Pécsi önkormányzati ingatlanban tarthat a szokásos terembérleti díj (30 ezer forint) megfizetése ellenében a kormánykedvencnek nem mondható Transparency International  (TI) magyarországi szervezete nyilvános és ingyenes lakossági rendezvényt szerdán délután, a hírről elsőként a HVG számolt be. Még forróbb ez a hír attól, hogy a polgári aktivizmusról és állami korrupcióról szóló fórum másik szervezője a Páva Zsolt polgármester, Hoppál Péter és (eddig hallgatólagosan) Csizi Péter országgyűlési képviselők által Soros-kampányközpontnak bélyegzett pécsi Emberség Erejével Alapítvány.

A cikk a hirdetés után folytatódikSokan találgatták az elmúlt napokban a sajtóban és a kapcsolódó kommentekben, hogy vajon miképpen fog kihátrálni a pécsi önkormányzat, avagy a kormány és a pécsi városháza által közösen finanszírozott Zsolnay Örökségkezelő a Transparency és az Emberség Erejével közös programjával való kapcsolatból. Főleg azok után, hogy decemberben szinte boszorkányüldözésnek tették ki a pécsi civileket Páváék, és egy, többek szerint régi, sötét időket idéző nyilatkozatot is elfogadtak a városházán.

 

A Szabad Pécs nem hivatalosan arról értesült, hogy a fent említett körökben valóban komolyan felmerült,  hogy kipöcköljék a civileket valamilyen fals indokkal, de végül győzött a józanabbik eszük, és a civilek végül megtarthatják a Pécsi Művészetek és Irodalom Házába szervezett, kifejezetten fontos pécsi közéleti-civil eseményt.

 

Utóbbi minősítés szempontjából a legutolsó helyen szerepel az, hogy a Szabad Pécs újságírója, Babos Attila is előad a fórumon, arról, miképpen küzdhetnek a korrupció ellen újságírók.

 

Lapunk azonban arról is értesült, megint csak nem hivatalosan, hogy a városházán és a ZSÖK-nél olyan ?békaként? tekintenek immáron a programmal való összehozásukra, amit a körülmények miatt most már szükségszerűen ?lenyelnek?, ugyanakkor vélhetően nem marad következmények nélkül az ügy. Habár úgy tudjuk, a szerződést végül a ZSÖK vezetője, Vincze Balázs írta alá, keresik azt a személyt vagy azokat, akik felelősek, vagy felelőssé lehet tenni a rendezvénnyel kapcsolatos tárgyalás miatt. Ha ez valóban igaz is lenne, akkor is bizonyos, hogy a leendő felmondás szövegébe nem foglalják majd bele ?a sorosista terembérlet miatt?-kitételt. Viszont azt megígérhetjük, hogy ha ilyen gyanú felmerül, arról be fogunk számolni.

 

Az Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban című ingyenes és nyilvános programot 17-19 óra közt tartják meg szerdán. Az eseményt a Facebook-on is rögzítették.

 

A rendezvényt a TI fizeti, de az Emberség Erejével Alapítvány munkatársai tárgyaltak róla, helyben, így a terembérlésről is a pécsi önkormányzati fenntartású intézményben.

 

Még nem tudjuk, hol lesz a Páva és Hoppál elleni per

Amit, mint írtuk annak idején elsőként, az Emberség Erejével indít Páva Zsolt és Hoppál Péter ellen a szervezet személyiségi jogai megsértése miatt.

Alapesetben a Pécsi Járásbíróság tárgyalta volna a pert, de elfogultságot jelentettek, ezért a Pécsi Törvényszékhez került az ügy, írja a Hír TV.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy egyáltalán nem kizárt az, hogy a törvényszék is elfogultságot jelent majd be. Ha ez megtörténne, akkor elvileg a Pécsi Ítélőtábla jelölhetné ki azt, hogy melyik bíróságnak kell az ügyet tárgyalnia. Sőt (é nem viccelünk), azon sem csodálkoznánk, ha a pécsi táblabíróság sem döntene még a jelölésről sem. Merthogy a tudomásunk szerint ez is bekövetkezhet. Ha ez a ?sor? végigmegy, akkor leghamarabb kb. egy hónap múlva derülhet ki csupán még az is, hogy melyik bíróság folytathatja le a személyiségi jogi pert. 

 

A Transparency International Magyarország (TI Magyarország) az Európai Unió ?Európa a Polgárokért? programjának keretén belül elindítja ?Egymásból építkezünk? című rendezvénysorozatát, melynek célja, hogy az állampolgárokat minél aktívabb közéleti szereplésre buzdítsa. A rendezvénysorozat első állomásán a résztvevők megismerkedhetnek a TI Magyarországgal és olyan helyi szervezetek munkájával, mint Az emberség erejével Alapítvány, vagy a Szabad Pécs. A résztvevők interaktív módon tájékozódhatnak arról, hogy hogyan vehetnek részt helyi közösségeik építésében. A rendezvényen szó lesz továbbá különböző online eszközökről, amiket a helyi lakosok a közhatalom ellenőrzésére használhatnak fel, illetve bemutatjuk a TI Magyarország által meghirdetett fotó- és videó pályázatot, ahol a legjobb munkákat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.

 

A rendezvény programja

17:00 – 17:40 ?Bemutatkozik a Transparency International Magyarország? – előadás a magyarországi korrupciós helyzetről Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

17:40 – 18:00 ?Az okos állampolgár szerszámai? – előadás a TI Magyarország online eszközeiről Mucsi Gyula, a Transparency International Magyarország projektvezetője

18:00 – 18:20 ?Erősödő Civil Közösségek? – képzések, műhelyek, vitafórumok, a demokratikus gondolkodás és az állampolgári tudat megerősítésére Nyirati András, Az emberség erejével Alapítvány emberi jogi trénere

18:20 – 18:40 ?Oknyomozó újságírással a korrupció ellen? – előadás a pécsi korrupció elleni küzdelemről Babos Attila, a Szabad Pécs újságírója

18:40 – 19:00 Interaktív beszélgetés, kérdések és válaszok

A rendezvényen való részétel ingyenes. Részvételi szándékát kérjük jelezze a gyula.mucsi@transparency.hu email címen január 16-án 17 óráig.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL