A világ legjobb és legismertebb újságja, a New York Times írt egy amatőr gombavadászról, Reisz Csabáról. A mohácsi agrármérnök fotóira az amerikai napilap munkatársai is a Facebookon bukkantak rá.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyiken Reisz Csaba saját kislánya szerepel egy hatalmas, a kislányt szinte teljesen eltakaró légyölő galócával. A cikkben azt írják, vannak, akik Kelet-Európában hagyományosan gombászással egészítik ki jövedelmüket, ugyanakkor mások hobbiból kutatnak gomba után, ahogyan Reisz Csaba is, aki a hétköznapok és a munkahelyi stressz után az erdőt járva kapcsol ki, nagyjából havonta egyszer. A gyermekeivel az ehető és a mérgező gombákat is megismerteti, így ez alól az amúgy nagyon szép, de vezsélyes légyölő galóca sem kivétel. Leírták, hogy Reisz Csaba szívesen készít fotókat is a természetben, kiváltképpen a gombákról. A fél embernagyságú légyölő galócát október 9-én találta az erdőben, nem túl messze Pécstől. A NY Times cikkét tegnap már a 24.hu is szemlézte.

 

 

 

Halálos, de a sámánok használhatták

A légyölő galóca nagyon veszélyes gombafaj, senkinek nem ajánljuk, hogy megkóstolja, sőt azt sem, hogy ehető gomba mellé tegyen belőle, s aztán azt úgy használja fel, hogy a mérgező gombát már nem teszi bele a lábasba.

Akkor is ezt ajánljuk, ha a légyölő nagyon minimális mértékben nem okoz halált. Sőt, az  ősmagyarok, s elsősorban szellemi vezetőik, papjaik, a sámánok fogyasztottak légyölő galócát. Vagy az azzal közeli rokonságban álló párducgalócát. A sámánok a gomba hallucinogéntartalma, valójában atropintartalma miatt fogyaszthatták.  Az atropin azonban a fehérje-anyagcserét gátolja, magasabb dózisban pedig sejtelpusztító, a központi idegrendszert támadja.

A galóca-atropin néhány órával a fogyasztás után centrális izgalmi állapotot hoz létre, majd zavart okoz a mozgáskoordinációban, akusztikus és vizuális hallucinációkat is előidéz, később  zavartságot, sőt akár őrjöngést is.

 

KategóriákMETÁL