MOHÁCS – Habár már egészen komoly kapacitással működik Csányi Sándor bankvezérhez köthető mohácsi gigavágóhíd, a hivatalos átadást csupán kedden tartják. Ahogyan a másik baranyai hatalmas üzemét, a csípőtelki tehenészetet, a vágóhidat is Orbán Viktor miniszterelnök avatja majd fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzeme ezév januárjában, a tervezettnél jóval később kapta meg a működési engedélyt, és kezdődhetett meg a termelés a Duna-parti városban – eredetileg ugyanis 2016 elején akartak indulni.

Ahogyan azt már korábban is előrejelezte a cég, a kapacitást fokozatosan növelik majd, így várhatóan majd 2017 év őszére-év végére érheti el a száz százalékot az üzem. Mostanra azonban már a tesztüzemen is túl vannak, és a kapacitás meghaladhatta a hatvan százalékot is. Az is biztos, hogy akár az év végére több mint ötszázan dolgozhatnak majd Mohácson.

Egymillió sertés

A húszmilliárd forintos beruházással – s ebből nem mellékesen 2,7 milliárd forintos állami támogatással – megvalósított gigavágóhídon a tervek szerint évente egymillió sertést vágnak majd le,  darabolnak, csomagolnak. Az előhűtött tőkehús mellett fagyasztanak is majd, így a Távol-Keletre történő szállítás is megoldható majd, leginkább vízi úton.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Orbán Viktor egyik közelmúltbéli hivatalos baranyai látogatásán Pécsett gyöngyvirágot is kapott egyik hívétől, Mohácson hasonlóra nem sok esély lesz, mert jóval feszesebb és hivatalosabb lesz a program   

 

Szomorú húsos közelmúlt

Hosszú éveken át az egyik legnagyobb mohácsi adófizető Miskolczi Imre volt. Cége pedig, a húsfeldolgozással foglalkozó, vágóhidakat is üzemeltető Pikker Kft. helyben az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számított. A cég csődeljárása több mint huszonöt év sikertörténet után, 2014-ben indult meg, amikor már tudni lehetett a tervezett gigavágóhídról. A közelmúlt legalább ilyen szomorú híre volt, hogy csupán százötvenmillió forintért, a meghirdetett háromszázmilliós irányárnak csupán a feléért talált gazdára a Pikker 2011-ben megnyitott, akkor 1,2 milliárd forintos beruházással épített bólyi húsfeldolgozó üzeme. A felszámolóbiztos, Lázár Sándor az MTI-nek – az MCS Vágóhíd Kft. új mohácsi beruházására utalva – úgy fogalmazott: az értékesítést nagyon nehezítette a közelben épülő nagy vágóhíd és húsfeldolgozó, ami elriasztotta a vevőket. Az új tulajdonosról a felszámoló – annak megnevezése nélkül – csupán csak annyit közölt, hogy olyan szakmai befektető, amely a közelben lévő húsfeldolgozótól független piaci szegmensbe kíván betörni.

Az Együtt füttykoncertre készül

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke tart sajtótájékoztatót kedden reggel Mohácson, a miniszterelnöki látogatás apropóján.  Az Együtt ugyanis ?füttykoncerttel és félpályás útlezárással várja a miniszterelnököt? – mondta el a Szabad Pécsnek Berkecz Balázs.

KategóriákMETÁL