MOHÁCS – Habár már egészen komoly kapacitással működik Csányi Sándor bankvezérhez köthető mohácsi gigavágóhíd, a hivatalos átadást csupán kedden tartják. Ahogyan a másik baranyai hatalmas üzemét, a csípőtelki tehenészetet, a vágóhidat is Orbán Viktor miniszterelnök avatja majd fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzeme ezév januárjában, a tervezettnél jóval később kapta meg a működési engedélyt, és kezdődhetett meg a termelés a Duna-parti városban – eredetileg ugyanis 2016 elején akartak indulni.

Ahogyan azt már korábban is előrejelezte a cég, a kapacitást fokozatosan növelik majd, így várhatóan majd 2017 év őszére-év végére érheti el a száz százalékot az üzem. Mostanra azonban már a tesztüzemen is túl vannak, és a kapacitás meghaladhatta a hatvan százalékot is. Az is biztos, hogy akár az év végére több mint ötszázan dolgozhatnak majd Mohácson.

Egymillió sertés

A húszmilliárd forintos beruházással – s ebből nem mellékesen 2,7 milliárd forintos állami támogatással – megvalósított gigavágóhídon a tervek szerint évente egymillió sertést vágnak majd le,  darabolnak, csomagolnak. Az előhűtött tőkehús mellett fagyasztanak is majd, így a Távol-Keletre történő szállítás is megoldható majd, leginkább vízi úton.

Orbán Viktor egyik közelmúltbéli hivatalos baranyai látogatásán Pécsett gyöngyvirágot is kapott egyik hívétől, Mohácson hasonlóra nem sok esély lesz, mert jóval feszesebb és hivatalosabb lesz a program   

 

Szomorú húsos közelmúlt

Hosszú éveken át az egyik legnagyobb mohácsi adófizető Miskolczi Imre volt. Cége pedig, a húsfeldolgozással foglalkozó, vágóhidakat is üzemeltető Pikker Kft. helyben az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számított. A cég csődeljárása több mint huszonöt év sikertörténet után, 2014-ben indult meg, amikor már tudni lehetett a tervezett gigavágóhídról. A közelmúlt legalább ilyen szomorú híre volt, hogy csupán százötvenmillió forintért, a meghirdetett háromszázmilliós irányárnak csupán a feléért talált gazdára a Pikker 2011-ben megnyitott, akkor 1,2 milliárd forintos beruházással épített bólyi húsfeldolgozó üzeme. A felszámolóbiztos, Lázár Sándor az MTI-nek – az MCS Vágóhíd Kft. új mohácsi beruházására utalva – úgy fogalmazott: az értékesítést nagyon nehezítette a közelben épülő nagy vágóhíd és húsfeldolgozó, ami elriasztotta a vevőket. Az új tulajdonosról a felszámoló – annak megnevezése nélkül – csupán csak annyit közölt, hogy olyan szakmai befektető, amely a közelben lévő húsfeldolgozótól független piaci szegmensbe kíván betörni.

Az Együtt füttykoncertre készül

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke tart sajtótájékoztatót kedden reggel Mohácson, a miniszterelnöki látogatás apropóján.  Az Együtt ugyanis ?füttykoncerttel és félpályás útlezárással várja a miniszterelnököt? – mondta el a Szabad Pécsnek Berkecz Balázs.

KategóriákMETÁL