Amit Pécsre, vagy Pécs mellé terveznek. Azért nem mindegy, mert a népszavazási kezdeményezés is tulajdonképpen a helyi építési szabályzat módosítását célozza, azaz a város határain belülre lesz érvényes. Kővári szerint azonban, ha meglesz a népszavazás és sokan szavaznak a bányanyitás ellen, akkor kevés az esély arra, hogy a Nyugat-Mecsekben, például Kővágószőlősön újranyissák az uránbányát.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János és az ÖPE szerint az uránbánya nem hozna semmi hasznot Pécsnek, csak vinne. Ráadásul az uránbánya nem a dicső múlt, hanem sok sajnos nagyon sok pécsi családnak jelentett tragédiát is. A bányák működése következtében, közvetlenül vagy közvetve, de sokan veszítették el szerető férjüket, édesapjukat.

Kővári János azt szeretné, ha Pécs inkább az Európa Zöld Fővárosa programra hajtana, már csak az uránbánya miatt is, szerinte azzal ismét olyan üzenetet küldenének a Magyar Urán Resources Kft.-nek, az uránbányát tervező cégnek. Arról, hogy népszavazást kezdeményezhetnek, már volt szó, két hete tartottak sajtótájékoztatót, amiről EBBEN a cikkben írtunk.

Kőváriék úgy látják ugyanis, hogy a cég nagyon is elszánt abban, hogy megnyissa az uránbányát. Ezt a Szabad Pécs érdeklődésére mondta, azt kérdeztük ugyanis, mennyire lehet komolyan venni ezt a projektet. Kb egy éve mondták ugyanis azt Kőváriék, hogy szerintük az uránbánya nyitása nem történhet meg, mert a cég nem fogja megkapni a környezetvédelmi engedélyt. Igaz, a múlt év végén aztán változott a helyzet. Habár azt is hihették az ellendrukkerek, hogy a bányanyitásban érdekelt társaság meghátrált. Az mondjuk biztos, hogy az uránbánya megnyitását több más szervezet sem szeretné, például az LMP sem. Habár maga Orbán Viktor is azt mondta, hogy a pécsiek nélkül nem lesz bányanyitás – erre egyébként most emlékeztetett is Kővári János. A 2015 tavaszi kormányfői látogatáson legalább annyira volt szó egyébként az atomtemetőről, mint a bányáról.

Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett, 2015 tavaszán, a Modern Városok Program sajtótájékoztatóján

Az engedélyt azóta sem kapta meg, de Kővári János úgy látta, hogy azzal, hogy az első fok elutasító döntése után tovább vitték az ügyet, a másod fokon eljáró bíróság pedig visszaküldte az első foknak, kiegészítésre az iratot, és most ismét ezen a szinten folyik az eljárás, egyben azt is jelenti, hogy a cég nem fog lemondani a tervéről, ők pedig már nem szeretnének tovább ölbe tett kézzel ülni. Ezért kezdeményezték a PÉSZ módosítását célzó helyi népszavazás kiírását. Ehhez mintegy 12 ezer támogató aláírásra lenne szükség. Na és persze arra, hogy a helyi választási bizottság ne utasítsa el a most benyújtott beadványt.

Az egykori uránbánya központi épülete

Lovász István, Pécs jegyzője is elmondta, hogy mindkét lehetőség adott még, a papírok értékelése után lehet erre csak választ kapni. Ő mindenesetre intézkedik, hogy minél előbb üljön össze a helyi választási bizottság, annak tagjainak öt napja van az irat formai ellenőrzésére, illetve harminc magának a kérdésnek a megvizsgálására, hogy arról így lehetséges-e helyi népszavazást tartani.

Kőváriék azt szeretnék elérni, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne engedjenek meg uránbánya létesítését segítő járművek haladását, objektumok kialakítását.

KategóriákMETÁL