Európai polgári díjjal tüntették ki vasárnap Pécsett a PTE migrációs egészségügyi programjait vezető címzetes egyetemi tanárt, Szilárd István professzort.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Európai polgári díjat 2008-ban alapították, és az EU legjelentősebb kitüntetésének számít, amit uniós állampolgárok kaphatnak. Az EU másik fontos polgári kitüntetését, a Szaharov-díjat nem uniós polgároknak és szervezeteknek ítélik oda minden évben.

Az Európai polgári díjat vasárnap Pécsett Pelczné Gáll Ildikótól (Fidesz-KDNP), az Európai Parlament (EP) leköszönő alelnökétől vette át a szakember, a pécsi orvoskar tanévnyitó ünnepségén.

Európai polgári díjat kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek vagy civil szervezeteknek ítéli oda az Európai Parlament, akik európai szinten is értékelhető komoly teljesítményt nyújtanak működési területükön, vagy az Európai Unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Szilárd István belgyógyász és társadalom-orvostani szakorvos a délszláv konfliktus után vezette Pécsett azt az orvosi csapatot, amelynek a tagjai ellátták a baranyai megyeszékhelyre kerülő háborús sérülteket 1991-től kezdődően.

A díjátadás előtt a szakembert méltató Miseta Attila, a PTE AOK dékánja elmondta, hogy Szilárd István ennek a munkának az eredményeképpen került később, de már a daytoni békemegállapodás után a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramjának az élére, de részt vett később a koszovói válság miatt szükséges migrációs egészségügyi programok megszervezésében is.

Majd az IOM európai központja a pécsi orvost bízta meg a migrációs egészségügyi részleg megalapításával és vezetésével. Pécsett éppen tíz éve indult az ő kezdeményezésére az orvosi karon migrációs egészségügyi program.

Szilárd István köszönőbeszédében megemlítette, hogy a pécsi orvoskar korábbi dékánja, Németh Péter professzor már a 2000-es évek elején látta, hogy egy olyan migrációs hullám várható, amelyre az egészségügynek az oktatásban és kutatásban is fel kell készülnie.

 

A Szabad Pécs a díjátadó után rákérdezett arra, hogy honnan is látták előre, hogy ez egy fontos és hangsúlyos kérdés is lehet majd a jövőben. Szilárd István azt mondta, hogy a délszláv konfliktus tapasztalatai vezették rá őket arra, hogy nincs felkészülve Európa egy esetleges migrációs hullámmal járó egészségügyi helyzetre. Akár az itt már a sikeres védőoltási programoknak köszönhetően elfeledett betegségekkel kapcsolatosan, akár egy ilyen helyzet többrétegű foglalkozás-egészségügyi vonatkozásai miatt.

KategóriákPOP