Írta ki Facebook oldalára a charlottesville-i merénylet halálos áldozata. Ideje lenne ezt itthon is megfogadni.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Hétvége óta tombolnak az indulatok Charlottesville-ben, miután az amerikai polgárháború konföderációs hadsereg főparancsnokának, Lee tábornoknak el akarta távolítani a szobrát a város vezetése.

Rögtön utcára is vonult sok száz nacionalista, hogy békésen, értelmes módon a maga módján tiltakozzon a városvezetők szándéka ellen.

Hamar el is harapóztak az indulatok, megjelentek a balhéra érkező sima déli suttyók, a politikailag rendesen felpumpált, végső soron választást nyert alt right szervezetek, és a nyíltan vagy titkoltan, de újfasiszta, neonáci és szélsőséges nézeteket valló elemek is.

Lee tábornok ügye hamar eszkalálódott, a tüntetések jellege hamar benácult. Így azonnal az utcára vonultak a jó érzésű emberek is, hogy antifasiszta tüntetésekkel mutassák meg hazájuknak és a világnak, hogy az Egyesült Államok nem egyenlő a gyűlölködéssel.

Ezeknek a megmozdulásoknak egy tragédia adott különös súlyt. Egy fiatal, 20 éves neonáci autójával belerohant az ellentüntetők tömegébe, tucatnál is több embert súlyosan megsebesítve. Egy 32 éves virginai jogász belehalt sérüléseibe. A merénylő annyira bátor volt, hogy tette után elmenekült a helyszínről, később persze elfogták.

Heather Heyer, a halála előtt utoljára ezt írta ki az üzenőfalára: ?Ha nem vagy felháborodva, nem figyelsz eléggé?. 

És innen már nem volt megállás a közbeszéd tematizálásához, amire ki-ki intelligenciája, humanizmusa és értelmi szintje szerint reagált.

Virginia kormányzója ott ütött bele a szélsőségesekbe, ahol a legjobban fájt nekik: kétségbe vonta hazafiasságukat

Az Anonymus hekkercsoport elfoglalta az egyik neonáci honlapot, amely a halálos áldozaton gúnyolódott.

Barack Obama exelnök antirasszista tweetje a legnépszerűbb megosztás lett a Twitteren.

Közben a jelenlegi elnök, Trump a populistákra, a szélsőséges elemek politikai támogatására építve, vagy egyszerűen önmagát minősítve bizonytalanul, cinikusan, félreérthetően nyilatkozgatott az esettel kapcsolatban. Ezt a Ku-Klux-Klán volt vezetője meg is köszönte.

Erre rákontrázott az éles elméjét és retorikai képességeit rendre megcsillogtató Németh Szilárd is. 

De (szerintem) a legszomorúbb megnyilvánulása az egyre csak néppártosodó, középre tolódó Jobbik-vezér Vona Gábornak volt(Nem az esettel kapcsolatban nyilatkozott, de az interjú időpontja különös felhangot kölcsönöz a szavainak.)

 

Ami pedig a cigányságot és zsidóságot illeti, én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket. Az tény, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. (…) Én a jelenre és a jövőre koncentrálok, és hála Istennek, ma már senki nem tartja a Jobbikot rasszista, antiszemita pártnak.

 

A HVG összegyűjtött 20-at a „néhány rossz mondatból és félrecsúszott folyamatból”. Ehhez Heather fent idézett szavait tennénk csak hozzá:

 

Ha nem vagy felháborodva, nem figyelsz eléggé. 

KategóriákPOP