Az előválasztásról, elszámoltatásról és a Párbeszéd egyik vidéki politikusáról, a szekszárdi ellenzéki frakcióból kilépő Zaják Ritáról is kérdeztük villáminterjúnkban a múlt hétvégén Pécsett villámlátogatáson járó Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet, Budapest főpolgármesterét.

A cikk a hirdetés után folytatódikAlig több, mint két hete járt Pécsett Karácsony Gergely. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek, vagy ha úgy tetszik, ellenzéki közös miniszterelnökjelölt-aspiránsok hetek óta országos turnén vannak, Karácsony is a sajátja részeként jött akkor Pécsre: pártja egy helyi országgyűlési képviselő-jelöltjével találkozva, közös fotókat és támogató videót készítve.

Pécsett Mellár Tamással találkozott, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP, illetve a Jobbik és az MMM támogatott indulójával Baranya 1-es számú választókerületében. Karácsony Gergely Pécsett tárgyalt Péterffy Attila polgármesterrel is.

Karácsony Gergelynek azonban az elmúlt hétvégén is Pécsre kellett utaznia, a nagy vihart kavart Mellár-ügy miatt.

A konfliktus egyik felét rendezték (vagy rendeződött): a függetlenként, de MSZP-s befogadó nyilatkozattal indulni kívánó dr. Bodnár Imre pécsi ügyvéd visszalépett, az MSZP nem támogat másik indulót, pártlogójuk Mellár Tamás plakátjain szerepel.

A másik, még megoldandó ügy az, hogy ki kell békíteni, vagy legalábbis közelebb hozni Mellár Tamást és Péterffy Attilát, amiről Karácsony Gergely úgy nyilatkozott, hogy ebben neki is lesz munkája, amit vállal, elvégez majd. Nagyon úgy jött le, hogy ez volt a politikai alkunak az a része, amit pedig a Párbeszéd és Mellár Tamás vállalt, cserébe azért, hogy tisztább legyen a terep az előválasztáson, s így is lett, most Mellár Tamás és Nemes Balázs küzdenek ellenfelekként.

A Szabad Pécs ott volt a szombat koradélutáni sajtótájékoztatón, amelyet Mellár Tamás pécsi, Széchenyi téri országgyűlési képviselői irodájában tartottak, és ott több mindent is, leginkább az előválasztáshoz kapcsolódó, illetve a Mellár Tamás visszalépését, majd az azt visszavonó döntését érintő kérdéseket tettünk fel.


Lapunk azonban a sajtótájékoztatót követően villáminterjút is készített a komoly és fontos tárgyalásra, másfelől viszont villámlátogatásra érkezett Karácsony Gergellyel, az egyesült ellenzék egyik legesélyesebbnek tartott közös miniszterelnökjelölt-aspiránsával.

Volt olyan lehetőség, hogy mindhárom ellenzéki jelölt elindul az előválasztáson, azaz marad a versenyben dr. Bodnár Imre és Mellár Tamás is?

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Mellár Tamás professzor úrnak az volt a kérése, hogy őt az a négy párt támogassa, amellyel megegyeztünk, ezért ilyen lehetőség tulajdonképpen érdemben valójában nem volt az asztalon. Dr. Bodnár Imre ügyvéd úr nagyon méltányosan járt el. Ő valójában egy más típusú versenyhelyzetet szeretett volna kialakítani, és nem kigolyózni vagy megkérdőjelezni Mellár Tamásnak az indulását, éppen ezért azt gondolom, hogy erre a heyzetre ez volt a legelegánsabb megoldás. A politikában nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a célokat és az eszközöket. Dr. Bodnár Imre indulásának az volt a célja, hogy az előválasztás kapcsán az elszámoltatással kapcsolatos tapasztalatai megjelenjenek az ellenzéki politikában, és ezt más módon is meg fogjuk tenni. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy azokra a tapasztalatokra, és arra a jogi szaktudásra építsen az ellenzék, és én magam is miniszterelnök-jelöltként, amit ő is szerzett, hiszen Pécsett már 17 ügyben nyomozás is elindult.

Irigyli az átvilágítási eredmények miatt a főváros Pécset?

Igen, nálunk sajnos rosszabb az arány. Mi is rengeteg feljelentést tettünk, de kevesebb ügyben van nyomozás, van még néhány ügy, ahol nem tettük meg a feljelentést, ezeket meg fogjuk most tenni. Éppen ezért nekem most főpolgármesterként is nagyon tanulságos volt ez a beszélgetés /Karácsony Gergely Péterffy Attilával és dr. Bodnár Imrével is tárgyalt a sajtótájékoztató előtt szombaton Pécsett – B. A./, hogy mik azok a jogi szempontok még, amiket érvényesíteni kell. Én sem tettem le arról, hogy minden ügyet elvigyünk a nyomozási szakaszig. Kétségtelen, hogy a legnagyobb ügyekben sajnos Budapesten sem a rendőrség, sem az ügyészség nem nyomozott. Megpróbálunk most ezeknek újra nekifutni és más típusú jogi anyaggal érvelni az igazunk mellett.

Tudom, előreszaladunk, hiszen még az ellenzéki előválasztás támogatói aláírásgyűjtése is csak két nap múlva kezdődik /azóta, az első napon Karácsony Gergelynek összegyűlt a szükséges minimális 20 ezer aláírás ahhoz, hogy ősszel lehessen rá szavazni a kétfordulósra tervezett miniszterelnökjelölti előválasztáson/, de felmerül a kérdés, hogy amennyiben ön lesz a közös jelölt, és aztán az ellenzék esetleg valóban kormányt vált, akkor dr. Bodnár Imrével számolni fog? Akár Hadházy Ákossal párban, aki egy Jelen-interjúban is beszélt arról, hogy szívesen vállalkozna efféle feladatra. Lesz elszámoltatás, ha ön lesz a miniszterelnök?

Az elszámoltatás sokak számára egy népszerű politikai szlogen, az én számomra pedig egy elképesztő mennyiségű munka. És éppen ezért én nagyon örülök, ha sok ellenzéki politikus és hozzáértő szakember, jogászok ebben látnak kihívást, mert egy sikeres elszámoltatáshoz rengeteg, akár több száz ember munkájára lesz szükség, hiszen ezeket az ügyeket feltárni, ellenőrizni, olyan feljelentéseket tenni, amelyeket az ügyészség és a rendőrség nem tud félresöpörni, ez irgalmatlan nagy munka.

De amennyiben jól értem, ezt a munkát vállalná. Karácsony Gergely, ha nyer ezt az elképesztő mennyiségű munkát jelentő elszámoltatást meg akarja csinálni?

Igen, mindenképpen. De azt akarom mondani, hogy ha azt mondjuk, hogy elszámoltatást akarunk, attól még önmagában nem lesz. Akarnunk kell, de utána el kell végeznünk egy irgalmatlan mennyiségű munkát, és ebben én Hadházy Ákosra, Márki-Zay Péterre, Bodnár Imrére és mindenkire számítok.

És ha már a lehetséges jövőbeni pozíciókról beszéltünk: arról is volt pletyka, habár ezt a pécsi polgármester is elhessegette, amikor erről kérdeztük, hogy Péterffy Attila egy esetleges kormányváltás esetén paksi miniszterként jöhetne szóba. Mellár Tamás kapcsán pedig olyanokat lehetett hallani, hogy ő, ha helyet kap az új parlamentben és a mostani ellenzék adja majd a többséget, akár államtitkári vagy -helyettesi poszt várományosa is lehet. Van ezeknek realitása egy esélyes miniszterelnök-jelölt szerint?

Egy esélyes miniszterelnök-jelöltnek szerintem két feladata van, egyrészt az, hogy gyűjtse a csapatát, hogy azt az elképesztő mennyiségű munkát, amit el kell látnia a következő kormánynak, arra legyenek megfelelő szakemberei, de az is a feladata, hogy ne osztogasson bársonyszéket akkor, amikor még nem nyertük meg a választást, én mind a kettőt szeretném egyszerre űzni.

Nem túl messze innen, Pécstől, ahol most beszélgetünk, Szekszárdon van egy helyi városházi képviselőjük, Zaják Rita. Ő több ciklus óta képviselő, korábban LMP-s volt, majd a pártszakadás óta a Párbeszéd-színeiben politizál. Március 8-án azonban, nőnapon bejelentette, hogy kilép az ellenzéki frakcióból. Ezzel papíron és  lényegében is megszűnt az ellenzéki többség, a helyi ellenzéki szövetség, az Éljen Szekszárd képviselői árulónak tartják, egyesek azt is feltételezik, hogy átállt a Fideszhez. Az biztos, hogy a fideszes szekszárdi polgármester tanácsnokának nevezte ki a múlt év végén, februárban pedig alpolgármesternek is jelölte. Helyben azért is bírálják, mert nem adta vissza az ÉSZ-nek a képviselői mandátumát, amihez listáról jutott. A Párbeszéd, ha nem is azonnal lépett, de első körben felfüggesztette a képviselő párttagságát, nemrég pedig a Szabad Pécs információi szerint a Párbeszéd elnöksége is szavazott róla, és a kizárást javasolták. Mikorra és hogyan lesz ebből végleges döntés és mit gondol erről az ügyről?

A Párbeszéd Etikai Bizottságának kell döntést hoznia. A párt elnöksége egyhangú szavazással kérte a politikai bizottságot, hogy folytassa le ezt az eljárást, amelynek a vége nem lehet más sajnos, minthogy a felfüggesztett párttagság is megszűnik, és Ritát kizárjuk a pártunkból. Én magam is, mások is a pártban nyilván nagyon nehezen éljük ezt meg, két okból is. Egyrészt azért, mert Zaják Rita 2010 óta önkormányzati képviselő Szekszárdon, én tudom azt, hogy őt mindig a jószándék vezette, és mindig a helyi ügyekre próbált fókuszálni, de egy olyan helyzetben, amiben ma a magyar politika van, ott nincsenek meg ezek a sokszínű árnyalatok, nem lehet most így politizálni. És az volt a döntő pont, amikor a rendkívüli jogrend megszüntetése után, az első rendes helyi képviselő-testületi ülésen, ami a mi jogfelfogásunk szerint nem is volt egy szabályszerűen összehívott ülés, Rita részt vett és rendre támogatta a polgármester előterjesztéseit. Ez egy olyan határátlépés, ami után nem igazán jöhet más döntés majd, mint az, hogy el kell válnunk egymástól.


Zaják Rita akkor kommentálja majd Karácsony Gergely szavait, ha meglesz a döntés

Megkerestük Zaják Ritát is, a Párbeszéd jelenleg felfüggesztett, és az ÉSZ-frakcióból való kilépése óta a szekszárdi közgyűlésben független képviselőként helyet foglaló politikust is. Elmondtuk neki, hogy mit nyilatkozott a tagságával kapcsolatban Karácsony Gergely, s hogy tudunk a Párbeszéd elnökségének egyhangú döntéséről is, s hogy mindkettő azt jelentheti, hogy csak idő kérdése, hogy kizárják a pártból. Arra kértük, kommentálja az elhangzottakat, illetve megkérdeztük, hogy abban az esetben is marad-e képviselő, ha ez megtörténik, avagy visszaadja-e a listáról kapott mandátumát.

Megjegyezzük, Zaják Rita korábban azt mondta nekünk ennek kapcsán, hogy ő valóban nem szerzett egyéni képviselői mandátumot, de ő az ÉSZ sikeréért azt vállalta, hogy egy nem, vagy csak nagyon nehezen nyerhető egyéni képviselői körzetben indul, éppen azért, mert ő régóta politizált már Szekszárdon, ezért talán neki volt a legnagyobb esélye nyerni, avagy a legtöbb szavazatot megszerezni egy nehéz körzetben.

Mostani megkeresésünkre pedig azt írta vissza, hogy egyelőre nem nyilatkozna, nem kommentálja Karácsony szavait, megvárja inkább a „tárgyalás” eredményét.

KategóriákMETÁL