Nem kellett egyelőre újabb bemutatót elhalasztani a Pécsi Nemzeti Színházban, de az egyik új darabot ugyanabból az okból kellett kényszerűségből megszakítani vasárnap este: a pénztelenség miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikHáromfelvonásossá változott vasárnap kora este a Pécsi Nemzeti Színház A muzsika hangja című előadása, mivel kényszerszünetet kellett elrendelni egy komoly színpad-műszaki probléma miatt.

Senki sem volt veszélyben, s bár ilyen szintű műszaki gond nem mindennapi, nem az első alkalommal zavarta meg a teátrum előadását műszaki hiba. Mindez ugyanarra az okra vezethető vissza, minthogy le kellett fújni az egyik tervezett IDEI bemutatót: a pénztelenségre.

Nézők jelezték azt lapunknak, hogy az elején akár úgy is tűnhetett, hogy tervezett szünetről van szó, de aztán a darab ismerete miatt is egyértelmű lett, hogy más van a háttérben (szó szerint is). A Szabad Pécs nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a színpadi gépészettel akadt probléma, egész egyszerűen leállt, ráadásul a mű egyik híres, hálószobai jelenete alatt. 

A berendezett hálószobát a kellékekkel együtt a zsinórpadlás felől, fentről eresztik be a színpadra a megfelelő dramaturgiai pillanatban, s amikor vége van  a jelenetnek normális esetben, akkor egy rövid, átvezető zenei betét bejátszása közben ki is emelik. Ezt azonban vasárnap nem sikerült az előadás közben lebonyolítani, nem tudták felemelni a ?szobát”, így nem is tudtak a következő jelenetre ugrani. A zene elhangzott, de a díszlet-szoba ott maradt, így a technikai személyzet tagjai kénytelenek voltak leereszteni az előfüggönyt. Majd felkapcsolták a nézőtéri világítást is, jelezve a nagyérdeműnek, hogy elhagyhatják a helyeiket.

 

Ez után a híres jelenet után kellett leállítani Pécsett az előadást szűk negyed órára

 

Az egyik legfontosabb szerepet, Von Trapp kapitányét kettős szereposztásban játszák, a vasárnapi előadás ráadásul Laklóth Aladár premierje volt – vélhetően emiatt tartózkodott éppen a színházban vasárnap este is Rázga Miklós igazgató is, aki a kínos közjátékot követően az előszínpadra érkezett, és elmondta a nézőknek, hogy mi is történt, szíves türelmüket kérte, és bejelentett egy rövid kényszerszünetet. 

Úgy tudjuk, végül a problémát úgy sikerült megoldani, hogy kikötötték a díszlet-elemet a rendszerből, a színpad elforgott vele, majd a műszakban dolgozó technikai személyzet a forgószínpadról arra a részre vitte, ahol már nem látszott, és nem is akadályozta a későbbiekben a színpad mozgatását.

Aztán a nézőknek végül jelezték, hogy a szünet letelt, és a változás-zenét megismételve lement az előadás. A kényszerpihenő egyébként nem volt több 15 percnél, és a nézők is nagyon jól fogadták az akkor azonnal, jól lemenedzselt hibát, de a Pécsi Nemzetiben a pénzhiány már régóta tud érdekes műszaki helyzeteket teremteni.

Kérdés, mikorra lehet reális a pécsi önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében a színház átfogó, nyilvánvalóan milliárdos nagyságrendű felújítása, amit már nagyon, nagyon hosszú ideje halogatnak, erről már hét éve is ÍRT a Dunántúli Napló, NEM IS EGY alkalommal.

KategóriákMETÁL