A cikk a hirdetés után folytatódikElőször tartanak Pécsett Zsidó Kulturális Fesztivált. A szeptember 10-17. közt tartandó rendezvényről a pécsi izraelita hitközség alelnöke beszélt az MTI-nek.

Stark András pszichiáter szerint a fesztivál tükrözi, átfogja az 1840-es évektől napjainkig tartó, folyamatos pécsi zsidó vallási és kulturális életet, illetve megmutatja annak holokauszt utáni továbbélését. A fesztivál a pécsi zsidó szabadegyetem kultúrával, művészetekkel foglalkozó programjaiból, illetve az ahhoz kapcsolódó közösségi életből nőtt ki, fejtegette a pszichiáter.

Indító eseményként Pécsi levelek 1944-ből címmel a “zsidókérdés megoldásának” pécsi dokumentumaiból rendeznek felolvasószínházi előadást Hábel János helytörténész levéltári gyűjtésének alapján szeptember 10-én.

Aznap 18 órától a zsinagógában kezdődő kántorkoncert zsidó örökzöldeket ölel fel, jiddis daloktól a hollywoodi melódiákig, héber daloktól az izraeli slágerekig, Nógrádi Gergely, Raáb Gábor, Fellegi Balázs, Lakatos György előadásában.

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása szeptember 12-én a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában nyílik meg.

 

Szeptember 14-én Bálint András Arany János-estjén vehet részt a publikum a Művészetek és Irodalom Házában. Másnap “a szocializmus éveinek legbetiltottabb rendezője”, Ember Judit két dokumentumfilmjét mutatják be az Apolló moziban.

Szeptember 16-án ugyanott az alkotóról portréfilmet készítő Dér Asiával beszélget Stark András a film díszbemutatója után.

A programsorozat zárónapjának délelőttjén a Kossuth téren sóletfesztivált tartanak, amelyen Fűszeres Eszter gasztroblogger is beszél a zsidó konyha rejtelmeiről.

A fesztivál Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplójából válogató előadóestjével ér véget a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében.

 

KategóriákPOP