A Nébih vonatta ki Magyarország egyik legjobb és legmodernebb pincészetének, a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát. Mindez azért is hangzott igencsak érdekesnek, mert nem csak az egyik legjobban felszerelt, legtöbbet a cégbe invesztáló borászatról van szó, hanem egy olyan márkáról is, amelyik híres arról, hogy a borok tisztaságára, megkérdőjelezhetetlen minőségére különleges hangsúlyt fektet. FRISSÍTÉS!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 17.45

Válaszolt lapunk megkeresésésre a Nébih. Azt írták, szakembereik november 29-én tartottak helyszíni ellenőrzést a Sauska és Társa Kft. villányi borászati üzemében. Mivel a pincészet többek között több borászati tétel nyomon követését nem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság – a vizsgálat lefolytatásáig – elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását. A hatósági eljárás folyamatban van, további részleteket annak lezárását követően áll módunkban kiadni.

KORÁBBAN ÍRTUK

Egyelőre a hivatal oldaláról nincs értesülésünk, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal még nem adott ki az ügyben közleményt, és egyelőre a kedden feltett kérdésünkre sem válaszolt.

A Sauska Pincészet azonban közleményt adott ki, amit szó szerint idézünk

 

A NÉBIH villányi borászatunkban egy rutinvizsgálat során a fogyasztói azonosítók pontatlanságára vonatkozó, engedélyezés-technikai jellegű problémát tárt fel bizonyos palackos tételekre vonatkozóan, melyeket átmenetileg vissza kell vonnunk a kereskedelmi forgalomból.

Az érintett villányi tételek visszavonásáról partnereinket haladéktalanul értesítettük, akik megtették a szükséges lépéseket.

A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegű, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben. 

Borászatunk folyamatosan együttműködik a hatósággal, hogy a probléma részleteit feltárjuk és mielőbb megnyugtatóan lezárulhasson a folyamat; továbbá átfogó belső vizsgálatot is elrendeltünk azért, hogy a jövőben ilyen hiba ne ismétlődhessen meg.

Mindannyian azon dolgozunk, hogy az ellenőrzés után az érintett tételek mihamarabb visszakerülhessenek a boltokba és a borkedvelők asztalára.

A Hatóság egyidejű vizsgálata a tokaji tételekre is kiterjedt, ott mindent rendben talált. Tokaji boraink és pezsgőink, valamint a rendben levő villányi tételeink változatlanul elérhetőek. 

A Sauska Pincészet hitvallásának megfelelően azt tartjuk etikusnak, ha minden minket érintő hírről elsőkézből tőlünk értesültök.

 

 

SZERK.

Magyarországról él néhány közkeletű vélekedés az itt élők körében is, ezek egyik legerősebb állítása, hogy túlságosan bürokratikus. A másik ilyen talán a Budapestre vonatkozó vízfejűség. Az, ha egy modern, progresszív, a borok tisztaságára különösen odafigyelő, komoly hazai lés nemzetközi díjakat besöprő pincészet borait visszavonatják egy adminisztrációs hiba miatt, az jelez valamit a túlzott bürokráciából. Akkor is, ha az élelmiszer-biztonságnál fontosabb dolog aligha létezhet. Még így is érthetetlen. Kivéve persze, ha valójában egy egyszerű hivatali lépésnél többről van szó. Reméljük, itt még nem tartunk.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL