És  a Kossuth-díjas pécsi építész, az MMA alelnöke mellett még Kiss Anna költő, drámaíró, illetve Csukás István író, költő is megkapta a kititüntetést.

A cikk a hirdetés után folytatódikA három új Nemzet Művésze az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leköszönő elnökétől vehette át pénteken, Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az ünnepélyes díjátadóról a Magyar Távirati Iroda számolt be.

A tudósítás szeint a díjak átadása előtti beszédében Fekete György hangsúlyozta, hogy  a díjat kiérdemelt alkotók ?az elmúlt évtizedekben képességeik kivirágoztatásával egyfolytában bizonyították a nemzet iránti hűségüket?.

?A címmel kitüntetett alkotók ?küldöttek”, akik nem tekintik véletlennek az életüket, hanem úgy gondolnak képességeikre, tehetségükre, mint amit meg kell termékenyíteni, műalkotásokban visszaadni a Teremtőnek.?

Csukás István sokműfajú életművéért, valamint az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért kapta a kitüntetést. Csukás István a díj átvétele után azt mondta: nincs csodálatosabb, mint a magyar gyermekirodalom, amely egyenrangú társa a felnőtteknek szóló magyar irodalomnak.

?Kiss Anna különleges, népi folklorisztikus elemekkel átszőtt nagyhatású költői világa, a líra és a dráma műfajában is (sic!) kiemelkedő életművéért részesült az elismerésben” – írta az MTI. A művészetek hatása rendkívüli az emberi életre – emelte ki Kiss Anna, aki felidézte: orvostanhallgatóként egy katartikus zenei élmény – Bartók Béla első hegedűversenye – hatására döntött élete megváltoztatása és a költészet mellett.

Dévényi Sándor ?a magyar organikus építészet értékeinek gyarapítása, városképformáló munkássága, valamint oktatói tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat?. A laudáció szerint a pécsi kötődésű alkotó műveit formai játékosság, expresszív, olykor ironikus koncepció jellemzi. Épületeihez szervesen hozzátartozik a szín mint a formát alátámasztó, az épületet magyarázó, értelmező elem.

 

?Életünk 90 százalékát épített környezetben töltjük el. Ha ez a környezet egy tehetséges építészeti gondolat szüleménye, akkor az építész hozzájárult mindannyiunk boldogságához? – fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA alelnöke.

 

A 69 éves., Pécsett született Kossuth- és Ybl Miklós-díjas pécsi építész, a Kós Károly Egyesülés alapító tagja /Makovecz Imre mellett, akit mesterének tekint/ ? aki egyebek mellett a millecentenáriumi ünnepségre felújított Jókai tér, és több ismert pécsi épület-lakóház tervezője ?, illetve volt tagja a pécsi közgyűlésnek is, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselőjeként.

Az MMA osztja, 2013 óta

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére azzal a céllal hozta létre az országgyűlés 2013-ban, hogy a legkiemelkedőbb művészek számára méltó életkörülményeket biztosítson életjáradék formájában.

11 művészeti ág képviselői kaphatják

Az elismerés egyidejűleg legfeljebb 70, a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó, Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó számára adományozható.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

 

KategóriákPOP