3,5 millió forint plusz áfa, ennyibe kerül az egyetemnek a nézők számára ingyenes szombati Halott Pénz-koncert, amire 8000 embert várnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi egyetem első alapításának 650. évfordulóját (a második alapítás 1921-ben volt) ünneplő rendezvénysorozat kiemelt eseménye lesz szeptember 2-án, szombaton a Halott Pénz-koncert a Széchenyi téren. Marsalkó Dávid, a zenekar frontembere pécsi, a helyi közgazdaságtudományi karon diplomázott, az egyetem marketingstratégiájában már évek óta fontos szerepe van, korábban a közgáz reklámozta magát vele.

 

Az együttes új klipjében, az Otthon címűben is felbukkannak egyetemi képek, nyilván nem véletlenül. A klip egyébként hatalmas sikert aratott helyi és nem helyi fideszes politikusok körében is, akkorát, hogy minket is megihletett ez a nagy lelkesedés.

Nem semmi hét lesz amúgy a jubileum jegyében: csütörtökön délután háromkor a válogatott játékosait nélkülöző (aznap Lettország-Magyarország vb-selejtező) Ferencváros lép pályára barátságos mérkőzésen egy helyi vegyes csapat ellen a PMFC stadionjában, pénteken érkezik Orbán Viktor (ő Magyarország jelenlegi miniszterelnöke) a Kodály Központba, aztán Halott Pénz szombaton. 

Megkérdeztük az egyetemet, mennyibe kerül az intézménynek a szombati koncert és hogy hogyan készülnek a várhatóan sok ezer embert megmozgató eseményre, a megyei katasztrófavédelemtől ugyanis megtudtuk, a biztonsági terv alapján 8000 főre számítanak a szervezők. A Facebookon a koncertre létrehozott eseménynél eddig 4600-an jelezték biztos részvételüket, 9200-an pedig “érdeklődnek”. Az elmúlt húsz évben a 2000-es év szilveszterén és az EKF 2010-es nyitóeseményén volt tízezres tömeg a téren.

A PTE a következő választ küldte kérdéseinkre:

“A Pécsi Tudományegyetem a szervezője a Jubileum 650 PTE Napnak, mellyel az volt az egyetem célja, hogy a város, sőt a régió lakosai is együtt ünnepelhessék ezt a szép jubileumot. Ennek érdekében valamennyi program nyitott és ingyenes minden érdeklődő számára. A Halott Pénz koncert az Est Café Kft-vel kötött szolgáltatói szerződés keretein belül jöhet létre, amely a koncerten kívül más szolgáltatói feladatokat is érint. A 3,5 millió forint plusz áfa díjazásért az Est Café Kft. a következő szolgáltatásokat nyújtja:

– a Halott Pénz zenekar kb. 90 perces koncertműsora,

– a koncert egyedi színpadtechnikai LED installációjának, színpadi showtechnikai és pirotechnikai eszközeinek biztosítása,

– a koncert fotó- és videódokumentálása rögzített, mozgó és drónfelvételekkel,

– a koncert utókommunikációs videójának (aftermovie) elkészítése,

– részvétel a koncert előkommunikációjában (pl. 10×10 méteres köztéri reklámmolinó készíttetése)

– a koncerttel kapcsolatos grafikai- és kreatív munkák elkészítése,

– a koncert alatt a színpad és a zenekari backstage őrzése, védelme

– színpadmester biztosítása

– zenekari catering biztosítása

Fontos megjegyezni, hogy ez a nagyobb fesztiválokhoz, nagykoncertekhez képest egy igen kedvezményes ár, amely annak is köszönhető, hogy a zenekar több tagja is a Pécsi Tudományegyetem végzett hallgatója. Természetesen ez utóbbi tényező is jelentős szempont volt a fellépők kiválasztásánál, hiszen a cél a PTE-hez kötődő személyek, és az általuk képviselt értékek bemutatása a nagyközönség számára.”

 

A biztonsági intézkedésekre vonatkozó kérdéseinkre a következőket írták:

“Az ilyen volumenű rendezvény megvalósítása az érvényes jogszabályoknak megfelelően rendezvénytartási engedélyhez kötött, amely több hónapos egyeztetéssorozatot igényel az illetékes szakhatóságokkal. Ennek megfelelően a hatóságok kiemelt erőkkel érkeznek a helyszínre. A katasztrófavédelem egy tűzoltóegységgel, a rendőrség, a polgárőrség, a közterület felügyelet és a biztonsági cég egyaránt jelentős létszámmal lesz jelen. A mentőszolgálat egy mentő gépkocsival és egy esetkocsival, teljes személyzettel biztosít. A meteorológiai szolgálattól folyamatos jelentést kapunk már a rendezvényt megelőzően, és az alatt is. A jogszabályoknak mindenben megfelelő biztonsági, menekülési, kiürítési tervet készíttettünk.

A belvárosi szökőkutakat már a rendezvényt megelőző napokban a csúszásveszély megelőzése érdekében leállíttatjuk, amelyiket szükséges, befedetjük, a dézsás növényeket és a napvitorlákat elszállíttatjuk a helyszínről, így védve a városi értékeket. A napközben használt eszközöket legkésőbb 18 óráig szintén elszállíttatjuk, a biztonság érdekében, hogy teljesen ?akadálymentes? legyen a tér.”

A rendező gárda a helyszínen, ha a hatóságok embereit is ideszámítjuk, több mint százfős lesz.

Az Időkép péntekre még 33, szombatra viszont már csak 25 fokot jelez, hidegfrontot erős széllel, ezen kívül záporokra is számítani lehet.

KategóriákMETÁL