Az iskolatitkárok szerint baj van, az Oktatási Hivatal szerint nincs. Az viszont szinte biztos, hogy sok tanulónak nem lesz diákigazolványa ősszel. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAzzal kereste meg portálunkat néhány iskolai dolgozó, hogy aggódnak amiatt, diákigazolvány nélkül maradnak az elsős és átiratkozó gyerekek ősszel.

Ennek  oka, hogy a diákigazolvány igényléseket egy elektronikus rendszeren keresztül küldi el az iskola az Oktatási Hivatalba beiratkozáskor, vagyis június végén. Most viszont nem így történt, mert az iskolák kaptak egy levelet, hogy új szoftver készül erre, így a régibe már ne töltsenek fel semmit. Így tettek, és várták az új programot – hiába. Végül a napokban kaptak egy újabb értesítőt, hogy a szoftver még nem készült el, majd szeptember elejére fog. 

Ez viszont azt jelenti, hogy legkorábban szeptemberben tudják csak elkezdeni igényelni a diákigazolványokat az egész ország minden iskolájában, ami már önmagában feltételezi, hogy (akár több) hónapos csúszással készülhetnek az el új okmányok.

Ez főként azokat a gyerekeket érinti, akik első osztályosak, vagy új iskolában kezdik a tanévet. Diákigazolvány nélkül ugyanis nem jogosultak semmilyen kedvezményre, így például az utazásnál sem. 

Diákigazolvány helyett az iskolák tudnak ugyan helyettesítő igazolást kiadni, de az csupán 60 napig érvényes, és elviekben csak annak lenne adható, akinek az okmány igénylése már folyamatban van. Mivel azonban nincs működő rendszer, nincs igénylési lehetőség sem. A “sima” iskolalátogatási igazolás pedig nem elég a különböző diákkedvezmények, például buszbérlet igénybe vételéhez.

A portálunkat megkereső iskolatitkárok szerint az oktatási intézmények most patthelyzetben vannak, hiszen jogszerűen nem állíthatnának ki a helyettesítő igazolást, diákigazolványt viszont nem tudnak adni a gyerekeknek. Ez azonban komoly anyagi terhet jelenthet a szülőknek.

 

“Nem lesz fennakadás”

Megkerestük az ügyben az Oktatási Hivatalt, érdeklődve, hogy miért pont akkor készítik az új szoftvert, amikor a legnagyobb a dömping a diákigazolvány rendelésnél, miért nem készült még el a program, és hogy hogyan kívánják megoldani a jelenlegi helyzetet, és biztosítani a diákoknak az igazolványt.

A következő válaszokat kaptuk:

Az Oktatási Hivatal (OH) már a tanév végén megkezdte az Oktatási Igazolványok Intézményi Adminisztrációs Rendszerének bevezetését. A rendszer elindítására a nyári iskolaszünet az ideális, technikai okok miatt az indítás szeptemberben várható. A program bevezetése számos külső alkalmazás, valamint szervezet együttműködését igényli, ezért az OH a tervezettnél később vállalja a rendszer zökkenőmentes elindítását.

Az érintett intézmények utazási kedvezményre való jogosultságot igazoló dokumentumot tudnak kiállítani a diákoknak. Az OH tájékoztatta arról a közlekedési társaságokat, hogy várhatóan több igazolás lesz forgalomban, így a késés a közlekedésben nem fog fennakadást okozni.

 

Nos, a puding próbája az evés: napokon belül megkezdődik a tanév, így hamarosan kiderül, okoz-e fennakadást a diákigazolványok hiánya. 

KategóriákMETÁL