Kipróbálták az oroszok, milyen, ha Pécs és Pogány repülőterét használják Paks elérésére. Szerdán az orosz atomenergetikai óriás, a Roszatom vezérigazgatója járt Pécs határában álló repülőtéren. Cikkünk szerkesztett verziója a csütörtöki Magyar Nemzetben jelent meg, és a lap online kiadásában is olvasható.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy osztrák felségjelzésű, hatalmas, hófehér Bombardier magánrepülőgép érkezett, majd repült tovább szerda kora délután a pécs?pogányi légikikötőből. Utasa egy kiemelten védett üzletember volt, így Magyarországon a Terrorelhárítási Központ vigyázott rá. Alekszej Lihacsovról van szó, aki nem más, mint az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatója.

 

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs 

 

Az orosz üzletember előbb Paksra látogatott, majd onnan a Pécs határában álló repülőtérre ment. Lihacsov a sajtó nagy részének kizárása mellett tárgyalt szerdán Pakson, de az állami Magyar Távirati Iroda tudósíthatott az eseményről.

 

 

 

A Roszatom Magyarországra érkező delegációja tehát szerdán már kipróbálhatta a pécsi repteret, ami lapunknak azt a korábbi sajtóértesülését támasztja alá, hogy a magyar kormány megállapodhat, avagy talán előzetesen már meg is állapodott az orosz atomenergetikai óriással arról, hogy a paksi bővítéshez szükséges ipari és magáncélú légi forgalmat is Pécs?Pogányt használva bonyolíthatják le.

 

 

 

 

Nyilvánosságot ígér a Roszatom

A Paks II.-beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, összhangban az uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén. A Roszatom nem látja akadályát annak, hogy 2018 januárjában ezen a helyen megkezdődhessen a felvonulási épületek kivitelezése – szögezte le Lihacsov – írja a Magyar Nemzet az MTI-re hivatkozva. Süli János, a paksi atomerőműért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a Roszatom legmagasabb szintű vezetője is megerősítette, hogy visszavonhatatlanul megkezdődik a munka.

KategóriákMETÁL