Újabb botrányról, nyílt korrupciós ügyről beszél a Péterffy-féle városvezetéssel kapcsolatban a Fidesz pécsi városházi frakciója egy friss sajtóközleményben. Egy, a Fideszhez kötődő városmagazin írt arról tegnap, hogy egy, a pécsi önkormányzat által megrendelt átvilágítás későbbi nyertese maga ajánlotta a pályázatra azokat a „meghívandó” cégeket, amelyek ugyancsak beadhatnak pályázatot, és meg lehet őket hívni a munkára. A későbbi pályázati nyertes ezt a kiszivárogtatott levelet Bognár Szilvia alpolgármesternek írta. A levelet bemutató tegnapi cikkre a városháza még ma sem reagált, a Fidesz nemrég küldte el a maga közleményét. Az ügy akkor is roppant kínos, ha van rá valamiféle magyarázat, és akkor is, ha 750 ezer forintos szerződésről van szó. A pályázat nyertese Lakatos Béla volt ácsi polgármester, aki amúgy valóban szakértője lehet a szociális városrehabilitációs pályázatoknak, amelyeknek az átvilágítását megrendelték.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs próbált érdeklődni arról tegnap este, hogy mi és ki állhat annak a most megismert „hivatalos” levélnek a hátterében, amelyet a Fidesz-közeli pécsi városmagazin, a Pécs Aktuál szivárogatatott ki egy szerdai cikkben. Nagyon helyesen, természetesen, tesszük rögtön hozzá.

A levében amúgy egy vállalkozó arról ír Pécs alpolgármesterének, Bognár Szilviának, hogy ajánl neki más olyan cégeket vagy vállalkozókat, akik egy gyakorlatilag előre lebeszélt pályázatra be tudják adni a saját pályázatukat. Vagyis úgy tűnik, hogy olyanokat ír le vagy ajánl, akik (vagy tudva az egész hátteréről vagy a nélkül) a tapasztalataik és referenciáik alapján meghívható egy adott átvilágítási munkára. Nem tudjuk, de valószínűleg azokat a cégeket hívták meg, amelyeket a későbbi nyertes ajánlott.

Amúgy a Szabad Pécs nem hivatalos tudomása szerint egy, a szociális rehabilitációs pályázatok átvilágítását megrendelő pécsi önkormányzati meghívásos pályázatról van szó, amelynek az értéke nettó 750 ezer forint volt. Úgy tudjuk, hogy Ács volt polgármestere volt a levelet megíró vállalkozó. Lakatos Béla korábban a Momentum jelöltjeként indult a választáson, és információink szerint valóban alkalmas személy lehet arra, hogy átvilágítson szociális rehabilitációs pályázatokat. Úgy tudjuk, ez meg is történt, a munka elkészült, de komolyabb hiányosságokat, szabálytalanságokat vagy viszaélést nem talált. Ami egyrészt persze jelezheti azt is, hogy nagyjából minden rendben volt a pályázatokkal, és azt is, hogy nem boszorkányüldözés volt a cél, hanem egy korrekt helyzetkép.

Ami viszont véleményünks szerint biztosan nem volt korrekt – a kiszivárgott levél alapján legalábbis ez kijelenthető – az a pályázat és annak a lebonyolítása. Lehetséges, hogy egy olyan munkáról van szó, amire nem sokan alkalmasak, és hogy ez egy olyan kis és szűk piac, amelyben egymást ismerik a benne szereplők, és ezért ajánlott, vagy mert ajánlani másokat a későbbi pályázati nyertes. Az is lehet, hogy tényleg ő adta a legjobb ajánlatot, ettől azonban ez az ügy még morálisan biztosan nincs rendben, de valószínűleg jogilag sincs.

A pontos összeg a hivatkozott cikkben nincs feltüntetve, csak annyi, hogy nem éri el az egymillió forintot (nyilván a nettó összegről beszélünk). Lapunk úgy tudja, hogy 750 ezer forint volt a megbízási összeg. Ami persze nem kis pénz, de nem tízmilliókról vagy milliárdokról van szó, azaz – mi így látjuk legalábbis –, hogy nem olyan ügyről van szó, amely miatt kockáztatni lenne érdemes bárkinek is, vagy hogy ezt a városházán problémás ügyként kezelték volna. Erre az általunk feltételezett nézőpontra utal az is, hogy írásban beszélték meg a felek az ügy lerendezését.

A pécsi Fidesz közleményével, vagy legalábbis egy fontos részével ezúttal egyetértünk, ennyit itt véleményként leírhatunk: a Fidesz szerint ugyanis Péterffy Attilának el kellene számolnia a pécsiek előtt a szerződéssel, annak szakmai indoklásával és a teljesítéssel is.

A pécsi városházi Fidesz-frakció közleménye:

„Újabb botrányba, ezúttal nyílt korrupciós ügybe keveredett a pécsi városvezetés!

Egy belső levelezés került nyilvánosságra a sajtóban, amely szerint a polgármesterrel előre egyeztetve, az alpolgármester közreműködésével juttattak közpénzhez egy gyanús céget, egy olyan „átvilágítás” ürügyén, amelyre valójában semmi szükség nem volt.

Az érintett városvezetők – Péterffy Attila és Bognár Szilvia nem cáfoltak, hanem szokás szerint hallgatnak, amit ezúttal már nem hagyhatunk annyiban.

Felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy számoljon el a pécsiek előtt ezzel a szerződéssel, ennek szakmai indoklásával és a teljesítéssel is, illetve haladéktalanul tisztázza az alpolgármesteri titkárságról kiszivárgott korrupciós levelet.

Pécs, 2020. május 28.

Pécsi FIDESZ Frakció”

KategóriákMETÁL