Gégemetszés szimulátorokhoz készítettek cserélhető, vérzést imitáló bőröket, illetve új gégemodelleket a Pécsi Tudományegyetem 3D Projekt és a Szimulációs Oktatási Központjában.

A cikk a hirdetés után folytatódikA MediSkillsLab néven is ismert központ és program vezetője  dr. Nyitrai Miklós, akinek a kutatócsoportja évek óta foglalkozik egészségügyi szimulátorok fejlesztésével, olvasható a PTE keddi közleményében.

 

 

Forrás: PTE

 

Megemlékeztek arról, hogy számos demonstrációs eszközt és manuális készséget oktató modellt készített már a több tudományterület szakembereit tömörítő egyetemi kutatócsoport., így pl. agykamra modelleket, műcsontokat, sebvarró párnákat, most pedig legújabban a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszékével együttműködésben gégemetszés (conicotomiás) szimulátorokhoz készítettek cserélhető, vérzést imitáló bőröket, valamint új gégemodelleket.

via GIPHY

 

A gyártási folyamat során innovatív 3D nyomtatási technológiát alkalmaztak – részben a bőr öntőformák, részben a kész gégemodellek előállítása során ?, így a magasabb valósághűség mellett jelentős költségcsökkentést értek el a fejlesztők.

 

A piacon vannak már ilyen modellek, de a sajtóanyag szerint a pécsi egyetemi vérző bőr-szimulátorok tapintásérzete sokkal jobban hasonlít a valódi bőrre, és a ?vérzés? mennyisége is jobban szabályozhatóvá vált.

 

via GIPHY

 

Köszönhetően a 3D nyomtatási technológiáknak, az egyedi igények szerinti modellek is gyorsan és költséghatékonyan készíthetők el.

Az új eljárással készült ?vérző? bőrökről szerdán délután tartanak bemutatót. A Szabad Pécs elmegy, és tudósít majd arról is.

via GIPHY

 

KategóriákMETÁL