Okorágon égett teljes terjedelmében és vált lakhatatlanná egy családi ház kedden délután. Személyi sérülés nem történt. Az érintett családot egy nappal korábban megfenyegették, hogy felgyújtják a házukat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tűzesetről a Bama.hu számolt be. A szerint egy okorági család háza leégett. A Szabad Pécs az esetről nem hivatalos, de megbízható információkat kapott: hogy nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Merthogy forrásunk szerint a családot megfenyegették hétfőn, és éppen azzal, hogy felgyújtják a házukat.

Ezt követően sikerült beszélnünk telefonon a család egyik tagjával, az édesanyával. Ő elmondta, hogy egy sellyei (vagy Sellyén élő) férfi fenyegette meg őket tegnap, azzal hogy felgyújtja a házukat. Mint mondta, később egy újabb hívás jött a férfitól, de azt a telefonbeszélgetést már mások is hallgatták, méghozzá rendőrök, mert a család azonnal értesítette a nyomozóhatóságot.

Az édesanya elmondása szerint azonban akkor már, a második híváskor a korábbi hangnemről jóval enyhébb, sőt bűnbánó hangra váltott a fiatalember, és elnézést kért azért, amit előzőleg mondott. Arra hivatkozott, hogy megbánta a szavait, nem gondolta komolyan, nagy elkeseredésében beszélt ilyeneket.

Éppen ezért is mondta azt lapunknak az asszony, hogy azt nyilvánvalóan nem tudja bizonyítani, hogy ez a fiatalember gyújtotta fel a házukat, sőt, még azt sem lehet ma kijelenteni, hogy szándékos gyújtogatás történt.

Amikor hívtuk az asszonyt, akkor ő nem is volt Okorágon, hanem az attól kb. hét kilométerre lévő Sellyén, és (nyilvánvalóan és érthetően) nem is tudott igazán sokat mondani. A hivatalos ügyeket, mint mondta, a férje intézte, ő van most is Okorágon, ahol éppen a hatóságok embereivel egyeztet.

Úgy tudjuk, lesz szakértői tűzvizsgálat is, amit alapesetben nem, de néhány ok miatt viszont kötelezően elrendelnek. A legfontosabb ilyen esetek, ha halálesetet is okozott a tűz, ha 50 millió forintnál nagyobb kár keletkezett, illetve ha egy tűzeset kapcsán felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Itt a legutolsóról van szó, mert szerencsére haláleset, sőt még személyi sérülés sem történt. Pedig akár történhetett is volna, mivel hatan élnek egy fedél alatt, egy ötfős, háromgyermekes család és a családfő édesanyja. Akkor azonban, amikor a tűz keletkezett, kedden napközben, éppen senki sem volt otthon. Ami isteni szerencse, mert a családi ház teljesen leégett, lakhatatlanná vált. A családnak szerencsére van egy 2,5 szobás, összkomfortos háza Sellyén is, minden bizonnyal oda fognak most költözni.

A háromgyermekes édesanya érdeklődésünkre azt mondta, hogy ez a sellyei ház nem csak az új helyzet miatt lehet kulcs, de talán a történtekben is. Ők ugyanis egy kisgyermekes párt fogadtak be a sellyei házukba, mert a pár női tagjával rokoni kapcsolatban állt. Az ő kapcsolatuk azonban hetekkel ezelőtt megromlott, a nő el is költözött akkor a kisgyermekkel, a férfi azonban ottmaradt, már egyedül. Neki azonban már nem kívántak szívességet tenni, ezért a napokban szóltak neki, hogy költözzön ki a házból.

Ezt követően kapták a telefonos fenyegetést. Tegnap még, amikor már a rendőrök is kinn voltak náluk, abban maradtak, hogy a férfi szombatig kap haladékot a kiköltözésre – csakhogy, a finoman szólva egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozott új helyzetben ez a forgatókönyv nem tartható.

Azt kérdésünkre az édesanya elmondta, hogy nem volt a házukon biztosítás. Arról fogalma sincs, hogy kiderül-e az igazság, de bízik benne, de az biztos, hogy teljesen leégett a ház. Sokszor végigpörgette ma már a történteket a fejében, de teljesen biztos benne, hogy semmi olyan hibát nem követtek el, ami klasszikusan véletlenszerű tűzesetet okozhat egy házban. Azt viszont nem tudja kiverni a fejéből, hogy egy másik, nagyon nagy hibát viszont elkövethettek, és ezért kerültek most ebbe a lehetetlen helyzetbe.

Kerestük este a rendőrséget is, hogy tudnak-e a fenyegetésről és a fent említett, rendőrök által is végighallgatott telefonbeszélgetésről, de most csak azt írták, hogy a “kérdezett tűzeset helyszínén az elsődleges intézkedések folyamatban vannak. Az esetről bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni”.

Címkék:
KategóriákPOP