Lehetséges, hogy a pécsi városvezetés kommunikátorai követik a Szabad Pécs Facebook-oldalt? Mindenesetre jött egy közlemény arról, hogy mennyire jól teljesített a város 2018-ban. A Jobbik pedig szégyenteljesnek nevezte azt, amit az Emberség Erejével Alapítvánnyal műveltek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Némi spéttel, de még a tavalyi költségvetés zárszámadásának elfogadása előtt megírtuk azt, hogy az ÖPE tegnap sajtótájékoztatón jelentette be a nagyszerű hírt, hogy (persze a Magyar Államkincstár hathatós segítségével és felügyeletével) sikerült megtakarítást elérni, és nem újabb több milliárdos hiányt felhalmozni Pécsett.

A 2018-as év zárszámadása ugyanis azt mutatja, hogy 4,5 milliárdos maradvány volt a tavalyi költségvetésben, miközben az azt megelőző években általában 2-3 milliárdos éves hiány keletkezett. Ez azt jelenti amúgy, hogy 7 milliárdot fogtak meg valahogyan Pécsett a korábbiakhoz képest. Nyilvánvalóan megpróbáljuk a későbbiekben ennek az alaposabb magyarázatát megtalálni, és a pontos részleteket leírni.

AZ ÖPE-sajtótájékoztatóról szóló cikkünket a Szabad Pécs Facebook-oldalán azzal osztottuk meg, hogy erről a pozitív hírről nem a Fidesz és Páva Zsolt tartott sajtótájékoztatót, hanem az ÖPE. Erre mi történik ezt követően nem sokkal? Ha sajtótájékoztatót nem is hívtak össze, de sajtóközleményt kiadtak erről. Mutatjuk alább.

Sőt, a még mindig zajló pécsi közgyűlés alatt a Jobbik is kiküldött egy sajtóközleményt, amit az Emberség Erejével Alapítvány perével kapcsolatban írt Gyimesi Gábor pécsi elnök és városházi képviselő. Ezt is mutatjuk.

A FIDESZ KÖZLEMÉNYE

Komoly eredmények a pécsi költségvetésben

Páva Zsolt polgármester a csütörtöki közgyűlés egyik döntéséről szólva úgy fogalmazott: a városban élők, dolgozók, az itt működő intézmények, gazdasági társaságok és a városvezetés közös erőfeszítéseinek köszönhetően a tavalyi évet – az elmúlt időszakot tekintve példátlan módon – 4,7 milliárd forintos pozitív eredménnyel zárta a pécsi önkormányzat.

Csütörtökön tárgyalt a pécsi városi közgyűlés a megyeszékhely 2018-as költségvetésének végrehajtásáról, a zárszámadás elfogadásáról. Páva Zsolt polgármester az ülésen felszólalásában jelezte: a számok azt tükrözik, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél, gazdasági társaságainál évekkel ezelőtt elindult szigorú gazdálkodás meghozta eredményét, ugyanis a költségvetésben hiány helyet többlet, mégpedig 4,7 milliárd forintos pozitív eredmény keletkezett.

Utalt rá, hogy 10 évvel ezelőtt 40 milliárd forintos adósságállomány nyomta Pécs vállát, ezzel együtt 4,5 milliárdos hiány is jelentkezett évről évre a költségvetésben. Hangsúlyozta: a kormányzat adósságátvállalásának, majd a konszolidációban történő partnerségének köszönhetően elindult egy pozitív folyamat, az áttörés pedig 2018-ban következett be

Szerinte sikerült egy 20 éve torz szerkezetben működő költségvetést kiigazítani, egy régi modellt lecserélni. Páva Zs köszönet illeti az önkormányzat munkatársait, az intézményeket, s minden pécsit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Pécs gazdasági helyzetének javulása bekövetkezhessen. Pécs polgármestere jelezte: a városvezetés a jövőben is folytatni fogja a feszes, szigorú, ám kiegyensúlyozott gazdálkodást, hogy a jövőben tovább erősödhessen Pécs költségvetési helyzete.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő is felszólalt napirend előtt hangsúlyozva, hogy olyan újdonságot hozott a zárszámadás, amelyre évtizedek óta várnak a pécsiek. 

Felidézte, hogy 2009-ben a város a csőd szélén állt a korábbi baloldali-liberális városvezetés ténykedése miatt. Kitért rá, hogy pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra. Aláhúzta: például az MSZP jelenlegi elnöke, Tóth Bertalan pécsi alpolgármesterként előfordult, hogy napjában kétszer is jutalmat vett fel, miközben a város a csőd felé robogott, s teljesen eladósodott.

Hoppál Péter sajnálatát fejezte ki, hogy éppen az az ellenzék nem szavazta meg a város anyagi helyzetének rendbetételét szolgáló intézkedéseket, amely előtte elherdálta a város vagyonát. Egy, a Demokratikus Koalíció pécsi tagjainak gyűléséről kiszivárgott hangfelvételre utalva hozzátette: 

e szerint nem kizárt, hogy gyanús pénzügyi körök biztosítottak korábban ellenzéki listás helyeket, ezért sajnálja, hogy nem mondtak le azok, akik ?ebbe a maffia-gate ügyben magukat belesodorták? – utalt Kunszt Márta képviselőre, aki jelenleg a DK pécsi képviselője, s korábban Pécs alpolgármestere volt. 

Üdvözlettel:

Polgármesteri Hivatal, Pécs

A JOBBIK KÖZLEMÉNYE

„Fizessenek a szavazógépek!

Sajtóhír szerint az Emberség Erejével Alapítvány pert nyert az önkormányzat ellen, ami miatt az önkormányzat 250.000 Ft sérelemdíjat köteles fizetni. A per tárgya az a szégyenletes nyilatkozat volt, amit Hoppál Péter olvasott fel közgyűlés ülésén, majd a fideszes szavazógépek megszavaztak. Az adófizetők pénzét nem használhatja az önkormányzat a sérelemdíj megfizetésére, vegyék elő a név szerinti szavazatokat, és nyúljanak a zsebükbe azok a nagyon bátor sorosozó képviselők, akik akkor igennel szavaztak!

A választókat pedig arra kérem, hogy ősszel olyan képviselőkre szavazzanak, akik felelősen képviselik a közösség érdekeit, tisztességes, becsületes emberek. Nem agymosott szavazógépekre, hanem felelősen gondolkodó, a közösség érdekeit szem előtt tartó képviselőkre van szüksége szeretett városunknak.

Pécs, 2019. május 23.

Gyimesi Gábor”

KategóriákPOP