostani fejlesztéshez még az előző, a fideszes pécsi városvezetés idején nyert el uniós forrást a pécsi önkormányzat, azaz Páva Zsolt polgármestersége alatt kezdődött el a munka kivitelezése. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy az eredeti tervekhez képest (és itt most arról beszélünk, hogy a szülőknek mit is mondtak) jelentős csúszás történt, már egy éve működnie kellett volna az új óvodának, de a fejlesztés nem ebben az ütemben haladt, feltehetően az előkészítés és pályáztatás idején csúsztak meg, és persze az sem elképzelhetetlen, hogy a korábbi városvezetés utolsó éveire eső pénzügyi-anyagi nehézségek miatt is történhetett a késlekedés.

Mostanra azonban befejeződött a munka, a kicsik pedig már birtokba is vették a megújult épületet.

Amint az már a városházi sajtóközleménynak szánt pályázati leírásban olvasható, Pécs önkormányzata 11 pályázatot nyújtott be az uniós Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztését célzó felhívására. És, hogy fontos célja volt az önkormányzatnak, hogy minden városrészben lehetőséget biztosítson az intézményfejlesztésre. Így indult el a hirdi óvoda felújítása is.

A pályázat megvalósítására Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 100%-os támogatási intenzitás mellett bruttó 98 millió 806 ezer forint támogatást kapott.

A kivitelezési szerződéskötésre 2019 szeptemberében került sor, a közbeszerzést a KŐHÁZ Építőipari és Beruházási Zrt. nyerte el. Pécs önkormányzata az eljárás eredményes lezárásához a fenti összegen felül még bruttó 64 millió forint saját erőt biztosított.

A bruttó 153 728 878 forintból megvalósuló kivitelezés során kicserélték az óvoda összes nyílászáróját, összesen 27-et, elkészült a homlokzat és a tető hőszigetelése, megújult az öltözők és mosdók belső burkolata, szabványos gyermekillemhelyet és kézmosót alakítottak ki.

Az óvodai részen korábban nem volt tornaszoba, most egy 70 négyzetméteres helyiséget alakított ki a kivitelező erre a célra, szertárral együtt az épület déli traktusában.

Az óvodának nem volt fejlesztő szobája sem, így a fejlesztési-nevelési igények kielégítése érdekében ilyen helyiséget is kialakították, ugyancsak a szabvány szerint előírt orvosi/elkülönítő helyiséggel és szülői fogadó helyiséggel együtt. A nevelői szociális blokkok egy helyre kerültek, nevelői öltözővel, irodával, zuhanyzóval és illemhellyel az épület észak-nyugati részén.

A fejlesztés során akadálymentesítették a bejáratot, a szülői fogadóhelyiséget, az orvosi, az elkülönítő és a fejlesztőszobát, valamint új akadálymenetes mosdóval is bővült az intézmény. A beruházás része volt továbbá a tájékozódást segítő információs rendszer és egy akadálymentes parkoló kiépítése is.

A fentieken túl teljes mértékben megújult az épület gépészeti- (új kondenzációs kazánnal), villamos- (az épület tetőszerkezetére telepített napelemekkel), valamint gyengeáramú rendszere is.

KategóriákMETÁL