Egyelőre nem fogják amerikai és kanadai diákok elárasztani a pécsi egyetemet, senki sem jelentkezett ugyanis a PTE amerikai toborzóügynöki állásajánlatára.

A cikk a hirdetés után folytatódikEredménytelenül zárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közbeszerzése, amely amerikai és kanadai hallgatók toborzására kerestek közvetítőket az USA és Kanada területén – szúrta ki a hírt a 24.hu az Európai Közbeszerzési Értesítőt szemlézve.

Mint azt annak idején a Szabad Pécs megírta, a PTE toborzó ügynököket keresett, hogy a pécsi egyetemre csábítsanak amerikai és kanadai egyetemistákat. Az ügynököknek amerikai és kanadai irodákat kellett volna felállítaniuk, és a tengeren túlon népszerűsíteni a pécsi egyetem képzéseit, felkutatni leendő hallgatókat, megszervezni a felvételi vizsgát. Vagyis teljes körű reklám-, marketing- és szervezési tevékenységet folytatni, saját költségen.

Az eljárás eredménytelenül zárult, mivel egyetlen érdeklődő sem adott be pályázatot.

Az egyetem idén júliusban írta ki a nyílt közbeszerzési felhívást, másfél hónapos jelentkezési határidővel, amelbyől hiányzott az az információ, hogy a PTE mennyit hajlandó fizetni a szolgáltatásért, megbízási díjként 1 forint szerepelt a felhívásban.

A 24.hu-nak Tarrósy István, a PTE Külügyi Igazgatóságának vezetője azt monda, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően jártak el. A közbeszerzés becsült értékét a verseny biztosítása és a minél kedvezőbb ajánlatok elérése érdekében nem adták meg a felhívásban, erre a jogszabályok szerint lehetőség van. A pályázatot azonban valószínűleg újra kiírják, legalábbis a PTE hatályos közbeszerzési tervében továbbra is szerepel ez a cél.

Akár 1 milliónál is többet

Még a Népszabadság írt arról korábban, hogy a hazai egyetemek külföldi toborzó ügynökeinek a díja általában 4 ezer dollártól (1 millió forinttól) indul, ennyit fizetnek nekik a Magyarországon tanulni óhajtó külföldi diákok, akik ezért teljes körű szolgáltatást kapnak. Az ügynökök szervezik a komplex felvételi eljárást, intézik a vízumot, tartózkodási engedélyt. Megbízási díjuk tartalmazza az ügynök tiszteletdíját, a repülőjegy árát, a felvételi és adminisztratív költségeket, tudtuk meg egy, a hazai egyetemeknek toborzó ügynöktől.

KategóriákMETÁL