Mindenki arra kíváncsi, mennyi Pécs hiánya, hogyan kezelik, mit mond majd Páva Zsolt. Online közvetítés.

A cikk a hirdetés után folytatódik 

Reggel kilenckor indul az őrület Pécsett, de már előtte lesznek tüntetések, sajtótájékoztatók, performanszok, meg közben is.

 

Civilek, ellenzékiek, házon kívül és bent készülnek, de a pécsiek is tömegével akarnak menni a közgyűlésre! A karzat befogadóképességéig bárki bemehet, az ülés nyilvános, sőt molinót is ki lehet feszíteni, a legutóbb sem molinóból volt balhé, hanem a Mészáros- és Páva-bankók szórásából.

 

Az ellenzék megpróbálja feloszlatni a közgyűlést, és lemondásra fogja felszólítani Páva Zsoltot, és szerintünk az új igenfura puccsos testület elnökét, Csizi Pétert is, de csodálkoznánk, ha ez meghatná a politikusokat.

 

Az viszont biztosan ki fogja verni a biztosítékot, hogy a ma napirendre vitt 22 napirendi pont közül az utolsónak tűzték ki a pécsi önkormányzati társaságok jövőjét érintő, összevonásokról, beolvasztásokról szóló előterjesztést. Úgy tudjuk, ezt az ellenzék megpróbálja majd előrébb hozatni. A szmsz szerint egyébként oda kellett tenni a napirendet, ezt el kell mondani a tisztesség kedvéért.

 

A másik két nagyon izgalmas rész előrébb lesz időben, a fizetésképtelenség-közeli helyzet taglalása, és az adózási szabályok tervezett megváltoztatása.

 

És ami elmaradt – A Jobbik Orbánnal ért egyet

Az elmúlt egy-két napban sorra jelentettük meg a pécsi ellenzéki pártok közleményeit. A Jobbikéval még adósak vagyunk, sajtótájékoztatót is tartottak erről. Fogarasi Gábor pécsi képviselő lapunknak azt mondta, hogy nagyon büszke magára, hogy kiderült, tökéletesen egyetért vele Orbán Viktor miniszterelnök. Ő ugyanis, mint ismert, állítólag azt mondta az MTI-nek, hogy aki okozta a bajt, annak kell majd helyrehoznia. És Fogarasi is úgy gondolta, hogy éppen azok a tagjai ennek az új pécsi tanácsadó-irányító testületnek, akik okozták a csődközeli helyzetet.

A Jobbik is készül természetesen saját javaslatokkal, amit előadnak, de Fogarasi még azt is elmondta, hogy egészen elképesztőnek tartja, hogy a szocialistákra mutogatnak vissza a fideszesek. No, nem azért, mert szerinte a szocialistákat nagyon védeni kellene, de visszakeresett a nagy önkormányzati adósságátvállalás utáni időszakban, és a megjelent cikkek közt talált olyat 2015-ből, amiben Páva Zsolt polgármester aról beszélt, hogy a város adóssága 2 millió forint, végre egy új korszak kezdődik Pécsett.

 

 9 óra: megkezdődött a közgyűlés. Esetleg még a TEK-et kellett volna kihívni, akkor lett volna komolyabb készültség. A recepción mindenki, aki a közgyűlésre jött, VENDÉG feliratú kitűzőt kapott. Minden lépcsőfordulóban biztonsági emberek, főleg közterületfelügyelők. Normál esetben az ülésteremben bárki, a sajtó munkatársai is helyet foglalhatnak. Most nem. A karzatra kényszerült a körülbelül 30-35 érdeklődő, az újságírók, fotósok, tévések is, ha azt mondom, nem túl komfortosak a körülmények, finoman fogalmaztam. Babos Attila kollégám élőzéséből látható, milyen szuper helyük van a tudósítóknak, ekkora barátja a városvezetés a nyilvánosságnak.

A karzat legelejére nem engednek senkit, májusban itt volt ugyanis az egyetemisták csődös performansza, amikor pénzt szórtak a képviselők közé és molinót raktak ki. Az Együtt baranyai politikusa Berkecz Balázs nem törődött az amúgy meglehetősen abszurd tiltással, és még a közgyűlési ülés megkezdése előtt bement a terembe, élő közvetítése most is megy a Facebookon. Három közterületfelügyelő megpróbálta kivezetni, de nem jött össze, mondjuk erősen törvénytelen is lett volna a dolog, hiszen a képviselőtestület ülése nyilvános.

9.30 Páva Zsolt beszélt napirend előtt kifejtette, hogy nem mond le, nem akarja feloszlatni a testületet, mert nem oldaná meg a problémákat. Arról nem ejtett szót, hogy akkor 5 vagy 7,5 milliárd-e a hiány, illetve hogy a felelősséget vállalják-e. Létrehoz egy különleges tényfeltáró bizottságot, “barátja”, Hoppál Péter kulturális államtitkár vezetésével. Azt is mondta, hogy amikor 2009-ben átvette a város irányítását, 40 milliárd forint volt a közgyűlés hiánya.  

Az mondjuk érdekes kérdés, hogy a revizorok munkálkodása után miért is van erre szükség, hiszen a revizorok ugyanezt vizsgálták.  

Azt már Hoppál Péter mondta el, hogy kik a tagjai a testületnek.  

Madár Péter közgazdász, aki Bánki Erik mohácsi fideszes országgyűlési képviselővel van igen közeli, jó kapcsolatban Soó László volt MSZP-s képviselő, aki annak a három* négy volt szocialista képviselőknek az egyike volt, akik 2009-ben kiléptek a pécsi MSZP-frakcióból, és biztosították a Fidesz többségét a közgyűlésben. Rappai Ágnes, egy pécsi könyvelő iroda vezetője, és Schneider János pécsi BMW-kereskedő, volt fideszes képviselő, Páva Zsolt barátja, a polgármesteri autó beszállítója.

9.40 Gulyás Emil, az MSZP egyik pécsi képviselője szerint fel kell oszlatni a testületet. Szerinte provokáció történt a múlt csütörtökön, az irányító-döntéshozó testület felállításával. Azt gondolja, hogy tesztelték a pécsieket, és amikor a lakájmédia simulékony cikke után mégiscsak botrány lett, most ezzel próbálják azt finomítani.

9.42 Keresztes László Lóránt (LMP) is a testület feloszlatását szeretné. A pécsi közösségi közlekedés átszervezését javasolja. Azt hangsúlyozta még, hogy a feloszlatott testület is döntésképes az új választásokig.

9.45 Kunszt Márta (DK) szerint ebben az esős időben a pécsi bizottságok úgy szaporodnak, mint a gomba. Amúgy azt mondta, hogy nem érthető, a múlt csütörtökön bejelentett bizottság milyen felhatalmazással és mit is csinál. Mint mondta, az egyetemen politológusként a pártállami időkről is tanított, és ez a bizottság most azokat az időket idézi.

9.55 Kővári János (ÖPE) megdicsérte Keresztest, hogy volt konkrét javaslata, de le is szúrta, hogy ő is fel akarná oszlatni a testületet. Még egyszer elmondta, hogy nem akar az ÖPE résztvenni az ellenzéki purparléban. És elmondta azt is, hogy felállítaná egy közéleti bizottságot. Van egy 28 pontból álló javaslatot tartalmazó soruk. Szerinte kellő méltósággal kellene kezelni ezt a helyzetet, és arra emlékeztetett, hogy annak idején az MSZP irányítása alatt is nagyon hasonló volt a helyzet, akkor a szocik 6 milliárd forintért adtak el ingatlanokat. Ők, az ÖPE, akkor sem követelték a polgarmester lemondását és a képviselő-testület feloszlatását.

10.00 Az év hozzászólása: Csizi Péter (Fidesz) szerint mindenféle hírek jelentek meg, hogy csődben van a város, de csak nézzük meg, hogy milyen állapotban is van a város. Szerinte akkor volt csődben a város, amikor életveszélyes volt a Magasház, lerobbantak a buszok, életveszélyesek voltak az iskolák, üresek voltak a belvárosi üzletek, elképesztő mértékű volt az elvándorlás. MA VISZONT: Gombamódra nőnek ki az új házak, pezseg a belváros, egyre többen használják a pécsi közösségi közlekedést, és a befektetőknek bizalma van Pécsben. Amúgy gondolkodott, hogy elvállalja-e a feladatot, de ők nem szocialisták, akik elsunnyogják a problémákat! Az országgyűlési képviselő szerint ostoba, aki puccsról beszél, illetve olyan ember, aki maga így járna el egy ilyen helyzetben. Még azt is mondta, hogy most valóban van egy kicsit nehezebb helyzet, de megoldják.

10.05 Gulyás Emil (MSZP) szerint helytelen az, hogy az oldja meg a problémát, aki okozta a bajt. Kővári szerint az MSZP képviselőinek kellene elhagyniuk most elsőként a termet és lemondaniuk.

10.10 Berkecz Balázs bekiabálva lemondásra szólította fel a közgyűlést, a polgármestert. A polgármester kérésére Berkeczet kivezették a teremből.

10.15 A fideszes többség leszavazta azokat az ellenzéki napirendre vételi javaslatokat, hogy feloszlassák magát a testület, és nem támogatták azt sem, hogy fontos két napirendet az utolsó két helyről előre hozzanak.

ZÁRT KÖZGYŰLÉS KÖVETKEZIK – hamarosan folytatjuk a közvetítést

Közben sajtótájékoztatót tart az MSZP:

10.20 Gulyás Emil, a közgyűlésen elhangzottokon túl a SzabadPécs kérdésére elmondta, hogy ismét egy ingatlancsomag értékesítésével lehetne rendbe tenni a költségvetést. Ugyancsak a SzabadPécs kérdésére reagálva azt is elmondta a képviselő, hogy ők annyiban tudnák megoldani a helyzetet, hogy felhívnák a kormányzat figyelmét, hogy rendszerhibáról van szó. Az önkormányzatok finanszírozása elégtelen. A Fidesz az adósságátvállalást pedig kizárólag arról szólt, hogy a kormányzat megfosztotta önállóságuktól, vagyontárgyaitól az önkormányzatokat. Szakács László szerint, ha eddig nem sikerült ennek a városvezetésnek megoldani, felderíteni a problémákat, akkor ezután sem fog sikerülni.  

FOLYTATÓDIK A KÖZGYŰLÉS

10.36 Kihirdetik a zárt ülés döntéseit: Magnus Aircraft-tal aláírhatják az adásvételi szerződést.

10.42 Fogarasi (Jobbik) az iránt érdeklődik hogy a költségvetés módosításában milyen ingatlanokból számol több mint 2 milliárd forintos bevételre a város.

10.52 Az adókoncepció tárgyalása kapcsán Páva elmondja, hogy Pécs polgárai nem fognak több adót fizetni mint korábban és szerinte igen progresszív változás következik be. Nem igaz hogy a multikat megadóztatja Pécs, ezt rosszul kommunikálták, a termelő cégek adója egyenesen csökken. A telekadó változásairól és a kivételekről is beszél a polgármester. Azt is kiemeli, hogy a Pécs-Baranyai Iparkamara támogatja a tervezetet.

10.55 Cserfainé dr. Kovács Ágnes képviselő szerint nem csak a közgyűlés tagjai, de a véleményezők is későn kapták meg az adókoncepciót. Fogarasi képviselő is ezt fájlalja, így nem tudják a számokat, és csak egy fajta változat van. A véleménynyilvánításra nincs is így lehetőség. Azt javasolja, hogy folytassák le a vitát, de az javaslatok tükrében később fogadják el a koncepciót.

 

Civil tiltakozók molinót függesztettek volna ki, közben Beke Zoltán, a pécsi Fidelitas elnöke (szürke pulóverben) testével próbálta megakadályozni, hogy jól sikerült fotók készülhessenek. Sikerrel. Gratulálunk Zoltánnak ehhez a karakán, tisztességes, demokratához méltó akcióhoz!

Közben annyi derült ki, hogy a sajtó azért nem mehetett be a terembe, csak a karzatra, mert a terem megtelt fideszes rendezvényekről ismert hallgatósággal. A városháza sajtósa azzal indokolta a döntést, hogy egyértelmű volt nekik: a sajtó itt legyen fenn, mert itt le tud ülni és tud dolgozni ott lehet, hogy nem. Arra kérdésre nem válaszolt, hogy miért nem tartottak fent helyeket, ha már úgyis regisztrálni kellett a közgyűlésre.

Videón a molinózás és az arra érkezett hatósági és fidelitasos reakció:

 A molinó felirata egyébként: ELVESZTETTE ÖNKORMÁNYZAT JELLEGÉT.

 

 12.20: Az adókoncepcióról vitáztak eddig a képviselők. Az ÖPE azt javasolta, hogy adóztassák meg az óriásplakát- és citylight-helyeket, a közgyűlés ezt elfogadta. Kőváriék másik javaslata az volt, hogy 40 forinttal emeljék a multik építményadóját (1840 forint / négyzetméter legyen), erre is igent mondtak a képviselők. A kamara javaslata is átment, azaz a termelési tevékenységet végző cég nem három, hanem egy tanuló (duális képzés) után is adókedvezményt kap. Volt még néhány kisebb módosítás, de aztán mind az építmény- mind a telekadóra vonatkozó változtatást elfogadták.

SZÜNET

13.00 Folytatódik az ülés, még 17-18 napirendi pontot kell lepörgetni, aztán jön csak a csődhelyzet vitája, akkor mondhatják el a pártok a javaslataikat.

13.15 Megválasztották a Pécsi Balett élére a Kossuth-díjas Uhrik Teodórát

13.23: A BIOMARK 2000 Kft. beolvadása a BIOKOM Nonprofit Kft.-be – ez a következő napirendi pont: ellenzéki politikusok, Kővári János, Gulyás Emil a hulladékgazdálkodás központosítását kritizálják. Kővári szerint, mivel a szemétszállítási díjakból származó bevételek már nem az önkormányzathoz futnak be, az új rendszer nem segíti az önkormányzatiságot.

 NA MOST JÖN AZ EBÉDSZÜNET, AZ ELŐZŐ CSAK SIMA SZÜNET VOLT, FÉL HÁROMKOR FOLYTATÓDIK AZ ÜLÉS

Az egyik legforróbb napirendi pont következik egy óra múlva. A Pannon Filharmonikusok ZSÖK-höz csapásáról, a Harmadik Színháznak a Nemzetibe való beolvasztásáról, és a Horvát Színház lepasszolásáról lesz szó többek között.

14.40: Indul a móka. Itt írtunk részletesen az előterjesztésről. Páva Zsolt: eltökélt szándékuk a már körülbelül 80 százalékban állami finanszírozású ZSÖK-höz csatolandó Pannon Filharmonikusok Zenekarral kapcsolatban, hogy a “minőség megmaradjon”.

Kunszt Márta (DK) hozzászólásában ugyanazt mondta el, mint tegnap a Szabad Pécsnek. Összegzés: szomorú, hogy a kultúrán kezdi a város a spórolást.

15. 00 Keresztes László Lóránt (LMP): semmiféle stratégiát nem lát a képviselő ebben az egészben. Szerinte a főváros után Pécs Magyarország második számú kulturális központja, most ezen próbálnak spórolni. PFZ-ről: egy ilyen értéket nem szabad bizonytalan kimenetelű pénzügyi akciókkal veszélyeztetni. Arra kéri Pávát, gondolja ezt meg. Szerinte érdemi megtakarítást nem fog jelenteni, viszont keresztülhúzza a város stratégiai terveit. Javasolja, napolják el a PFZ-ről szóló döntést. Súlyos hibát készül elkövetni a városvezetés Keresztes szerint. Persze a fideszesek leszavazták az elnapolást.

Gulyás Emil (MSZP): a PFZ-ről: egy nagy presztízsű céget akarnak beletuszkolni egy másik cégbe. “Könnyű nagy kárt okozni egy ilyen akcióval” – mondja. Mennyibe fog kerülni a szóban forgó átalakítás – kérdezi Páváékat. A Horvát Színház átadásával egyetért. De ami a Harmadik Színházzal történik, az katasztrófa.

Gyimesi Gábor: nem lehet eleget költeni sportra vagy kultúrára. A PFZ egész Magyarország értéke. Lesz-e a ZSÖK-ben annyi erőforrás, hogy a szükséges biztonságot meg tudja teremteni – kérdezi. Attól tart, hogy a ZSÖK-nél gondok lesznek a PFZ finanszírozásával. Sporttámogatásokról szólva kérdezi, hogy a PVSK vízilabda szakosztálya megkapja-e később is az eddigi önkormányzati támogatást.

Mi lesz a PVSK csarnokára megítélt 100 millió forinttal? Úgy tudja, a klub nem kapta meg ezt a pénzt. Mi lenne, ha nem is kapná – vetette fel Gyimesi. 

15.10 Őri László alpolgármester válaszai: szerinte a ZSÖK a város kulturális zászlóshajója. Pécs hosszú távon meg akarja őrizni a kulturális sokszínűségét, ez teszi a várost a kultúra városává. Világos, áttekinthető struktúrát akarnak kialakítani. Három osztatú intézményrendszert akarnak létre hozni. A Pécsi Kulturális Központ és az Apáczai központ összevonásával jön létre a kultúra egyik pillére. A ZSÖK a váz, az alap, sőt GERINC. Ezért kerül oda a balett, a PFZ, a POSZT. Mindegyik cég megőrzi a maga önállóságát, a PFZ, a Balett és a POSZT. Közvetlen önkormányzati tulajdon helyett közvetett önkormányzati tulajdon lesz. A harmadik láb: a PNSZ-t szeretnék megerősíteni. A balett elköltözött, felszabadultak kapacitások a Nemzetiben – mondja az alpolgámester. Ha azt szeretnénk, hogy ez az intézményrendszer fenntartható legyen, meg kell jelennie a takarékosságnak. Utalt például arra, hogy nem kell, hogy minden cégnek külön ügyvédje legyen. Negatív sajtóhírek tudnak ártani a pécsi kulturális életnek!!!! (Már vártam, hogy a szemét sajtót mikor említi meg a fideszes politikus.) A kultúra fenntartása pénzbe kerül – mutatott rá a kevesek által ismert tényre. Tíz évre kötött szerződést a város a kormánnyal a kultúrafinanszírozásra, ez a garancia arra, hogy hosszú távon jól működjön az intézményrendszer. NAGYSZERŰ, EMELKEDETT HANGÚ BESZÉD VOLT!!!! 

Gyimesi Gábor: Őrinek válaszol. Becsülendő a takarékosságra való törekvés. Viszont nem látja a pénzügyi stabilitást a ZSÖK-nél. Szerinte nem zászlóshajó a ZSÖk, bár jó lenne, ha az lenne.

Bognár László (Fidesz): nem a kultúra lefejezéséről van szó. érthető az érintettek féleleme. 

15.30 Kővári János szerint mindig csodavárás előzi meg a városi cégek összevonásától. Ez központosítás a kormány fantazmagóriája is, ami látható hogy nem működik. Felelős cégvezetésekre van szükség, ettől működik egy vállalat. Vannak olyan javaslatok az előterjesztésben, amikkel egyet lehet érteni, de a Harmadik Színház és a PFZ működésének átszervezése nem ilyen. Arra kéri a politikustársait, hogy ne politikai kliséket, ne rutindöntéseket alkalmazzanak. A javaslat egyes pontjainak külön történő megszavazását javasolja a képviselő.

15.35 Fogarasi Gábor kéri, hogy vizsgálják meg Magyar Attila POSZT-os és ZSÖK-ös érintettsége nem összeférhetetlen-e? Kéri Őrit, hogy válaszoljon Gyimesi képviselő kérdéseire.

15.36 Őri alpolgármester szerint a ZSÖK a város legstabilabb cége, többek között az állami támogatásnak köszönhetően. Nincs bizonytalanság, ennek az ellenkezője igaz.

15.37 Páva Zsolt kérdésére Lovász István, jegyző elmondja, hogy nem lát összeférhetetlenséget Magyar Attila posztjai között.

15.45 Őri László szerint nem veszhet el a Harmadik Színház állami támogatása, mert más jogcímen kapja mint a Nemzeti Színház. Az ellenzék nincs meggyőződve erről.

15.47 Az előterjesztést eredeti formájában elfogadják, a cégeket összevonják.

15.50 A Polgármesteri Hivatal létszámcsökkentése kerül napirendre. Páva Zsolt a vita előtt elmondja, hogy a személyi kérdéseket az előterjesztés elfogadásának tükrében tudják majd októberben tárgyalni. A 2-es számú szociális intézet megszüntetése pedig a feladatátvállalások miatt is szükség volt. Gulyás Emil sajnálja a létszámcsökkentést és véleménye szerint a propagandisták fizetéséből több köztisztviselő fizetése jönne ki, mint ahány helyet most megszűntetnek. Kunszt Márta szerint a 2. számú Területi Szociális Központ megszüntetése megint a szegényebbeket érinti.

Kővári megint azt rója fel, hogy rutinmegoldást próbálnak végigvinni, amit ráadásul a kormányzati akaratnak a megnyilvánulása. Honnan tudják a kormányzatnál, hogy itt helyben mire van igény? – teszi fel a kérdést a képviselő.

15.58 Fogarasi képviselő szerint a létszámleépítés megint azt bizonyítja, hogy hanyatlik a város, mert a közalkalmazotti létszámokat a lakosság alapján számítják ki. Azaz elvándorlás van. Ezután egy kis önpromó következik a Jobbik béruniós kezdeményézésről. A képviselő elmondja, hogy az eredeti javaslatban 20 fő volt, most pedig mégis 9 főről van szó. 

16.00 Páva Zsolt elmondja, hogy valóban 20 főről volt szó, de egy újabb egyeztetés után sikerült ezt a számot 9 főre levinni. A képviselők elfogadják az előterjesztést.

16.05 Az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ álláshelyeinek ideiglenes növelése és a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága Mandula Bölcsődéjében szolgáltatás újra működtetése c. előterjesztéseket vita nélkül fogadja el a testület.

16.06 Gyimesi Gábort elgondolkodtatta az előterjesztés, amiben 65 millió forint ki nem fizetett vízdíjról van szó. Mi itt foglalkoztunk a kérdéssel, nagyjából ezeket a kérdéseket teszi fel a képviselő is, csak hosszabban. Kunszt Márta is elméleti nyomozást folytat és ugyanazokat a kérdéseket teszi fel. Gulyás Emil mulasztásra gyanakszik. Fogarasi Gábor elmondja, hogy várja azt az emailt, amit a Tettye Forrásház igazgatójától kért, hogy mennyi kintlévősége van az önkormányzati lakások tekintetében.

16.15 A Tettye Forrásháztól Sándor Zsolt, vezérigazgató válaszol. 2009 óta zajlottak ezek az ügyek és behajthatóság hiányában a fogyasztási címek tulajdonosait terheli a befizetetlen számlák kiegyenlítése. Így ebben az esetben a várost.

16.19 Gyimesi Gábor szerint ez érthető folyamat azonban olyan lakásokról van szó, amikre nem volt bérleti vagy fogyasztási szerződés. Szóval még mindig van kérdés.

16.20 Válasz nélkül maradt a képviselő, de az előterjesztést elfogadják, így majdnem 66 millió forintot fizet a város a Tettyének négy részletben.

16.25 Keresztes László Lóránt elmondja, hogy A városi vízi közmű 2017-2031. évi gördülő fejlesztési tervének módosítása és a 2018-2032. évi gördülő fejlesztési tervének elfogadása című napirendi pont kapcsán nem reális az az elvárás, hogy a hálózatfejlesztéshez pályázati forrásból szerezzék be az illetékesek a hiányzó 20 milliárd forintot. Nincsenek ilyen pályázatok. A helyzet feloldására egy nyílt levelet fogalmazna meg képviselő, amit a kormányzatnak, fejlesztési minisztériumnak juttatna. Hasonló kérdéseket már feltett a képviselő, kitérő válaszokat kapott, így a polgármestert kéri, hogy karolja fel az ügyet.

16.58 Páva Zsolt a hiányról és a városi cégekről: Öt nagy cége van a pécsi önkormányzatnak. Ebből kettő stabil és jól működik, nincs gond, ez a Pétáv és a Tettye Forrásház, közölte Páva Zsolt. Két olyan cégük van, amelyeknél vannak kockázatok, az a a Biokom és a pécsi Vagyonhasznosító Zrt. A Tüke Busz viszont a fekete bárány, illetve annál vannak nagy kockázatok. Ez az a cég, amely mintegy 6 milliárdos hitel, amelyből buszokat vettek, és amely beszerzés támadások alatt áll, ezt tudják, ugyanakkor szükséges és jó döntés volt. Azon vannak, hogy a 6 milliárdos hitel minél előbb eltűnjön.

17.10 Gulyás Emil (MSZP): újra odaszúr a polgármesternek, hogy későn kapták meg az előterjesztést a városi cégekről. Az egyébként szerinte egy jó előterjesztés, de sajnos azt mutatja, hogy nincsenek túl jó helyzetben a városi cégek.

17.15 Kővári János (ÖPE): szomorú, és őszintén csalódott, ő egyáltalán nem elégedett az előterjesztéssel. Nincsenek benne kimondva a dolgok, hogy mennyi és hogyan keletkezett a hiány. Például az, hogy a városnak áthúzódó tartozása tavalyról, 3,6 milliárd forint. Kővári talán nem hallotta, mit mondott Csizi Péter (?nem vagyunk szocialisták, nem sunnyogunk?) , mert azt mondta, hogy sunnyognak Páváék. Kővári szerint a Pécsnek ígért Modern Városok Programból tervezett, összesen 25 milliárd forintos fejlesztési projektek 35 milliárdba fognak kerülni.

17.18. Páva Zsolt szerint viszont a beszámolónak ez a műfaja, a napirend korrektül elkészült, nem érti, miért problémázik ezen Kővári. Szerinte, ha nem lesz megelégedve a következő, 23. napirendi ponttal kapcsolatos előterjesztéssel, akkor ott is mondja majd el, és akkor, ha igaza van, azt a kritikát el fogja fogadni.

17.20 Gulyás Emil igazat ad Pávának, de eminensként már előreolvasott, és ő a következővel sincs megelégedve és ez a baja. 

17.50 Kővári János arról beszél, hogyan lehetne gatyába rázni a város költségvetését, hogyan lehetne a városüzemeltetést korszerűsíteni. Az ÖPE 28 pontban foglalta össze, szerintük mit kellene tennie a városvezetésnek. Megemlítette, hogy a Mecsekoldal beépítését meg kell állítani, és a városnak segítenie kell a meglévő ingatlanokat korszerűsíteni, visszatérítendő támogatásokkal. Milliárdos kintlevőségei vannak a városi cégeknek. Meg kell előzni az adósságok kialakulását, jó irány lenne a kártyás rendszer, ehhez műszaki fejlesztés kell. Tükebuszról: modern, korszerű technikai megoldásokkal csökkenteni a bliccelők számát és így a tartozások nagyságát. Miért üresek a belvárosi üzletek? Követhetetlen, melyik üzletnek mekkora a bérleti díja. Sávos, átlátható, követhető bérletidíj-rendszerre van szükség szerinte. A céges adósságoknak nehogy az legyen a következménye, hogy az állam megveszi a Tettye Forrásházat vagy a Pétávot – mondja Kővári. Vannak javaslataik, mely ingatlanokat kellene értékesíteni. Ilyen például a reptér. A vásárteret be lehetne vinni az Expo Centerbe és környékére. Felszabadulna a vásártér, amit értékesíteni lehetne. A Nick-tömböt érdemes lenne befektetőnek eladni, vagy ott a városnak külföldi diákoknak megfelelő szállásokat kialakítani és kiadni. Felül kell vizsgálni az összes tanácsadói szerződést, lehetőleg nyilvánosan. A politikának 25 éve ugyanaz a baja: nem engedi az átláthatóságot. Javasolja a TETT (Társadalmi Ellenőrző és Tervező Tanács) felállítását.

18.10 Decsi István alpolgármester megint a szocialistákra mutogat, a tőlük kapott súlyos örökségről beszél.

Keresztes László Lóránt: nem érti, miért mutogat visszafelé a városvezetés, amikor 8 éve vezeti a várost. Pávához beszél. 2014-15-ben a polgármester optimista nyilatkozatokat tett a város helyzetét illetően, ehhez képest most megint a szocialistákat emlegetik. Nem csak pénzügyi problémákról van szó. Ha akkora gazdasága lenne a városnak, mint Székesfehérvárnak, akkor ezek a problémák nem lennének. Tehát az eddigi városvezetések nem tudták fejleszteni a gazdaságot, gyenge a lobbierő. Az iparűzési adó tekintetében Baranya utolsó helyen van a megyék között. Átvilágításról, átszervezésről szólt az előző ciklus (2010-14), látjuk az eredményt. Vissza kell hozni a városháza falai közé a városfejlesztést, átláthatóvá kell tenni, most ki van szervezve a városfejlesztés. Olyan projektek ne valósulhassanak meg, amik presztízsberuházások.

19.05 Hosszan vitatkoztak a képviselők arról, hogy vajon mikortól van hatalmas bajban a pécsi önkormányzat, kinek a felelőssége az, hogy mára 7,5 milliárd forint lett a megyeszékhely működési hiánya.

Azt követően, hogy Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő egy nappal korábban bejelentette, hogy 7,5 milliárd a hiány, Páva Zsolt is megerőítette ezt csütörtökön. Kővári János hosszan sorolta, hogy nekik 28 pontból álló javaslati csomaguk van, ezek egy jó részét korábban már ismertették. Keresztes László Lórántnak is volt saját javaslati csomagja. 

A városvezetés az ellenzéki javaslatok egy részét megszavazta, egy részét nem, utóbbira indoka az volt, hogy jobban ki kellene dolgozni azokat. Ezeknek az ismertetését a későbbiekben, külön cikkben részletesen kifejtjük majd. Azokról is szóéni fogunk, amelyeket elfogadtak, és azokról is, amelyeket most lesöpörtek az asztalról. Ami biztos, hogy Páva Zsolt polgármester azt mondta, az előző félévben még támogatták a PMFC-t, az év második felében már nem fogják. Szomorúő szívvel hozták meg ezt a döntést. A PMFC évi 200 millió forintot kapott a pécsi önkormányzattól. Csökkentik a polgármesteri keretet is, és megszüntetik a városháza külsős tanácsadói szerződéseit.

 

*Javítás: Tévesen állítottuk, hogy “Soó László volt MSZP-s képviselő, aki annak a három volt szocialista képviselőknek az egyike volt, akik 2009-ben kiléptek a pécsi MSZP-frakcióból, és biztosították a Fidesz többségét a közgyűlésben.” Valójában először három szocialista képviselő lépett ki a frakcióból, és új frakciót alapítottak. Soó László ezután lépett ki és függetlenként fejezte be a ciklust.

KategóriákMETÁL