A pécsi rektorjelölti vitán jártunk csütörtökön délután. Vitáról nem írhattunk, csak arról, amit láttunk és hallottunk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA rektorjelöltek vitájáról kéne írnom. Nem könnyű, mert nem volt vita. A jelöltek nem vitatkoztak sem egymással, sem a közönségükkel. Nyilvános rendezvényként hirdették meg az eseményt, ám, az ezúttal moderátor-szerepebn lévő Fábián Adrián már a bevezetőjében hangsúlyozta, a sajtó munkatársai előre egyeztetett időpontban kérdezhetnek a jelöltektől. Tehát a sajtó csak négyszemközt kérdezheti a jelölteket? Furcsa. Nálam a sajtó egy lapon említhető a nyilvánossággal. Azon túl, hogy megfoghatatlan frázisokat hallottunk a jelöltektől, mint: össze kell fogni, több beszélgetésre, aktív koordinációra, integrációra, személyes találkozásokra, megbecsülésre van szükség, nemigen találkoztunk konkrétumokkal. Sajnálom a dolgot, mert (ismét) nem azt kaptam, amit vártam.

 

 

 

Legalább a fogalmakkal tisztában lehetnének a rendezvény címadói! Vita az, amikor egyenlő felek érveiket ütköztetve megpróbálják meggyőzni partnereiket (pl. álláspontjuk fontosságáról).

 

 

A PTE ÁOK Szigeti úti aulájában csütörtökön délután ilyenről szó sem volt. Néhány csipkelődő elszólástól eltekintve sótlan volt az egész, márpedig tudjuk a meséből is, hogy annál rosszabb nincsen. 

 

 

A szervezők dedikáltan elsősorban az egyetemi polgárokat várták a rektorjelölti vitára, ami egyrészt érthető, másrészt fontos és követendő jelenség hogy a jelöltek Pécsett leülnek egymással vitázni. (jövő tavasszal úgy sem lesz ilyen a nagyfiúknál), és még azok jelenlétét is igénylik, akik aktuálisan a legfőbb érintettek, akikre a legnagyobb hatást gyakorolja a rektor személye. 

Az aula karzatán több hallgató volt, mint a földszinten. De nehogy bárki azt higgye, a nagyobb rálátás vonzotta oda őket. Jegyzeteket olvasgattak, beszélgettek, tanultak; nem úgy tűnt, mintha érdekelné őket, mi zajlik alattuk. Pedig épp a fejük felett döntenek.

 

 

 

Részt vettem a fórumon. Megadtam az esélyt, hogy a jelöltek egyike megszólítson. Nem sikerült, egyiknek sem. Ettől még természetesen a  jelöltek – szakmai tudásuk, felkészültségük stb. okán – a rektori címre kétségbevonhatatlanul alkalmasak, ezt mindegyikük bizonyította is szakmai pályafutásuk bemutatásában. De azon túl, hogy szépen mennek a dolgok, de még sincs minden rendben, például a kormányzati támogatások felhasználása és elosztása kapcsán nem sok izgalmasat hallottunk. Konkrétumokról senki sem beszélt, sem a pozitívumokról, sem azokról, hogy mik is mennek rosszul.

 

 

Abban mindenesetre szinte az összes jelölt egyetértett, hogy be kell vonzani és integrálni kell a külföldi hallgatókat, illetve a Somogy és Tolna megyéből történő népességmozgást az egyetemnek saját hasznára kéne fordítania.

Hogy mindezeket hogyan? Milyen úton? Miből? Miért? És főleg mennyiért és mikorra? Sok kérdés megválaszolatlan maradt. Majd ha megválasztják valamelyik jelöltet, megtudjuk. Addig várunk és figyelünk. 

Türelemmel, tudatlanul.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL