Előrehozná a kormányzat néhány hónappal a rektorválasztást a Pécsi Tudomámegyetemen. Még idén kiderülhet, ki váltja jövő júliustól Bódis Józsefet. FRISSÍTVE

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 14.55

MÁR AUGUSZTUSBAN ÖSSZEÜLHET A SZENÁTUS

Egyre több infó érkezik arról egyetemi körökből, hogy valóban előrehozott rektorválasztást akar a kormány. Igazából szokatlan ez a sietség, az pedig még furcsább többek szerint, hogy a friss hírek szerint már augusztusban összeül a PTE szenátusa, és szavazni fog a rektorpályázat kiírásáról. Pontosabban az oktatási kormányzat azt kéri az egyetemtől a Szabad Pécs nem hivatalos információ szerint, hogy hagyja jóvá a pályázati kiírást az universitas. Lapunk reggel megkerste a Pécsi Tudományegyetemet, illetve az oktatásügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy mondják el, egyrészt, kaptak-e hivatalos értesítést, másrészről, hogy magyarázzák el, miért van most erre szükség, tényleg a választások miatt szeretnék-e a szokottnál korábbi döntést, mindeddig azonban még nem érkezett egyik helyről sem válasz. Ha kapunk, ismét frissítjük cikkünket.

KORÁBBAN ÍRTUK

A jövő tavaszi parlamenti választás miatt szeretnék előrehozni a rektorválasztást a Pécsi Tudományegyetemen, értesült a Szabad Pécs. A jelenlegi rektornak, Bódis Józsefnek ez a második mandátuma, ami 2018. június 30-ával lejár (így ő már nem indulhat újra), az egyetem új vezetője július 1-én lép hivatalba. A pécsi egyetemen hagyományosan február-márciusban választanak rektort, ami jövőre éppen a parlamenti választási kampány véghajrája is lesz egyben. Ráadásul a politológusok többsége abban egyetért, hogy talán minden eddiginél keményebb kampányra kell számítani, már az ősztől.

Más forrásaink is megerősítették, hogy a választás még az idén, legkésőbb január elején megtörténhet, szerintük azonban csupán arról van szó, hogy a kormányzat szeretné nagyjából egybecsiszolni vagy közelebb hozni egymáshoz a rektori és az egyetemi kancellárok kinevezésének idejét. Utóbbiak pályázatát egyébként a tavasszal már kiírták, korábban mint arra számítani lehetett, és az év végéig az egyetemeken meglesznek a nevek is, akik folytathatják vagy elkezdhetik a kancellári munkát.

 

A rektori pályázatot az Emberi Erőforrás Minisztérium írja ki, állítólag ez szeptemberben még megtörténik. A pályázati kiírásra azonban az egyetem szenátusa tesz javaslatot, amely azonban ebben az ügyben mindeddig még nem ült össze.

A Szabad Pécs megkereste az ügyben a Pécsi Tudományegyetemet és a minisztériumot is, egyelőre nem reagáltak, amint kapunk tőlük választ, frissíteni fogjuk cikkünket. 

Beszéltünk ugyanakkor minden olyan egyetemi oktatóval, akinek a neve szóba került, mint lehetséges rektor-jelölt, többségük már le is nyilatkozta, hogy indul, illetve ismert volt ez a terve.

 

BETLEHEM JÓZSEF SZAKMAI MUNKÁT VÉGEZNE

Forrás: UNIV TV/Youtube.com

 

A Szabad Pécs megkereste dr. Betlehem Józsefet, a PTE ETK dékánját is, akiről szintén azt hallottuk, hogy indulna a rektori címért. A hírt az érintett megerősítette lapunknak, arról viszont ő is csak a pletykák szintjén hallott, hogy esetleg előrehoznák a rektorválasztást.

Dr. Betlehem mindenesetre hangsúlyozta, hogy hivatalos értesítés tudomása szerint nem érkezett erről, s az is nyilvánvaló, hogy a pontos pályázati kívánalmakról és határidőkről majd a kiírásban lesz szó. Nem gondolta azonban, hogy ha így is lesz, az az ő indulását, vagy pályázatát befolyásolhatja, ahogyan szerinte az sem jelentene gondot, ha nagyjából fél éven át lenne a PTE-nek a hivatalban lévő rektor mellett egy újonnan megválasztott vezetője.

A Szabad Pécs kérdésére, hogy mennyiben befolyásolhatja vajon a rektorválasztást az a tény, hogy ő – még ha kifejezetten szakmai kérdésben is – miniszteri biztosként is dolgozik, az ETK dékánja úgy fogalmazott, hogy kinevezése nem politikai, hanem szakmai döntés, a miniszteri biztosi munkája is teljes egészében szakmai feladat, csakúgy mint egyetemi professzori állása. Ahogyan eddig, a múltban és a jelenben, úgy a jövőben is szeretne szakemberként dolgozni, ha úgy alakul, az egyetem vezetőjeként is. 

 

MISETA ATTILA MEGERŐSÍTETTE

Forrás: AOK.PTE.HU

 

Dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja már a tavasszal beszélt arról, hogy indulni fog a rektorválasztáson. Ezt a tervét továbbra is fenntartja. Minden más leendő jelölt azt mondta lapunknak, hogy nem tud róla, hogy hivatalosan is eldőlt volna a rektorválasztás korábbra hozatala, ugyanakkor kivétel nélkül mindenki hallotta ezt a pletykát. 

Miseta Attila azonban egyedüliként azt mondta, hogy helyes az értesülésünk, az egyetem pedig már kapott is erről értesítést.

Amúgy fenntartja, amit a tavasszal mondott a rektorválasztásról. Egyebek mellett azt, hogy amit az orvosi karon megvalósítottak, nagyjából azt szeretné egyetemi szinten is alkalmazni. A kari sajátosságok figyelembe vételével sokat lehet tenni a fejlődésért szerinte. A belső csatározásokat megszüntetné. Lehetetlen helyzetnek nevezte, hogy valaki az intézetében, vagy a karon nem engedi felnőni a következő generációt, vagy azt, hogy a vezetői pozíciókat eleve “háztáji” módon, a saját gárdára írják ki. A lehetőségeket pedig ki kell használni, és nem folyton panaszkodni, hogy nincs pénz.

 

GÁBRIEL RÓBERT ÚJRÁZNA ÉS FEJLESZTENE

 

Forrás: UNIV TV/Youtube.com

 

Dr. Gábriel Róbert az egyedüli a lehetséges leendő rektor-jelöltek közül, aki volt már az egyetem vezetője. Igaz, és ezt most is hangsúlyozta, kivételesen egy olyan időszakban, amikor nem teljes, négyéves megbizatást kapott, hanem hároméveset, 2007 és 2010 közt vezette az egyetemet.

Akkoriban a PTE-n egyébként azt pletykálták, hogy amiatt döntöttek a rektorválasztás nem négy, hanem három évre szóló kiírása mellett, mert Gábriel Róbert elődje Lénárd László is indult, próbált újra mandátumhoz jutni, ám ő életkora miatt csak három évre ülhetett volna be újra a rektori székbe. Gábriel Róbert azonban nem emiatt indulna újra, hanem, mint mondta, van víziója az egyetem fejlesztéséről, amit szeretne megvalósítani. Mint írtuk fentebb, ő is hallott a választás szokásosnál korábbi időpontjáról, de értesítésről nem tud. A rektori pályázatát azonban semmiképpen sem fogja befolyásolni az, ha előbb kell ringbe szállnia. Szerinte egy okból nem lenne ez szerencsés, a hosszú átmeneti időszak miatt, hiszen kb. fél év lenne még addig, amíg az új rektort beiktathatják hivatalába, miközben a jelenleginek meg végeznie kell a munkáját.

A Szabad Pécs megkérdezte, nem érzi-e hátránynak azt, hogy az egyetem újkori történetének egyik legnagyobb botránya, az úgynevezett pécsi egyetemi vesztegetési ügy az ő rektori hivatali ideje alatt tört ki. Igaz, abban az ügyben még elsőfokú ítélet sincs, sőt, lényegében most fog majd újraindulni a per első fokon, már minden gyanúsított évek óta szabadlábon védekezik. Gábriel Róbert azt mondta, nyugodt emiatt, semmilyen módon nem befolyásolja a pályázatát, őt egyetlen alkalommal, tanúként hallgatták meg abban az ügyben, abban semmilyen szerepe nem volt, különben egészen biztosan őt is megvádolták volna.

 

BACHMANN BÁLINT IS JELÖLT LEHET 

Forrás: Youtube.com 

Dr. Bachmann Bálintról, a PTE Műszaki Karának dékánjáról is tudni lehetett, hogy esetleg elindulna a rektori székért. Sokan amiatt is szeretnék őt, mert az orvosi kar fejlesztése a Modern Városok Programban nagy lendületet kap majd. A másik nagyon fontos pécsi egyetemi kar pedig a nemzetközi hallgatók létszámában, illetve a város egyetem kapcsolatában, Pécs fejlődésében is egyértelműen a műszaki-informatikai lehet. Bachmann Bálintról azonban elterjedt olyan pletyka, hogy egy másik lehetséges rektorjelölttel egyetemben már nem tervezi az indulását, eldöntötte, hogy visszalép, pontosabban nem indul.

A Szabad Pécs azonban arról értesült, hogy ez így semmiképpen sem igaz. És valóban:

Bachmann Bálint nem döntött úgy, hogy visszavonul a pályázattól, avagy nem méreti meg magát rektorjelöltként – ezt maga az érintett erősítette meg lapunknak. Igaz, a négy lehetséges leendő rektorjelölt közül ő volt az, aki azt mondta, hogy gondolkozik az induláson, egészen pontosan nem zárta azt még ki. Az viszont, ha mégis idén tartják a választást, nem fogja visszatartani, ha végül tényleg úgy dönt, hogy beadja a pályázatát.

KategóriákMETÁL