ALSÓSZENTMÁRTON Négy-öt tüntetőre jutott egy rendőr nagyjából a hirtelen országos hírűvé lett ormánsági Alsószentmártonban szombaton este. A demonstrációt az országos ÉK Egyesület szervezte, illetve annak baranyai koordinátora, Illés Attila, aki egykoron alpolgármestere volt Mali Zoltánnak Drávapiskiben. A tüntetés békésen lezajlott, nagyjából minden nyolcadik-tizedik falusi jelent meg azon. Mali Zoltán viszont nem volt ott, a boltjai be voltak zárva, sőt egy kordon mögött rendőrsorfal is védte azt. A boltok egyébként üzemelnek, és Mali Zoltán is jelen volt többször is a faluban a támadás óta is, amely után már másnap, igaz, saját felelősségére, de elhagyta a kórházat. Volt azonban néhány érdekes nyilatkozat, amely csak lazábban kapcsolódott az ügyhöz.

A cikk a hirdetés után folytatódik 

Egy héttel azt követően, hogy a baranyai Ormánsághoz tartozó, 1300 lelkes Alsószentmártonban megverték a helyi boltosként, kocsmárosként és trafikosként ott jelen lévő Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét, újabb tüntetést tartottak. Ugyanis már egy héttel korábban is volt egy, egyesek szerint nem szabályosan szervezett, előre nem bejelentett, mások szerint (és ez a hivatalos álláspont) spontán tüntetés. Mindkettő oka, a mostani és az előző szombatié is Mali Zoltán volt. A szintén ormánsági, Alsószentmártontól nem messze lévő Drávapiski már korábban országos hírűvé vált polgármestere ugyanis többek szemét szúrta már a jórészt csak cigány emberek által lakott faluban. Az elmondások szerint rossz árut, gyenge minőségű kenyeret, időnként pedig nem csak minőségben, hanem egészségre gyakorolt hatásában is kifogásolható árukat kínált a helyieknek. A másik két kifogás pedig, amit sokan mondanak a faluban, hogy Mali Zoltán a saját törvényei szerint kitiltott egyes embereket, és nem is keveset a boltjaiból, illetve, hogy néhány embernek nekiment, felpofozta vagy megverte őket, avagy megverette. 

A mindenképpen aggályos kitiltást elismeri Mali

Mali a veréseket nem ismeri el, a jogilag mindenképpen aggályos kitiltásokat azonban igen. A vele nem szimpatizáló falusiak elmondása szerint azokat tiltja ki, akik Malinak valami módon szúrják a szemüket, kritikát fogalmaztak meg vele szemben. Mali viszont azt mondta, hogy ő csupán azokat tiltotta ki, és nem is véglegesen, akikről kiderült, hogy bűncselekménybe keveredtek, balhéztak, avagy loptak a boltjaiból.

 

Bítlisz csáje és more

Az egymás mellett, egy közös terasszal/kerthelyiséggel rendelkező élelmiszerbolt, nemzeti dohánybolt, illetve a Bítlisz csáje és more névre keresztelt kocsma teraszán mindenesetre egy héttel ezelőtt valakik megvertek egy embert. A rendőrség csoportos garázdaság miatt nyomoz. A támadásról ipari kamera felvételt is mutattak lapunknak. A videón látható emberek egyike, a sértett, nagyon hasonlít Mali Zoltánra, az egyik támadó pedig a nemrég Malival még jó viszonyban lévő szentmártoni polgármesterre, Budai Lászlóra. Ő egyébként nekünk tagadta egy hete azt, hogy részt vett a támadásban, sőt a támadást is, az RTL-nek viszont már azt mondta, hogy tényleg megtörtént. Azóta nem nyilatkozik. Most szombaton este is jelen volt a tüntetésen, de nem szólalt fel. Megkérdeztük, nyilatkozik-e, azt mondta nem, és hogy azért nem szólelt fel, mert a tüntetés szervezője nem ő és nem az önkormányzat, hanem az ÉK Egyesület.

 

Megjelent az ÉK Egyesület

És az ő baranyai koordinátoruk, Illés Attila, aki korábban – Budaihoz hasonlóan –  szintén jó viszonyban volt Mali Zoltánnal, Drávapiski egyik alpolgármestere is volt. Az egyik, korábban hatalmas kamatra pénzt kölcsönző cég biztonsági embere volt, majd a céget elhagyva ő segítette Malit a kamatos kamattal dolgozó cég, illetve az uzsorások elleni harcában.

 

 

Az országos, ezerhatszáz, azaz nagyjából minden második magyar településen jelen lévő ÉK Egyesület országos elnöke, Száva Vince is jelen volt most szombaton, és beszédet is tartott. Amellett, hogy megköszönte a falusiaknak azt, hogy békésen érkeztek, a rendőröknek pedig azt, hogy biztosították a tüntetést, arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen fontos is a megbékélés, a szeretet, de egy közösség megvédése is. Nem csak ő, más felszólalók is határozottan kiálltak amellett, hogy az egy héttel korábbi támadásnak semmi köze a magyar-cigány viszonyhoz, habár a média egy része azt így próbálja, hamisan beállítani. Mindenesetre közülük többek szerint is Mali Zoltán nem szépen beszélt a cigányokról, akkor pedig nem értik, mit keres ott, miközben ők befogadták a cigány faluba a nem cigány boltost.

 

A kirekesztés ellen küzdenek 

Száva Vince azt is mondta, hogy az ÉKE a kirekesztés és a rasszizmus ellen küzd, de nem cigány szervezet, hanem minden kisebbséget képvisel, ahogyan a magyarokat is, a ?magyar testvéreinket?. A cigányellenesség, a zsidógyűlölet, sőt a magyarok közti, a többségi társadalomhoz tartozók közti békétlenség, ellenségeskedés és gyűlölet ellen is szeretnének tenni. Száva Vince sokat emlegette az isteni gondviselést is, a beszédét pedig ámen-felkiáltással zárta. Az egyik legérdekesebb kijelentése viszont az volt, hogy szerinte Magyarországon 2 millió roma ember él jelenleg. Erről is megkérdeztük videóinterjúnkban, azt mondta, egy felmérésük volt, abból vonták le ezt a következtetést.

 

 

 

Megerősítették a korábban mondottakat

A tüntetésen felszólalt az egyik helyi férfi, Puskás László is, aki elmondta azt, amit korábban lapunknak is, hogy őt az állítása szerint megverette Mali. Illetve beszédet mondott Petrovics Dávid is, az alsószentmártoni cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke. Ő arról beszélt, hogy a falunak össze kell fognia, de azt ő is hangoztatta, hogy a cigányok nem rasszista indítékból támadtak rá Malira. A Szabad Pécs tőle azt is megkérdezte, hogy mit szóltak ahhoz a falusiak, hogy ők voltak a kerékkötői egy olyan pályázat benyújtásának, amelynek sikere esetén kétszer 200 millióhoz juthatott volna Alsószentmárton.

KategóriákMETÁL