Véleménycikk arról, miért van bukóban a Fidesz Pécsett, miért van vége a kormánynak, még ha nem is tudják még, miért baromság, hogy csak kormánypárti polgármester lehet sikeres, miért lenne jobb százszor egy rátermett vezető egy bábnál, mi köze van a mecseki faégetésekhez a Fidesznek, és miért jöhet Pécsre Orbán Viktor hamarosan.

A cikk a hirdetés után folytatódikDisclaimer

Zsarol, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön és ezzel vagyoni hátrányt okoz. A zsarolás minősített esete, ha azt bűnszövetségben/hivatalos személyként e minőség felhasználásával/hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével követik el.

Hivatali visszaélést követ el, az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen hivatali helyzetével visszaél.

Közfeladati helyzettel visszaélést követ el, az a közfeladatot ellátó személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen közfeladati helyzetével visszaél.

Pécsett összeállt az ellenzék. Van saját listájuk, van saját, a választáson esélyes polgármesterjelöltjük. A politikában (még) nem (túlságosan), de nagy cég vezetésében tapasztalt ember. Aki válságmenedzseléshez is ért. És nem kevesen lehetnek, akik szerint válság van Pécsett.

Pécsett ugyanis minden egy irányba mutat. Alig van eredmény, amit tényleg fel lehet mutatni. És nem csak az elmúlt öt, hanem az elmúlt kilenc-tíz évből sincs sok. Az eredmények egy részéről pedig kiderült, hogy nem az, aminek mondták és mutatták.

A sikertelenség és kudarc oka sok esetben a restség, nemtörődömség és tehetségtelenség – magyarán a kontraszelekció. Amikor nem tehetség, nem képességek és erények, hanem politikai megbízhatóság alapján döntenek emberek mellett, amikor nem csak és nem elsősorban a közösség javát nézik, hanem önös gazdasági és politikai érdekeket, amikor nincsen következménye a hibáknak, amikor nincs felelősség, amikor a valódi döntéshozók homályban maradhatnak és a zavarosban halászhatnak, akkor mégis hogyan lehetne siker?

Pécsett nem mentek jól a dolgok. Pécsett nem jöttek igazán nagy foglalkoztatók. Még túl sok kicsi és közepes sem jött, elegendő biztosan nem. Több nagyobb cég Pécsett ugyanazért a munkáért a győri, komáromi, fehérvári béreknek csak egy részét fizeti ki. 

Érkezett Pécsre extra pénz is, nyert a város pályázatokat is, az annak idején a fideszesek által is megszavazott hitelek nagy részét lenullázták, nem a városnak kell egymagának visszafizetni. Ezek eredmények. És még a Magasházat is lebontották.

Azonban a nyertes pályázatok többsége más városokban is ott van nyertes pályázatként. Az ide érkező forrásoknál csak többet kapott a legtöbb nagyváros – az ellenzéki vezetésű Szeged is. De még a Pécsre “érkező” pénz sem ér semmit, ha csak papíron van, csak elméletben létezik, ha egy része elszivárog, magánzsebekbe vagy baromságokra.

A Volvo-buszok beszerzése rémálom. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy 3,5 milliárdos döntést és több száz milliós lopást Nerisztánban meg mer kockáztatni valaki a hatalom embereinek a tudta nélkül. A hatalom emberei közül viszont senki ellen nem indult semmilyen eljárás.

A Zsolnay-dolgozókat átverték, becsapták, lenullázták. Felelősséget nem vállal senki sem.

Az akvapark tanulmányaira több tízmillió forint ment el mindhiába, mert eleve rossz helyszínnel kalkuláltak. És ez csak egy példa, vannak még más bedőlt vagy időtlen ideje csúszó projektek.

A Fidesz is beismerte, hogy kudarcot vallott Pécsett: nem a jelenlegi polgármestert indítják, a képviselők többségét lecserélték. Az egyik alpolgármester a megyei közgyűlésbe megy, a tutiba, a másik, /nyerés esetén/ egy leendő alpolgármester-jelölt párttársával egyetemben menekül abból a körzetből, ahol biztos a bukás. Mentik át, amit lehet, menti magát mindenki, ahogy tudja.

Nem csak nem indítják a régi polgármestert, de olyan jelöltet találtak, akinek a kampányban azt a hasznos feladatot és amúgy remek kampányfogást találták ki, hogy ródeózza végig a várost. Ám ez esetben ez nem csak kampányfogás, de hasznos azért is, hogy a pm.-jelölt lássa legalább, megismerje valamennyire, milyen várost is akar sikeressé tenni.

És ez a kritika nem is Vári Attiláról szól, hanem arról, hogy nem találtak és nem is építettek fel helyben olyan embert, aki mellé teljes mellszélességgel és jó érzéssel odaálltak volna a régi fideszes bajtársak. Mert azoknak, akik a döntéseket meghozzák, talán még ebben, tényleg, még ebben sem az volt a legfőbb, hogy olyan embert találjanak, akit évek során, kemény és fontos, több éves városi politizálás során ki lehet állítani és fel lehet építeni. Aki ennek okán hiteles és jó jelölt. Talán mert itt is fontosabb volt a saját önös érdek, vagy mert már ezt sem dönthették el helyben, mint oly sok minden mást sem már. Hisz azt mindeki tudja, hogy az elmúlt évek rossz gazdálkodása miatt kézivezérlésre és gyámságra váltottak. Így hát például nyílt vitára, szemtől szemben sem áll ki Vári, persze biztosan vannak fontosabb dolgok az életben.

Támadják is éjjel és nappal, reggel és délben, és hazugsággal az ellenzéket, miközben az “erdőégetés” vádja gyakorlatilag a Fidesz-kormányra hull vissza.  

Vári Attila talán kedves ember. És egészen biztosan a világ egyik legjobb vízilabdázója volt valamikor. És az is biztos, hogy kilenc éve már vezérigazgatói névjegykártyája is van, mi több pécsi vezérigazgatói. Merthogy emiatt érkezett Pécsre, és emiatt lett ahhoz képest 9 évvel később, legalább papíron valódi pécsi lakos.

Az, hogy az albérletét most már nem cserélte fel saját lakásra, nem vetette meg itt valóban a lábát, talán nem is elítélhető. Ha nem ő nyer, úgysem lesz vezérigazgató, az egészen biztos, és akkor nem akarja majd Pécset sikeressé tenni, ez is biztos. Racionális döntés most már kivárnia, hogy mi lesz október 13-án, ezért megvetni badarság lenne, még haragudni sem lehet rá emiatt.

Az már sokkal inkább bajos, hogy az elmúlt kilenc év sem volt erre elegendő neki. Pedig mennyien vannak, százak, ezrek is egy évtized alatt, budapestiek is sokan köztük, akik ennek az időnek a fele alatt, egy egyetem elvégzése alatt eldöntik, hogy ők akkor ezek után csak itt és csak velünk, a többi pécsivel akarnak pécsiek lenni. És biztos, hogy a legtöbbeknek nincs ehhez politikai kinevezés után egymilliós havi fizetés a zsebükben motivációként.

És most, ilyen előzmények után jönnek Pécsre, Várihoz Budapestről fideszes politikusok, és bizonygatják itt minálunk,  széleset mosolyogva, hogy ők bizony mennyire is akarnak Várival együtt dolgozni. És suttogják, és utalgatnak rá, és nyomatékosítják, hogy vele akarnak. És közlik a maguk módján, egyfajta tempóban, egyfajta vérmérséklettel, vagy akár csak sunyin célozgatva, hogy akkor lesz majd jó világ, ha a fideszes emberre megy az az iksz októberben.

És egészen biztos, hogy emiatt fog eljönni maga Orbán Viktor is majd Pécsre, amikor “végre” tényleg a nyakába veszi az országot szokásosan választás előtt. Tippem szerint október legelején kell majd a szokásos tapsolóknak összegyűlniük Pécsett valahol, hogy meghallgassák Mészáros Lőrinc gyerekkori pajtását arról, milyen csavargólt is dobott Vári az olimpián (arról talán majd nem is esik szó, hogy az oroszoknak). Pedig a valódi lobbierőről nem beszélni kellene már, hanem bizonyítani kellett volna, idő az volt rá. Ehelyett azt bizonyította, hogy nagyon is közel áll olyanokhoz, akik miatt sokak szerint Pécs ott tart, ahol tart, és akiknek az újbóli marionett-hatalmából nem születne semmi jó.

És jól látszik, hogy ez a taktika olyan helyeken, ahol nincs mit mondani: “Hogy ha jót akarsz, akkor el sem mész szavazni vagy odateszed, ahová mi mondjuk. Ha jót akarsz.” Aztán majd talán rájön mindenki, hogy jobb ki sem állni.

Hogy ez zsarolás? Hogy ez egy jobb világban visszaélés egy szép hivatallal? Hogy azt el sem lehet képzelni, hogy ilyeneket hogyan bír valaki mondani, vagy hogyan tud és mer valaki ilyesmire akár csak utalgatni?

Igen, ezek is a kérdések.

De az is, hogy nem félnek-e a következményektől. Hogy elszakad-e a cérna? Nem azoknál, akik már kiszerettek belőlük, avagy mindig is átláttak rajtuk, hanem azoknál, akiknek ezt már nem fogja bevenni a gyomra. Hogy a mi közös pénzünkből zsarolnak minket. Mert vicc, de még az is nagyon más, hogy a mi pénzünkből híznak és gazdagodnak. Mert az már egy következő szintlépés, amikor a saját pénzünkkel zsarolnak minket.

Valójában azonban ezen a ponton, amikor a választókat zsarolni kezdik, vége van minden politikai rezsimnek. Már azoknak, ugye, amelyek eddig eljutottak. Nem feltétlenül konkrétan ekkor, amikor ez explicit ki van mondva, meg van téve, még ha szemlesütés és látható szégyenérzet nélkül is tették meg, hanem elvi és erkölcsi síkon, egy ilyen ideális idővonalon és koordinátarendszerben, nota bene majd később, a rezsim és rendszer történelmi megítélésekor.

Csakhogy az az igazság, hogy nem kell megijedni, nem eszik olyan forrón azt a kását, mint amennyire szeretnék, hogy higgyük. Az egyre inkább bűnszövetkezetre hasonlító politikai kompánia ugyanis hamiskártyásokból áll. Nézzük csak meg őket, hogy miket mondtak ugyanarról akár csak pár éve. Szélhámosok, szédelgők, ripacsok és piti bűnözők lennének csak, ha nem nagyban csinálnák. Folyamatosan blöffölnek, de éppen ezért bírják még pókerarccal, pedig már korábban a pofánkba röhögtek. Például azzal, hogy a tíz éve fideszes vezetésű, sőt 2009-ben Orbán számára egyenesen a remény városának nevezett Pécs sehol sincs eredményekben az ellenzéki és gyűlöltnek beállított Szegeddel szemben például.

De ezen is túlmegyek. Arrogánsak, pofátlanok, zsarolnak, üzérkednek és verik a mellüket naphosszat, de közben rafkósok, ügyesek és racionálisak is, és nagyon jól tudják, hogy mit lehet és mit nem, és hogy meddig mehetnek el. Ezért nem dobták még ki őket sem a Néppártból, sem Brüsszelkéből.

És így azt is tudják, hogy egy Pécs nagyságú várost valójában nem zsarolhatnak, legfeljebb blöffölhetik. Nem vehetik el a Pécsnek járó forrásokat, mert ők 2030-ig készülnek, minimum, és 2022-ben is nyerni szeretnének, két és fél év múlva. Pécsett is, a Dunántúl legnagyobb városában.

KategóriákMETÁL PUNK