Hétfőn állománygyűlés volt Hollóházán, ahol bemutatkozott az új tulajdonos, Várhegyi Attila – tudta meg a hírt a Szabad Pécs. Igen, arról a Baranyából, azon belül is Siklósról származó Várhegyi Attiláról van szó, aki korábban kulturális államtitkár és Szolnok fideszes polgármestere is volt, de miután elítélték hűtlen kezelésért, kivonult a politika első vonalából. Ugyanakkor Várhegyi továbbra is a Fidesz legbelsőbb köreihez tartozó, befolyásos személy maradt, akit Orbán Viktor egyik befolyásos háttéremberének tartanak a mai napig.

A cikk a hirdetés után folytatódikPénteken tartották volna Hollóházán azt a dolgozói állománygyűlést, amelyet végül mára, hétfőre halasztottak, és amelyen megjelent az új tulajdonos is. Mint kiderült, a Hollóházi Porcelángyárat működtető volt állami társaságot egy közimert, befolyásos fideszes háttérember, Szolnok egykori polgármestere, Várhegyi Attila vásárolta meg.

Lapunk megbízható forrásból arról értesült, hogy az eredendően baranyai, Siklóson született, és korábban hűtlen kezelésért elítélt volt kulturális államtitkár és szolnoki expolgármester személyesen jelent meg az állománygyűlésen, és mondta el elképzeléseit a jövőt illetően.

A Szabad Pécs azt, hogy Várhegyi Attila volt a titokzatos vevő, aki az MNV Zrt. licitjén végül megszerezte a hollóházi manufaktúrát működtető, immáron csak volt állami társaságot, két másik különböző forrásból is meg tudta erősíttetni. Persze, ezt, azaz azt, hogy ki is az új tulajdonos, valami miatt nem verték nagy dobra.

Az ehhez képest kevésbé biztos információnk, hogy egyedüli konkrét ajánlattevő volt a liciten Várhegyi (vagy egy cége), így a kikiáltási áron, 175 millió forintért tudta megszerezni a patinás üzemet működtető céget, illetve hogy mellette többen is kiváltották azt a több tízmillió forintos letétért megszerezhető csomagot, amellyel licitálni tudtak volna. Ám végül mások nem tettek ajánlatot.

Várhegyi Attila 2008-ban – Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Várhegyi ugyan már nem polgármester, sőt nem maradt (valószínűleg nem is maradhatott volna) az aktív, elsővonalas fideszes politikusok közt, de befolyásos háttéremberként tekintenek rá. Cégein, vagy családi cégeiken keresztül tanácsadóként is nyert el megbízásokat, elsősorban kommunikációs területen, önkormányzatokkal, vagy állami szervezetekkel, hivatalokkal állt kapcsolatban. Dolgozott például a köztévének, de Pécs önkormányzatának is.

Hollóházával kapcsolatos érdekesség, hogy lapunk értesülései szerint már egyfajta kísérletezés megkezdődött az épületkerámia, azon belül is tetőcserép gyártásra vonatkozóan, hogy az új tulajdonos képbe került.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy ez, az adott esetben valóban jelentős piaci szegmens is célkeresztbe kerülhet Hollóházán. Ahol egyébként tudomásunk szerint kísérletezés valóban folyt ebbe az írányba az elmúlt években, de konkrét gyártás-sorozatgyártás információink szerint ebben a szegmensben nem volt. Kérdéses persze, hogy sikerül-e felépíteni egy teljesen új, épületkerámia divíziót, de az biztos, hogy lehetnek, akik ebben nagy üzletet látnak. És az is biztos, hogy a tradíció hiányának hátrányát a legmodernebb technológia, és munkaerőállomány mellett legfeljebb a jó kormányzati kapcsolatokkal lehet behozni – persze, ez egy olyan tulajdonos, mint Várhegyi Attila (avagy egy olyan tulajdonosi kör, amelyhez Várhegyi akár tartozhat) esetében nem feltétlenül jelent problémát. Természetesen az is lehetséges, ezt a lehetőséget sem szabad kizárni, hogy csupán így szeretnék azt elérni, hogy ne kelljen bezárni egy nagy hírű gyárat, egy hungarikumot a Fidesz-kormány alatt, ugyanakkor az állami forintokat se öntsék a működtetésbe “számolatlanul” és hivatalosan.

Mint emlékezhetnek, néhány éve a pécsi Zsolnay-gyár megszerzésére/kiszorítására volt egy, végül kudarcba fullaft kísérlet. Akkor a nagy hírű pécsi manufaktúra majdnem teljes dolgozói  állományát, egy új, eredendően a pécsi önkormányzat által alapított és tulajdonolt új cégbe, a Ledina Kerámiába kívánták elcsábítani. Aztán több tulajdonosváltás és újabb társcégek alapítását követően végül el kellett bocsátani azokat az embereket, akik még dolgozói voltak valamelyik “ledinás” cégnek, a végül egy, angliai cégen keresztül tulajdonolt társaságok utolsó tulajdonosa ugyanis bedobta a törülközőt. Ő egyébként az a Balogh Sándor volt, akiről a Szabad Pécs írta meg, hogy körözést adtak ki ellene, majd azt is, hogy már az ötödik körözést, köztük nemzetközieket is jegyeznek a neve mellett.  

KategóriákMETÁL