Három hét múlva, szeptember elsején látogat Pécsre Orbán Viktor. A miniszterelnök az idén 650 éves fennállását ünneplő pécsi egyetem díszünnepségén mond majd köszöntőt.

A cikk a hirdetés után folytatódik1367. szeptember 1-jén alapították meg ugyanis hazánk első egyetemét Pécsett, mint az ismert is.

Orbán Viktor látogatása biztosra vehető, sőt hivatalos is, hiszen a Pécsi Tudományegyetem már közzé is tette a Magyar Felsőoktatás Napja díszünnepségének programját. Aszerint a Pécsi Tudományegyetem rektora, Pécs MJV polgármestere, illetve a Pécsi Egyházmegye püspöke közösen hívja meg az érdeklődőket a Kodály Központban tartandó ünnepi programra.

Orbán Viktor ünnepi köszöntőt mond, csakúgy mint Páva Zsolt, Pécs polgármestere, köszöntőt mond Udvardy György pécsi megyéspüspök. A jubileumi tanévet megnyitja Bódis József rektor.

A Szabad Pécs arról értesült, hogy a sajtó nem kérdezheti majd az egyetem-alapítás miatt Pécsre látogató miniszterelnököt, kizárólag a rektort.

Orbán pápa alapította

A pécsi Európában is az egyik legkorábbi egyetem volt, a térségben csak Prága, Krakkó és Bécs előzte meg Pécset. Az első egyetemet Bolognában alapították, 1088-ban.

A pécsi egyetem formális megalapítója Nagy Lajos király volt, az ő kérésére engedélyezte 1367. Szeptember 1-jén bullájában a pécsi egyetem-alapítást Boldog V. Orbán pápa. A teológiai kart azonban nem engedélyezte, bölcseletet és jogot viszont biztosan hallgattak a pécsi diákok. A középkori pécsi egyetem 1390 körül szűnt

A jelenlegi pécsi universitas az 1912-ben alapított pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Egyetem jogutódja, amelyet 1921-ben helyeztek vagy inkább menekítettek át Pécsre.

 

KategóriákMETÁL