Rövidesen kiírják a közbeszerzést az új elkerülő út első szakaszának megépítésére. Újabb pénznyelő beruházásba fut bele az önkormányzat?

A cikk a hirdetés után folytatódikAz önkormányzat gazdasági bizottságának mai ülésén téma volt a keleti és a nyugati elkerülő út összekötésének ügye. Az összekötést úgy valósítanák meg, hogy

 

a keleti, újhegyi elkerülőt folytatnák a Mohácsi út – Tüskésréti út kereszteződésig a Hegedűs János utca felújításával,

 

aztán az elkerülő a Tüskésréti nyomvonalát követné egészen a Siklósi úti kereszteződésig,

 

onnan az Északmegyer dűlőben folytatódna a Megyeri útig,

 

az Expo Center melletti Füzes dűlő lenne az utolsó szakasza, ami a Nyugati Ipari útra, azaz a nyugati elkerülőre vezetne rá.

 

A cél többek között a Kertvároson, azon belül a Maléter Pálon bonyolódó forgalom elterelése lenne.

A beruházásra megvan a pénz, természetesen uniós forrásból (TOP), viszont csak az első szakaszra, azaz a Hegedűs János utcára vonatkozó tervek készültek el, ennek kivitelezésére most ki is írták a közbeszerzést.

A bizottsági ülésen Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) fölvetette, ez az elkerülő út legkevésbé fontos szakasza, ami ha külön készül el, teljesen fölösleges lesz, hiszen ha nem lesz folytatása, az autók nem fogják használni.

Ez egy teljesen átgondolatlan beruházás, hiszen a többi szakaszra vonatkozó tervek híján könnyen belefuthat egy olyan helyzetbe a város, amibe a horvát színház építésénél. Magyarán, hogy lényegesen megemelkednek a költségek, a beruházás elhúzódik, elmegy rengeteg közpénz, miközben a cél (a forgalom elterelése) nem teljesül. Kővári szerint érthetetlen, miért nem egyben terveztették meg az egészet és miért nem az összes szakaszra egyszerre írják ki a közbeszerzést, akár olyan áron, hogy a kivitelezés valamivel később indul.

?Pontosan látjuk, hogy részben az ehhez hasonló átgondolatlansággal előkészített és lebonyolított beruházások vezettek a város óriási költségvetési hiányához, ehhez képest minden úgy folytatódik, mintha minden a legnagyobb rendben lenne?

– fogalmazott a Szabad Pécsnek Kővári János.

A kivitelezésre összesen 591 millió 600 ezer forint van, a Tüskésréti úton kisebb javítások lennének csak, a másik három szakaszon 2×1 sávos utat építenének.

KategóriákMETÁL