Ezt a kérdést, illetve azt feszegetik általánosságban egy csütörtöki pécsi közéleti-politikai kerekasztal-beszélgetésen, hogy merre is tart az önkormányzati rendszer Magyarországon. A csütörtökön 10.00-12.30 közt, a Laterum Hotelben (7633 Pécs, Hajnóczy J. u. 37-39.) megtartandó nyilvános, ingyenes rendezvényt az ALMA, a Liberális Magyarországért Alapítvány szervezte.

A cikk a hirdetés után folytatódikKormánypárti körökből kiszivárgó hírek szerint rendszeresen felmerül az önkormányzati rendszer radikális átalakítása, s akár az is, hogy egy újabb, nagyarányú fideszes győzelem esetén akár meg is szüntethetik a korábban már kiüresített, 2000 lélekszám alatti települések önkormányzatait. Erről egyébként a Magyar Nemzetnek és a Szabad Pécsnek beszélt korábban elsőként Hohn Krisztina, az Új Kezdet alelnöke, Mánfa polgármestere. (Csak szólunk, hogy akkor, a jelenlegi adatok szerint Felcsúton sem lesz választás, mert a 2017-es adatok szerint “csak” 1888 fő lakja a miniszterelnök úr, immáron stadionos-kisvasutas szülőfaluját – persze, ez 2019 őszéig még változhat, felfelé is.)

De a csütörtöki pécsi kerekasztal-beszélgetés szervezői szerint veszélyben vannak a nagyobb falvak és a városok helyhatóságai is.

Ezért mindenképpen időszerűnek tartják feltenni azt a kérdést, hoyg a Fidesz vajon tényleg a magyar önkormányzatiság felszámolására készül-e, ha 2018-ban ismét győzelmet arat a választáson.

Mindezek mellett még olyan kérdésekről lesz szó, hogy hol van a központosítás határa, és ki védi meg a helyi közösségek függetlenségét, miért fontos, hogy a települések saját ügyeikben önálló döntési jogosultsággal rendelkezzenek, hogyan lehetne az önkormányzatok működését és gazdálkodását fenntarthatóvá tenni, avagy éppen arról, hogy a közművek, az iskolák és a kórházak az állam vagy az önkormányzatok tulajdonában vannak-e vajon jobb helyen.

A válaszokat meghívott parlamenti pártok politikusainak a segítségével keresik Pécsett.

 

A beszélgetés résztvevői:

– Meglepetés-vendég – Fidesz

– Molnár Gyula elnök – MSZP

– Fodor Gábor elnök – Liberálisok

– Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő – Jobbik

– Gerstmár Ferenc LMP belügyi kabinetének vezetője – LMP

Moderátor:

Dési János

A rendezvény házigazdája:

Ignácz József Besence polgármestere, a Magyar Liberális Párt Önkormányzati Kabinet vezetője

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL