Az Alexandra könyvbirodalmat felépítő pécsi milliárdos, Matyi Dezső egykori cégei közül újabb, ezúttal a Könyv Plaza Kft. dőlt be. Fizetési haladékot kért a cég, és a bíróság a múlt héten el is rendelte a csődeljárást. Érdekesség, hogy a kft-ben – egy könyvbizniszben ismeretlen – Green Wheel nevű kft. szerzett 96 százalékos részesedést idén májusban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Zoom.hu írta meg, hogy a Green Wheel Kft.-nek nem volt bevétele tavaly, csak 890 millió forint vesztesége. A székhelye Kiskőrös, egyik tulajdonosa az offshore paradicsomként számon tartott Seychelle-szigeteken bejegyzett Wieland Ltd., a másik Fritsch Margit. Ő 145 millió forint készpénzt adott be a Green Wheel 895 milliós tőkéjébe. A Wieland pedig 750 millióval járult hozzá, nem is akárhogy: ?bioetanol és étkezési finomszesz előállítására alkalmas, biomassza tüzelési rendszerrel támogatott komplett üzem megvalósításának know how-ját? vitte be a társaságba.

Ami a Könyv Plazát illeti, tavaly év végén nem festett rosszul a mérlege: 970 millió forint bevételt könyvelt el, igaz, 31 milliós veszteséget mutatott ki. Az új tulajdonossal új ügyvezetője, Lángné Paál Beatrix viszont már azt mondta a taggyűlésen, hogy a veszteség 402 millió forint, a saját tőke mínusz 382,7 milliót tett ki, és több mint 600 millióra rúgtak a tartozások.

Ha ez igaz, akkor a Matyi család a cégeladással jókora kolonctól szabadult meg, az viszont nem világos, miért vásárolt be a Green Wheel, és vállalta be a csőd menedzselését – teszi fel a kérdést a portál.

Érdeklődtünk a miértek felől Matyi Dezső ügyvédjénél. Amint válaszol, frissítjük cikkünket. 

 

Utcai könyvterjesztőből milliárdos 

“Napi ötezer forint. Ennyit szeretett volna keresni a tinédzser Matyi Dezső, aki a húgával és szüleivel 15 éves korában költözött a Pécs melletti Kozármislenybe az Ormánságból. A mezőgazdaságból, majd különböző vállalkozásokból (zöldség- és élőhal-bolt, száraztésztagyártás) élő szülők mindent megtettek, hogy a fiuk továbbtanulhasson, ám a jogi felvételi kétszer is kudarccal végződött. Noha huszonévesen három szemesztert abszolvált az Államigazgatási Főiskola veszprémi levelező tagozatán, nem lett diplomás ember belőle, miután akkor már ő volt Baranya megye legnagyobb utcai könyvterjesztője.” Matyi Dezső történetéről a Magyar Narancs számolt be egy riportban, amely ide kattintva olvasható. 

 

KategóriákPOP