Nemzetközi sajtóértekezletet tartott Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz agresszió első évfordulóján. A Veszprémkukac egyik munkatársa a tévéközvetítés alapján foglalta össze a legfontosabbakat. A Debrecineren pedig egy nagyon erős, személyes újságírói véleménycikk jelent meg a háború első évét, és leginkább az emberi és morális vetületeit értékelve.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Veszprémkukac beszámolójában kiemelték, hogy a 2,5 órás, maratoni kijevi sajtótátékoztatón az ukrán elnök mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy erősnek kell maradniuk a csatatéren, hiszen csak így lehetnek erősek az igazságos béke elérését célzó majdani tárgyalásokon. Méltatta a nyugati politikai és diplomáciai segítséget, köztük a fegyverszállítmányokat is, mert szerinte ennek volt köszönhető több sikeres hadművelet, köztük Herszon és Harkiv fölszabadítása.

Sőt, elhangzott, hogy Kijev a majdan szükséges katonai lépéseken túl morálisan és technikailag is készül az oroszok által kilencedik éve megszállva tartott Krím visszaszerzésére is.

Ismert lehet, hogy Kína az évfordulóra politikai rendezési javaslatot tett le az asztalra, ugyanakkor a sajtókonferencián újságírói kérdés szólt arról, hogy vajon eleve halva született kezdeményezésnek tekinti-e Volodimir Zelenszkij a kínai javaslatot, minthogy hiányzik belőle az orosz csapatok kivonásának követelménye.

Zelenszkij szerint bármely békekezdeményezés mindenekelőtt azt az államot illeti meg, amelyiknek a területén a háború zajlik. Ukrajnának ennek megfelelően van is saját békekötési formulája. A kínai kezdeményezést egyelőre nem többnek, mint jelzésnek tekinti, meglátják, milyenek lesznek a további lépések. Zelenszkij azt várja, hogy Kína az igazságos béke oldalán lesz, „vagyis a mi oldalunkon”, fogalmazott. Hozzátette: szeretné hinni, és számára ez a legfontosabb kérdés, hogy Kína nem fog fegyvert szállítani az oroszoknak.

A teljes beszámolót a Veszprémkukac oldalán olvassák el.

Egy másik, általunk kedvelt, ugyancsak független vidéki híroldalon, a Debreciner felüleletén is külön írásban foglalkoztak Putyin háborújának első évével. Porcsin Zsolt főszerkesztő erős véleménycikkét ajánljuk elolvasásra – és remélhetően továbbgondolásra is.

Nem idéznénk belőle egy mondatnál többet, tényleg érdemes KATTINTANI, és elolvasni: de álljon akkor itt egy fontos mondat az írásból:

„Magyarország népének szabad döntése, hogy az egyik legszebb becsületünk, a 200 éve született Petőfi Sándor mögé áll-e lelkében és tettében, vagy az országot jelenleg széjjellopó, kiárusító és a putyini Oroszországot támogató családi garnitúrát támogatja”.

KategóriákMETÁL