A revizorok egészen biztosan nem tétlenkedtek a nyáron, nagy változások jönnek Pécsett. Nem lesz hiány megszorításból, átalakításból, összevonásból és spórolásból sem.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz az állítás, hogy gyökeresen meg fog változni a tervezett változtatások miatt a jövőben a pécsiek élete, így kijelentve egészen biztosan túlzás. Az viszont, hogy sokakat érintő megszorítások, átalakítások, intézményi spórolás és összevonás jön, már egyáltalán nem túlzás, sőt.

 

Pécs szeptember 14-ről 7-re előrehozott, így rendkívülivé vált első őszi közgyűlési ülésén nem csak az új irányító testület, vagy az ellenzéki asztalracsapás, csődközeli helyzet miatti háborgás miatt lesz forró a levegő. Pár órával azt követően ugyanis, hogy Orbán Viktor távozott Pécsről, egy teljesen átpolitizálódott-elcsesződött napon, a egyetemalapítási ünnepe helyett egy újabb, fontos hírre bukkant a Szabad Pécs. Most került fel ugyanis a város honlapjára több olyan, névelegesen Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés, amely városi cégek átalakításáról, összevonásokról, spórolásrtól szól. Nem nehéz kitalálni, hogy kis túlzással az előterjesztéseket valószínűleg tollba mondták a város gazdálkodását 33 napig vizsgáló revizorok. Ahogyan az is biztos, hogy ha máskor nem a Zsolnay-negyedben, az ebédnél odatolta a főbb számokat meg irányok ismertetését egy láttamozásra Orbán Viktornak valaki, akár a tanácsadó testületből, akár például Bánki Erik, ha már ő a Parlament gazdasági bizottságának az elnöke.

 

Az egyik legfontosabb előterjesztés a fentiek közül a többségi önkormányzati tulajdonú társaságok átalakításáról szól, és egy igencsak riasztó első mondattal nyit

Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok működésének 2014. – 2015. években megkezdett racionalizálásának folytatása, a további gazdaságosabb működésük előmozdítása a jövőben is kiemelt célja és feladata marad a tulajdonos önkormányzatnak.

 

Majd azt írják, hogy a következőkben részletezett, tervezett döntésekkel kiküszöbölnék a párhuzamosságokat a városi rendszerben, összehangolnék a városi cégek működését, merthogy vannak részben azonos feladatokat ellátó intézmények,  és ezzel bizony spórolni lehetne.

 

Aztán olyan szavak következnek, hogy eladni, átadni, profilt tisztítani.

 

MIT IS JELENTHET EZ?

HÁT ELBOCSÁTÁSOKAT! MI MÁST???

 

?Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a Polgármesteri Hivatal hatékonyabb működtetése, az egyes belső szervezeti egységek munkájának átláthatóbb szervezése és irányítása érdekében a hivatal szervezeti felépítésének újabb módosítására van szükség?.

 

Ez a fenti mondat már a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésének és létszámának módosítása című előterjesztésben olvasható.

 

A szerint a tervezett módosítás lényege, hogy hatékonyabb, racionálisabb működést elősegítő hivatali struktúra alakuljon ki, ahol a fő szempont és rendező elv a szakmai feladatellátás.

 

Természetesen ez magyarul leépítést jelent. A létszámcsökkentésről meg is írják, mely szervezeti egységeket és miként érinti.

 

Városüzemeltetési Főosztály Lakásgazdálkodási Csoportja 6

Humán Főosztály 2.számú Területi Szociális Központja 5

Polgármesteri Kabinet 2

Szervezési és Jogi Főosztály 2

Humán Főosztály 1

Pénzügyi Főosztály 1

Hatósági Főosztály 1

Városüzemeltetési Főosztály 1

Adóügyi Osztály 1

 

Összesen: 20 fő

 

 

De  vissza a gazdasági társaságokról szóló előterjesztéshez!

 

POSZT és PFZ

A Pannon Filharmonikusokat, illetve a POSZT-ot működtető cégeket a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-be vinnék be.

 

Harmadik

A Pécsi Harmadik Színház sem lesz önálló, azt a Pécsi Nemzeti Színházat működtető kft.-be olvasztják majd be.

Horvát Színház

A Pécsi Horvát Színházat működtető nonprofit kft.-t az Országos Horvát Önkormányzatnak passzolja le Pécs. Az ok egyértelmű, és ki is mondják: az átadással a társaság működtetésének finanszírozását a jövőben az Országos Horvát Önkormányzat vállalná, ezzel jelentős, évi 20 milliós mentesítve a város költségvetését.

 

Két tulajdonrész átruházása a PVSK-ra

A pécsi önkormányzat a PVSK Marketing Kft.-ben 49,04 százalékos, a Pécsi Vizilabda Kft.-ben pedig 27 százalékos részesedéssel rendelkezik. A társaságok felett az önkormányzati tulajdonosi jogokat a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. gyakorolja. Mindkét gazdasági társaság esetében a PVSK a másik tulajdonostárs. A városvezetés most átruházná a PVSK-ra az önkormányzati tulajdonrészeket.

 

Önállósodik az EUNet Kft.

Az EUNet Kft. jelenleg az önkormányzat és a magyar állam tulajdonában áll. Az önkormányzat a 95,2 százalékos tulajdonában lévő 59.800.000 forint névértékű üzletrészét a PVH Zrt. (volt Pécs Holding) tulajdonába adja. Az EUNET Kft. a PVH Zrt. leányvállalataként, önállóan működik tovább.

 

Viszlát, Pécsi-tó!

Az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. üzletrészei 26,67 százalékának Pécs a tulajdonosa. Az üzletrészt valamely tulajdonostársának eladná a város. A Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft-ben, valamint az Irány Pécs Nonprofit Kft meglévő tulajdonrészt is átruháznák valamely tulajdonostársra.

Csodálkoztunk volna, ha a helyi adó nem jön elő

A 2018. évi adókoncepciót is megváltoztatnák. A jó hír az, hogy lesz olyan adónem, amelyben csökkentés jön. Amin viszont nem csodálkozik valószínűleg senki sem, hogy összességben több adót szeretne beszedni a város a lakóktól, az itteni intézményektől és vállalkozásoktól. A telekadóra vonatkozó módosításokból 79 millió forint plusz bevételt remélnek, például 850-ről 1000 forintra emelkedik az üzleti célú építmények adója. A telekadóból 80 millió pluszt remélnek a módosítások nyomán. Összesen tehát közel 160 millió többletadót szednének be a pécsiektől.

 

Van, ahol csökkenne

Olyan, üzleti célt nem szolgáló építmény után, amely nem lakás elhelyezésére szolgáló telken áll, az adó mértéke 2018.tól a javaslat értelmében 250 Ft/négyzetméter lenne.

Jelenleg ez 400 Ft/négyzetméter, így ez a módosítás egy jelentős adómérték-csökkenést jelent az adózók számára. Az adómérték módosítás oka az egyszerűsítés. A nyilvántartás szerint ma Pécsett bevallottan összesen 91 ezer négyzetméternyinél is több ilyen ingatlan van, vagyis a módosítás mintegy 14 millió forint adóbevétel csökkenést eredményezne.

Az üzlet az üzlet

Más ügy viszont az üzleti célt szolgáló építményeké. Ezeknél az adó általános mértéke: 1000 Ft/négyzetméter lenne. Ebben a kategóriában ma 850 Ft/négyzetméter az adó mértéke, vagyis 150 Ft-tal emelnének, ami 100 millió Ft bevétel növekedést jelenthet.

 

A bankok, a brókerek, benzinkutasok és a multik megkapják a magukét

A hitelintézeti, pénzintézeti, biztosítási tevékenység céljára szolgáló építmény, továbbá a távközlési, energiaellátó tevékenység céljára szolgáló építmény, valamint az üzemanyagtöltő állomás (benzinkút), bevásárlóközpont, gyorsétterem céljára szolgáló építmény után, továbbá a kereskedelmi célt szolgáló építmény után, valamint irodaház esetén – amennyiben annak hasznos alapterülete a 300 m2-t meghaladja – az adó mértéke: 1 800 Ft/négyzetméter lehet.

Ki is emelik, hogy az adómérték emelés a nagy multinacionális vállalatok tulajdonában álló építményekre vonatkozik elsősorban. A módosítás több mint 48,5 millió forint bevételnövekedéssel járhat

A call-centerek, illetve akik termelnek, fellélegezhetnek

Kevesebbet kellene fizetniük a termelési célra szolgáló építmény után a jövőben, az adó mértéke: 500 Ft/m2 lenne.

Szempont az adóösszegek egységesítése (a díjban a 250-nel való oszthatóság), illetve a termelési tevékenységet végző vállalkozások működésének ösztönzése. A módosítás mintegy 50 millió forint bevételkiesést eredményezne.

A call-centereknek helyet adó építmények is csak 500 forintor fizetnének minden négyzetméter hasznos alapterület után. Call-centerből viszont nincs sok, ez nem lenne nagy kiesés a városnak.

 

Megadóztatnák az üzleti garázsokat

Nem magánszemély tulajdonában álló gépjárműtároló után az adó mértéke: 500 Ft/négyzetméter lenne – ide tartonak a teremgarázsok is. A módosítás 20 millió Ft bevétel növekedéssel járhat.

 

És az üres üzletek

Az üresen álló üzletek tulajdonosait kímélnék. Azon üzketek után, amelyeket a megelőző adóévben az folyamatosan vagy megszakításokkal legalább 183 napon át nem hasznosították, az adó mértéke: 500 Ft/m2, ami összesen 15 milliós csökkenést, kiesést jelenthet Pécsnek.

 

A városháza szerint az építményadó rendelet módosításokra tett javaslatok az egységesítés és egyszerűsítés irányába hatnak, ám emellett a kisvállalkozások és magánszemélyek adóterhein igyekeznek csökkenteni. A javaslatok mindezzel együtt is összességében mintegy 79 millió Ft bevétel növekedéssel járnak.

 

Telkek

A magánszemély tulajdonában álló, üzleti célt nem szolgáló telkekre vonatkozó általános adómérték: 1500 nm felett 30 Ft/nm lenne, de edddig nulla volt, igaz, korábban éppen ennyi.

Ma még 3000 m2 adóalapig 0 Ft az adó mértéke.

Az üzleti célt szolgáló telkekre vonatkozó általános adómérték 501 nm adóalaptól az 500 nm feletti rész után: 50 Ft/nm.

A telekadó fenti módosításai mindösszesen mintegy 80 millió forint bevétel növekedést eredményeznének.

 

Foghíjtelkek

Ezek után az adó mértéke: 150 Ft/m2.

A módosítás indoka, hogy számos olyan telek található Pécs város közigazgatási területén, amely beépítetlensége folytán torzítja a város településképét, elhagyatottan, rendezetlenül áll, vagy éppen parkolási célra szolgálva húz hasznot belőle a tulajdonosa.

A javaslat építményadó tekintetében 79 millió Ft, telekadó vonatkozásában mintegy 80 millió Ft bevételnövekedést remél.

KategóriákMETÁL