A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke lett az a férfi, akinek a javaslatára csökkentették félmillió forintról 20 ezer forintra Hoppál Péter pénzbüntetését, amelyet azért róttak ki rá, mert a választási kampányban Pécs főterén önkényesen kihúzta az áramból az ellenzék kivetítőjét, szúrta ki a HVG.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrszágos figyelmet kapott Hoppál Péter fideszes politikus az idén tavaszi választási kampány hajrájában, amikor egész egyszerűen odasétált a Pécs főterén felállított óriáskivetítőhöz, amelyen az ellenzék sugározta a kampányüzeneteit, és kihúzta a vezetéket, így a kivetítő elsötétült. Hoppál Péter azzal magyarázta tettét, éppen lapunknak nyilatkozva ezt a történtek után pár órával, hogy polgári engedetlenségből tette, amit tett. Aztán később új magyarázattal állt elő, akkor már harcosabb hangot ütött meg, és természetesen az indoklás az volt, hogy: GYURCSÁNY. Hoppálra az önbíráskodással felérő kábelkihúzásért 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a helyi választási bizottság. Ezt azonban később, Hoppál fellebbezése után 20 ezer forintra mérsékelte az NVB. Hoppál aztán megnyerte a választását, újra egyéni képviselői mandátumot szerzett, aztán pedig ismét államtitkári rangot kapott, ismét ő a kulturális államtitkár.

A HVG ma reggeli cikke a fenti esetről szól, közvetve legalábbis. Mert bár érdekes, és sokan gondolnak most rá, de nyilván nem bizonyítható, hogy van összefüggés a két történés közt. MIndenesetre a HVG arról írt. hogy az a férfi, Sasvári Róbert lett most a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke, aki tavasszal javasolta, hogy jelentősen, 96 százalékkal csökkentsék le konnektoros mutatvány miatt Hoppál Péterre kirótt bírság összegét. Habár a választási bizottság fideszes delegáltja, mint a HVG emlékeztet, a bírság teljes összegének az elengedését indítványozta, de azt a Hoppál fellebbezéséről döntő bizottságban leszavazták, nem úgy Sasvári ezzel gyakorlatilag felérő második javaslatát, a 20 ezer forintosat (mondjuk, először ő is 10 ezer forintot javasolt, de a fideszes politikussal keményszívű NVB-ben arra is nemet mondtak).

Sasvári Róbert 2010. és 2013. között is tagja, sőt elnökhelyettese volt az NVB elődjének, az Országos Választási Bizottságnak, a Fidesz delegáltjaként. Most őt újra jelölte a köztársasági elnök a Nemzeti Választási Bizottság tagjának, ezt a parlament jóváhagyta, az NVB tagjai pedig őt választották meg a testület új elnökének.

KategóriákMETÁL