A KSH adatai alapján vannak az országban utak, ahol arányaiban több baleset történik, mint másol. Például a hatoson.

A cikk a hirdetés után folytatódikA HVG cikke szerint a két legveszedelmesebb közútnak az Alföldet keresztbe szelő 4-es, illetve a Horvátország felé vezető, dunántúli 6-os főútvonal számít Magyarországon. Az előbbin 13, az utóbbin 12 halálos baleset történt a múlt évben. A portál a Közlekedési baleseti statisztikai évkönyv, 2016 című KSH-kiadványból vette az adatokat.

Másképp alakul azonban a főútvonalak kockázati sorrendje, ha az adott ?pályák? hosszát is figyelembe véve vetjük össze baleseti mutatóikat. Ez esetben ugyanis a fővárostól a nógrádi Parassapusztáig tartó 2-es főút nevezhető a leginkább ?halálútnak? a maga 78 kilométeres hosszával, és a múlt évben ott bekövetkezett 5 halálos, valamint további 60 súlyos vagy könnyű sérüléssel járó balesettel.

Baranya nemcsak a 6-os miatt érintett a statisztikában. Kecskemét után (18 fő) Pécsett és környékén (12 fő) vesztették a legtöbben életüket közúti balesetben – írja a lap.

 

Sokat javultunk, de még van hova

Nemzetközi összehasonlításban a közlekedés a magyarországi közutakon kb. annyira számít kockázatosnak, mint Belgiumban – derül ki az Európai Bizottság legutóbbi számaiból. A múlt évben mindkét helyen 65-65 halálos áldozat jutott ugyanis egymillió lakosra. Ugyanezen arányokat figyelembe véve a legkevesebb halálos baleset Svédországban volt (26), a legtöbb Bulgáriában (98).

Magyarországon a rendszerváltás óta egyébként a negyedére csökkent a végzetes közúti tragédiák száma. 1990-ben még 2432 személy vesztette életét a honi utakon, a múlt évben viszont 607. A végzetes szerencsétlenségek látványos csökkenése az utolsó fél évtizedben ugyanakkor leállt, hatszáz körül stabilizálódott. A területi eloszlás persze változó. 

KategóriákPOP