Ki-ki vérmérséklete szerint értékeli a döntést. Botka és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő puccsról, meghekkelt pártról, MSZP-be beépült fideszes diverzánsokról beszél, Molnár Gyula új lehetőséget lát a visszalépésben.

A cikk a hirdetés után folytatódikBotka László hétfő délelőtt email üzenetben jelentette be, hogy lemond az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. Az elmúlt időszakban Botka nagy lendülettel pozicionálta magát az MSZP élére, igaz, támogatottsága nem, vagy csak látszólag volt egyöntetű. A később élőben is elmondott beszédet érdemes teljes terjedelmében elolvasni.

A lemondása közvetlen okaként Botka az általa elképzelt ellenzéki összefogás kudarcát jelölte meg, hogy a DK és az LMP is külön listával készül a következő évi választásokra. De a volt jelölt nem hagyott kétséget affelől sem, hogy kit sejt a támadások, szervezkedések és az összefogás sikertelensége mögött.

Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. (…) Hibáztam, mert alulértékeltem a Fidesz aljasságát, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást.

Botka László bejelentését követően Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője lemondott alelnöki posztjáról. Mint írta:

Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke ugyanakkor úgy értékelte, hogy a pártja “új lehetőséget kapott”. Ahogy az Index megírta: tárgyalódelegáció áll fel, amelynek tagjai Molnár Gyula és Hiller István mellett Tóth Bertalan frakcióvezető lesz, s haladéktalanul megkezdik a felkészülést a jövő évi választásokra.

KategóriákMETÁL