A Színház téren lévő Munkástanács Emlékmű megkoszorúzásával vette kezdetét hétfőn délelőtt Pécsett az 1956-os forradalom 61., a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéssorozat. FRISSÍTÉS! Elmarad a Kodály Központ előtti program.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés 16.30

Elmarad a kora esti program

 AZ 1956-os forradalom kitörésének évfordulója kapcsán rendezendő programok közül az alábbit nem tartják meg a rossz időjárás miatt:

Ünnepi megemlékezés a Kodály Központ előtt 

Helyszín: Pécs, Kodály Központ – Breuer M. Stny. 4.

Időpont: 18:15

EZZEL EGYÜTT A 48-AS TÉREN A KOSZORÚZÁSRA A MEGHIRDETETT 17:30-AS IDŐPONTBAN SOR KERÜL!

Ezt a közleményt kapta lapunk néhány perce a pécsi városházáról. 

 

Korábban írtuk

Olexa László, a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége elnöke mondott köszöntőbeszédet a szél és az eső miatt a résztvevőkön túl csak néhány pécsi polgár részvétele mellett lezajlott megemlékezésen. Olexa emlékeztetett arram hogy Pécsett az elsők között alakult forradalmi munkástanács, s hogy sztrájkok a szabadságharc után is folytatódtak még, a munkástanácsok tagjai közül sokan mártírhalált haltak, vagy hosszú ideig raboskodtak.

A pártok és szervezetek képviselői itt is elhelyezték koszorúikat, ahogyan majd délután szintén megkoszorúzzák a 48-as téri 56-os emlékművet. Pécs MJV képviseletében a Színház téren Lovász István jegyző és Decsi István alpolgármester helyezték el a koszorút. Mint megtudtuk, Páva Zsolt szabadságon van, emiatt nincs a városi megemlékezéseken.

 

 

Az ellenzélki tüntetés négykor kezdődik a Széchenyi téren, a városi koszorúzás a 48-as téren 17.30-kor.  Onnan elvileg a megemlékezők a Kodály Központ előtti térre vonulnak ár, ahol 18.15-kor kezdődik a városi ünnepi megemlékezés. Azt még nem tudjuk, hogy lefújják-e a Kodály Központ előtti térre szervezett, látványosnak beharangozott táncos-énekes műsort. Ott elvileg a forradalom korabeli Csepel teherautó és ágyúk kiállításával is készülnek, és lesz ?nem mindennapinak? ígért ünnepi fényfestés is, amelyben szerepet kapnak ajd a forradalom első napjairól és a szabadságharc leveréséről készült eredeti, archív felvételek is, ahogyan azt a PécsMa-n olvastuk. A program szerint a vetítés után a helyszínen fellép majd Kóti Jánoska, egy látás- és mozgássérült, 11 éves énekes kisfiú, aki volt a főszereplője a 2015-ben készült ?Magyarország az én hazám? című, több százezres nézettséget hozó videóklipnek.

KategóriákMETÁL