Jó hír a rasszistáknak, rossz mindenki másnak: a fekete gólyák száma egyre csökken a megyében. Tavaly a magas, idén az alacsony vízszint miatt nem volt elég táplálékuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikMa örülhetnek azok, akik utálnak mindent, ami nem fehér: a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportja hírlevelében tudatta, hogy a fekete gólyák költése rosszabbul sikerült a megyében, mint tavaly.

A madártanisok elmondták, a téli fészektérképezések során 4 új feketególya-fészket találtak, ugyanakkor a régi fészkek közül tavaszig 6 semmisült meg. Az ismert fészkekben a tavalyi 17 párral szemben idén 16 pár gólya telepedett meg. Két fészkelő pár nem rakott tojásokat, ezért csak 14 tényleges költést regisztráltak. Sikeresen mindössze 6 pár költött. A gólyaszülők összesen 16 fiókát reptettek ki, ami rendkívül gyenge költési eredménynek számít. A gólyák legfontosabb élőhelyén, a Duna menti ártéri erdőkben csak egyetlen pár költött sikeresen.

Míg tavaly a folyó tartósan magas vízszintje jelentett problémát, idén az áradások elmaradása okozott táplálékhiányt.

A fészkelő gólyapárok száma 2013-2014 óta folyamatosan csökken a megyében. Az utóbbi két év gyenge költési eredményei nem sok jót ígérnek a következő évekre sem – mutattak rá a szakemberek.

 

Védett és értékes

A fekete gólya egész fészkelőterületén veszélyeztetett faj. Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 500 ezer forint. Szerepel a magyar Vörös Könyvben is a közvetlenül veszélyeztetett fajok között. 

KategóriákPOP