Csütörtökön jár le a Pécsi Tudományegyetem rektori pályázatának a benyújtási határideje. A Szabad Pécs megtudta, hogy négyen fogják beadni a rektori pályázatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikA most csütörtöki, november 2-i határidő csupán a benyújtási határidő, azt a Pécsi Tudományegyetemnek december 22-ig kell eldönteni, hogy ki lesz Jövő nyártól a PTE következő rektora, Bódis József utódja. Mint azt a Szabad Pécs elsőként azt megírta, az már korábban eldőlt ugyanis, hogy a kormány még az idén szeretné látni a jövendő rektort, és nem csak Pécsett, hanem még két másik egyetemen is. A rossznyelvek szerint azért, mert félő, hogy a politika valamiképpen szeretne majd beleszólni a rektor választásokba, ha nem úgy alakulnak majd a szavazatok, ahogyan az nekik tetszik, még akkor is, ha a debreceni rektori pályázat után olyan botrány lett, hogy a kormány részéről is kimondták, hogy ilyen még egyszer nem történik.

A lényeg azonban az, hogy az új rektor neve még az idén ismert lesz, Pécsett négy nappal a végső határidő előtt, december 18-án dönt az új rektorról az egyetem szenátusa, vélhetően több körös szavazással majd. 

Igazából a fő kérdés most az volt, hogy négyen vagy hárman indulnak-e majd a rektori székért, esetleg lesz-e új, eddig nem ismert jelölt, hiszen azt már három személy is jelezte, hogy ők biztosan fognak indulni. Miseta Attila, az AOK dékánja, Betlehem József, az ETK dékánja, illetve Gábriel Róbert, a TTK dékánja, korábbi rektor. Ők közvetve vagy közvetlenül most hétfőn is megrősítették, hogy beadják a pályázatukat csütörtökig.

Mivel a Szabad Pécs megtudta, hogy újabb aspiráns nincsen, már csak az volt a kérdés, hogy Bachmann Bálint, a Műszaki és Informatikai Kar dékánja elindul-e, mivel ő volt a négy lehetséges jelölt közül az egyetlen, aki azt mondta korábban, hogy gondolkozik az induláson, nem zárta azt még ki, de még véglegesen nem is döntötte el. Most viszont Bachmann Bálint elmondta Szabad Pécsnek, hogy beszáll a versenybe ő is, beadja a rektori pályázatát.

Így tehát négy rektorjelölt közül választhat majd a PTE szenátusa december 18-án, és ilyen már 17 éve nem volt, 2000-ben volt négy aspiráns utoljára a pécsi rektori székre.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL