Konkrétan a Biokomnak, és konkrétan olyan ügyek miatt, ami korábban nem volt a cég alapfeladatának a része. FRISSÍTVE/JAVÍTVA

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS/JAVÍTÁS

Péntek 15.40

Kaptunk olyan információt, hogy nem pontosan írtuk a köztemetővel kapcsolatos pluszpénzre történő igénybejelentést, mivel az 560 millió forintnak csak a töredéke, nagyjából nettó 4 millió forint menne a köztermtővel kapcsolatos feladatokra, kokrétan, szükségesnek nyilvánított fakivágásokra. Szó szerint idézzük az előterjesztésben lévő részt ezek után: “a köztemetőben történő fakivágási munkálatokat is magába foglaló teljes körű, az éves feladatterv szerinti városüzemeltetési feladatok elvégzésére, az uniós útépítési, és felújítási pályázatok alapján tervezett költségcsökkentés időbeli átütemezése miatt összesen 567.689 ezer Ft”. Vagyis elsőrőban nem a temetőre menne a pénz, illetve a temetői utak, járdák helyreállítására/javítására/felújítására vélhetően nem fognak ebből költeni, avagy, ha igen, csak egy kis részét ennek a pénznek. Ettől függetlenül az egészen biztos, hogy a köztemető működtetésébe bele kellene férnie ideális esetben annak, hogy négymilliós fakivágási munkáka, esetlegesen néhánhy milliós vagy néhány tízmilliós útrekoindtrukciós munkákat kifizessenek belőle. Kivéve, ha koréábban az eddgi (feltételezett) nyereséget elvitte más, veszteséges feladatok finanszírozása, avagy esetleg – mivel ez sem kizárt – már a Biokom sem úgy, nem abban az állapotban (nyereség etc.) vette át a köztemetői feladatokat, ahogyan arra számítani lehetett volna. Vagyis esetlegesen éppen nem hozott pénzt a temetői kft. Biokomba alá sorolása, hanem éppen ellenkezőleg, vitt onnan. (Természetesen az ezzel kapcsolatos dokumentációt a Szabad Pécs kikéri a városházáról.)   

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Pécs fideszes városvezetése azonban úgy döntött az elmúlt években, hogy egyre több olyan városi feladatot visz be a sikeresen működő, nyereséget termelő Biokom alá, ami másutt veszteséget okozott. Sőt, olyat is bevittek, konkrétan a pécsi köztemető működtetését, aminek nyereségesnek kellett/illett volna lennie korábban.

 

 

A mai, csütörtöki pécsi közgyűlési ülésen szereplő napirend szerint a Biokomnak 1,2 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a pécsi közösségi közlekedési feldatokból rájuk háruló szolgáltatásokat, mivel csökkennek az állami és szociálpolitikai menetdíj támogatások (579 millió). Illetve a temetőben tervezett fejlesztéseket el tudják végezni. A temetőre 567 milliót kérnek. A maradék 18 millió körüli összeg a Start munkaprogramra menne.

Már, ha sikerül eladni három ingatlant. Most ugyanis erről döntöttek a pécsi képviselők.

 

  • 100 millió lenne egy Fagyöngy utcai telek
  • 106 millió egy pécsi dűlő értékesítése
  • 964 millió a Puskin utcai egykori kollégium

 

Van azért B-terv is

Az ellenzék nem sok esélyt lát arra, hogy ez a pénz befolyjon. Páva Zsolt azt mondta, bíznak az értékesítésben, de ha mégsem jönne össze, van B-terve a városvezetésnek arra az esetre is, ám hogy akkor mi történik, egyelőre nem árulta el.

 

Páva Zsolt a vitában megjegyezte, hogy a közösségi közlekedés állami finanszírozásával kapcsolatban, hogy országos normaként, országos, átfogó szabályozásnak kellene megtörténnie, ám ez sajnos még nincs meg, márpedig ez a helyzet Pécset kiemelten érinti, de több más magyar várost is. És ebben a polgármesternek, amennyire ismerjük a helyzetet, tökéletesen igaza van. Korábban, a szocialista kormányok alatt sem volt rendben ár-érték arányban a fővárosi közösségi közlekedés (BKV) finanszírozásához képest (sem utasszámokhoz, sem megtett kilométerekhez viszonyítva) a vidéki tömegközlekedés állami dotálása, azóta azonban nem az arányokkal van baj, hanem az állami finanszírozás szinte lenullázásához vidéken.

 

A pécsi ellenzéki politikusok nagyjából egységesen bírálták a városvezetésnek azt a módszerét, hogy még a nyereséges Biokomot és temetői céget is ?térdre kényszeríti?. Ugyanakkor megjegyezték, hogy emögött az is van, hogy az állam szemet vetett a hulladékszállításra, mint bizniszre, és egyszerűen elvette azt, pl. az azt addig tisztességesen működtető Biokomtól is, nem csak azoktól a cégektől, ahol szükséges volt az állami (vagy valamilyen) beavatkozás. 

A közgyűlés több fontos döntéséről a Szabad Pécs a későbbiekben, külön cikkekben számol be. Ugyanakkor voltak érdekes momentumok, amiket érdemes most megjegyezni.

Az egyik, hogy (már-már szokásosan) rögtön azzal kezdődött a közgyűlés, hogy a sajtót felparancsolták a karzatra, mondván vannak érdeklődő vendégek. A karzaton, mint már írtuk is korábban, nem túl ideálisak a körülmények a tudósításhoz, később azonban le lehetett menni az ülésterembe is, amikor már az érdeklődő (vélhetően szervezett) vendégek kellően kiérdeklődték magukat (értsd: a nem baráti/udvari sajtót és a tiltakozó civileket már nem kell a karzatin tartani – persze mindez pusztán feltételezés). És az is már-már szokásos volt, hogy voltak tiltakozók is, civilek és Berkecz Balázsék (Együtt). Ők a molinóikat még kifeszítették, de amikor már be is kiabáltak (mondjanak le, nem Páváékat érdemlik a pécsiek, stb. – kábé, ami a transzparenseken is szerepelt), kivezettették őket.

Kővári János: Az a normális, ha nincs ellenzéki összefogás

A sok esetben a pécsi közgyűléseken az eseményeket csak nyugodt mélabúval figyelő, avagy egy-egy jobban betaláló ellenzéki megjegyzésnél magába temetkező vagy dühös képet vágó alpolgármesterek olyan elégedett mosollyal, hátradőlve nézték az ellenség civakodását az egyik napirendi pontnál, hogy azt nekünk, semleges nézőknek is öröm volt nézni, és ebben a tekintetben még igazuk volt.

A csúcspont az volt, amikor Kővári János (ÖPE) azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy miattuk, az ő ?hőbörgésük? miatt van rossz hangulat a városban. Illetve odavetette az egyik (talán egy jobbikos) képviselőnek, hogy miért, ők készülnek az összefogásra, nem készülnek, és ez a normális, mert különböző pártok különböző eszméket vallanak, másképpen gondolkodnak, így természetes, hogy nem lesz/nincs is emiatt összefogás.

Ön pécsi vállalkozó? Szeretne Páva Zsolttal találkozni, informálisan, akár évente kétszer is?

Volt is már ilyen egyeztetésen? Vagy ment volna, de nem kapott meghívót? Ugyanis Pécs polgármestere az adókoncepció vitájában azt mondta, hogy ők, 2010 óta legalább évente felülvizsgálják az adókoncepciót, dolgoznak, reagálnak az esetleges változásokra, és meg is hallgatják a vállalkozókat. Ő informális egyeztetéseket is tart évente kétszer pécsi vállalkozókkal. Emellett például az Iparkamarával is mindig tárgyalnak az éppen aktuális adókoncepció-változtatási javaslatokról, és az nem egy matiné, hanem nagyon is komoly tárgyalássorozat, amelynek során a kamara igencsak határozott álláspontot képvisel, kemény viták után születik meg a legújabb módosítási javaslat.

 

Megpróbáltunk rákérdezni, kik és hogyan vesznek részt ezeken az infromális pécsi polgármesteri-vállalkozói egyeztetéseken. Hát, ez lett belőle!

 

 

És a végére egy kis párbeszéd a pécsi közgyűlésről

Aki ?kérdez?, Páva Zsolt, aki ?válaszol?, Keresztes László Lóránt (LMP)

 

? Megkockáztatom, hogy valótlanságot is állított a vitában.

? Ön azt mondta, hogy valótlanságot állítottam a vitában. Nevezze meg mi volt ez, vagy támassza alá.

? Ha nincs több kérdés, megnyitom a szavazást.

 

Igen, valóban, nincs több kérdés, doktor úr.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL