Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelet a járványhelyzet miatt 19 szociális szakmai szervezet. Azt sürgetik, hogy teszteljék le a szociális ágazatban dolgozókat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA levél a SZÁD, azaz a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete Facebook-oldalán is megjelent nemrég.

Mint írják, a szociális ágazatban érintett szakmai szervezetek nyílt levelét
a miniszterelnöknek a szociális munkások és szociális gondozók támogatása érdekében írták meg.

Az ágazatban dolgozók tesztelésének a fontosságára hívták fel Magyarország Miniszterelnöke, a Magyar Kormány Operatív Törzse és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának figyelmét.

Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben a felelős, szakmailag megalapozott és folyamatos szociális segítségnyújtás érdekében – az alapvető szakmai protokollok megadásán, illetve az egyéni védőfelszerelések rendelkezésre bocsátásán túl – a szociális munkások és szociális gondozók vírustesztelését is szükségesnek látják, ezért azt kérik, ezt rendelje el a miniszterelnök, megelőzve ezzel a még súlyosabb tragédiákat.

Jelenleg 56 ezer fő él idősotthonokban, és megközelítőleg 130 ezer embert látnak el a szociális ágazatban dolgozók házi segítségnyújtás és támogatószolgálat keretein belül – és ők azok, akiket leginkább veszélyeztet a jelenlegi járvány, írták.

„Így elsőrendű felelőssége van a kormányzatnak a velük foglalkozó munkavállalók védelmében is”

A válság kezelésére az ágazatban ötpontos javaslatot is előterjesztettek.

  • 1. A szociális ágazat dolgozóit fel kell venni a koronavírus-tesztelés elsőbbséget élvező csoportjai közé!
  • 2. A szociális ágazat dolgozóit folyamatosan el kell látni személyi védőfelszerelésekkel!
  • 3. Jöjjön létre egy Közszolgálati Alap, mely segíti a szociális munkások és egyéb közszolgálati dolgozók visszatérését a munkaerőpiacra és a szociális ágazatba, és kérjük a veszélyességi pótlék bevezetését!
  • 4. Kapjanak a kiszolgáltatott társadalmi csoportok is célzott támogatást!
  • 5. Kapjon a szociális munka is méltó elismerést a kormányzati kommunikációban!”

A Facebook-bejegyzéshez mellékelték a levelet is, íme:

KategóriákMETÁL