A civilek mindenütt ott vannak: fedelet adnak a hajléktalanoknak, munkához segítik a fogyatékkal élőket, tanítják a szegény gyerekeket, közösségeket építenek, megvédik a fákat és folyókat éppen úgy, mint az elesettek és kisemmizettek jogait – sokszor önkéntesen, túlórában és lehetetlen körülmények között. Mégsem jut el minden kihez a hírük, az eredményeik – ezen szeretne változtatni a maga eszközeivel a “KÖZöm?” rendezvénysorozat. 

A cikk a hirdetés után folytatódikLegfrissebb felmérések – például a Közbizalom 2017 jelentés ? szerint a magyarok a civil szervezetekbe vetett bizalma töretlen, ugyanakkor kevéssé ismerik őket és a közjó érdekében végzett munkájukat. Pedig sok állampolgár és szervezet dolgozik azon, hogy a maga módján tegyen azért, hogy az ország jobb hely legyen. 

Éppen ezért a 25 éves Ökotárs Alapítvány (sok más civil szervezettel karöltve) idén októberben országjáró körútra indul. A nyilvános estek célja, hogy népszerűsítse a civilek ügyét, fokozza a polgárok részvételi kedvét és hajlandóságát, illetve hogy erősítse a kapcsolatokat, a hálózatosodást a helyben működő és az országos szervezetek között.

Az öt októberi estén a legkülönbözőbb, ismertebb és kevésbé ismert szervezetek képviselői fogják rövid prezentációkban bemutatni az általuk felkarolt ügyeket és eredményeiket például a szegénység leküzdése, az oktatás, a közösségi részvétel, a környezetvédelem, a fogyatékkal élők támogatása vagy épp a jogállamiság terén. Nemcsak az országos, de az adott városokban élőket közvetlenül érintő helyi kérdésekre is sor kerül, a remények szerint a közönség aktív részvételével, fórumbeszélgetések formájában, lehetőséget teremtve így a közvetlen találkozásra, bevonódásra.

Pécsett is lesz megálló a következő programokkal:

Bemelegítő: 
?Civilizoláció? – Nagy Bandó András humorista műsora

Civil gyors: expressz előadások KÖZügyekről és megoldásokról
– Az emberség erejével Alapítvány – az oktatásról
– Civil Kollégium Alapítvány – a közösségszervezésről
– Greenpeace Magyarország – a környezetvédelemről
– Háttér Társaság – a társadalmilag sérülékeny csoportok ügyéről
– Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület – a fogyatékkal élő emberek ügyéről
– Magyar Helsinki Bizottság – a menekültügyről
– Ökotárs Alapítvány – a közép-európai civil társadalmakról
– Tanítanék Mozgalom – az oktatásról
– Társaság a Szabadságjogokért – az egészségügyről

Fórum: 

Közös beszélgetések Pécs ügyeiről és a részvételi lehetőségekről 
Nagy Erzsébettel a NeMecsek mozgalomról és a tervezett radioaktív hulladéktárolóról, 
Babos Attila újságíróval a Szabad Pécsről és a helyi nyilvánosságról, 
Szatmári Áron egyetemi aktivistával az egyetemi mozgalmakról 

Pécs, Reggeli Bár – október 19. (csütörtök), 18 óra – az esemény leírása elérhető itt.

KategóriákPOP