A Magyar Hang jelentkezett egy cikkel, amely szerint az ellenzékinek mondható (azaz nem fideszes vezetésű) városok múzeumai szerintük láthatóan gyengébben szerepeltek egy országos pályázati kiíráson. A példák közt a pécsi múzeumot is megnevezik, mint amelyik nem kapott annyi támogatást, mint szeretett volna.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy hónap telt el csupán az önkormányzati választások óta, de a jelek szerint már van következménye a politikai átrendeződésnek – írja a Magyar Hang egy olyan pályázati forráselosztás kapcsán, amely eredményt most hirdették ki. Az újraindulás előtti, korábbi, “beszántott” Magyar Nemzet újságírói által alapított független nyomtatott hetilap, a Magyar Hang internetes kiadásában azt olvastuk, hogy az ún. ellenzéki települések (=nem fideszes vezetésű városok) múzeumai jóval szerényebb összegeket kaptak különféle célzott állami támogatási keretekből, mint ahol fideszes politikusok az urak. 

Megírták, hogy még júniusban írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2019-es Kubinyi Ágoston Programjának és a járási székhelyek múzeumai részére kiírt pályázatát, amelyre a fenntartó önkormányzatok pályáztak. Eredményt azonban csak ezen a héten hirdettek, a hetilap szerint a támogatási összegekben és számokban visszatükröződni látszanak a választási eredmények.

Azok a megyeszékhelyi vagy városi önkormányzatok ugyanis, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ilyen például, írják, Pécs, Tatabánya vagy éppen Baja is. Van azonban olyam település, amely még rosszabbul járt: Dunaújvárosnak például egyetlen fillért sem adtak. Ellenben több olyan pályázónak, amelynek településén megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy az ahhoz nagyon közeli összeget ítéltek meg Kásler Miklósék.

A Magyar Hang szerint ugyanez a jól látható tendencia mutatkozik meg a kiállítóhelyek számára kiírt pályázatok esetében is: Ferencváros például egyetlen fillért sem kapott, de Gyöngyös sem.

Mint írják, a Kubinyi-proramban az igénylések leginkább állandó kiállítások felújítására vagy létrehozására, a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására és más kisebb infrastrukturális fejlesztésekre érkeztek. Az Emmi azt közölte, hogy összesen 370 millió forintot osztott szét, a döntéseket Kásler Miklós miniszter hozta meg november 11-én. Azaz csupán egyetlen nappal azt követően, hogy most, az elmúlt vasárnap megismételt önkormányzati választásokat tartottak.

A támogatásokól részletesebben a Magyar Hang cikkében olvashatnak.

A Szabad Pécs pedig emlékeztetőül közli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem ezt ígérte.

Persze, lehetséges, hogy ebből az esetből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

A Szabad Pécs jogi szempontból laikus, de morálisan igencsak határozott véleménye szerint, ha több hasonló eset előfordulna, amely alapján egyfajta mintaként lehetne tekinteni az “ellenzéki” városok kihagyására, akkor érdemes lenne ezzel szemben a jogi fellépés lehetőségeit is kutatni.

Frissítés, péntek 11.45 – Innen tölthető le a múzeumi pályázati nyertesek névsora.

KategóriákMETÁL